Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
9.44

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,76

Natisni članek

smrt turno smučanje

Četrtek, 25. 3. 2021, 9.44

3 leta

Julie Pomagalski (1980 –2021)

Svetovna prvakinja, ki je zmagovala tudi v Mariboru, umrla pod snežnim plazom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,76
Julie Pomagalski | Nekdanja svetovna prvakinja v deskanju Julie Pomagalski je v torek izgubila življenje v snežnem plazu. Stara je bila 40 let.  | Foto Guliver Image

Nekdanja svetovna prvakinja v deskanju Julie Pomagalski je v torek izgubila življenje v snežnem plazu. Stara je bila 40 let.

Foto: Guliver Image

V torek je v snežnem plazu v švicarskem kantonu Uri med turno smuko umrla nekdanja francoska deskarka Julie Pomagalski, ki je leta 1999 kot 19-letno dekle osvojila naslov svetovne prvakinje v deskarskem krosu. Plaz je pokopal tudi njenega vodnika Bruna Putellija, so sporočili iz Francoske smučarske zveze.

Nesreča se je zgodila na pobočjih gore Gemsstock (2,961 metrov) v švicarskem kantonu Uri, ki je znana kot priljubljena destinacija turnih smučarjev. Nekdanja vrhunska športnica je bila na turni smuči v družbi še treh ljudi. Pod plazom je umrl tudi gorski vodnik in gorski reševalec iz Albertvilla Bruno Putelli, eden od udeležencev jo je odnesel z lažjimi poškodbami, drugi pa se je plazu uspel izogniti, so sporočili iz policije.

Pomagalskijeva, ki je bila vnukinja Jeana Pomagalskija, ustanovitelja podjetja Poma, ki se ukvarja z izdelavo žičniških naprav, je močno zaznamovala deskarski šport. Tekmovala je tako v paralelnih alpskih disciplinah kot tudi v deskarskem krosu.

Največji uspeh je dosegla leta 1999, ko je na svetovnem prvenstvu v nemškem Berchtesgadnu postala svetovna prvakinja v paralelnem veleslalomu. | Foto: AP / Guliverimage Največji uspeh je dosegla leta 1999, ko je na svetovnem prvenstvu v nemškem Berchtesgadnu postala svetovna prvakinja v paralelnem veleslalomu. Foto: AP / Guliverimage

Svetovna prvakinja v najstniških letih

Največji uspeh je dosegla leta 1999, ko je z rosnimi 19 leti v nemškem Berchtesgandu postala svetovna prvakinja v deskarskem krosu, štiri leta pozneje pa je v avstrijskem Kreischbergu osvojila še naslov svetovne podprvakinje v paralelnem veleslalomu.

Lastnica devetih zmag v svetovnem pokalu je bila dvakrat med udeleženci olimpijskih iger. Prvič leta 2002 v Salt Lake Cityju v ZDA, kjer je v paralelnem veleslalomu osvojila šesto mesto, drugič pa leta 2006 v Torinu, kjer je nastopila v dveh različnih disciplinah. V paralelnem veleslalomu je spet pristala na šestem mestu, v deskarskem krosu pa je bila 23.

Na olimpijskih igrah v Torinu leta 2006 je bila šesta v paralelnem veleslalomu. | Foto: AP / Guliverimage Na olimpijskih igrah v Torinu leta 2006 je bila šesta v paralelnem veleslalomu. Foto: AP / Guliverimage

Stara znanka Maribora

Trikrat (2003, 2004 in 2005) je nastopila tudi na tekmi svetovnega pokala v Mariboru in leta 2003 tam tudi zmagala v paralelnem veleslalomu.

Preberite še:

Sportal Bo naval Slovencev na turne smuči obrodil tudi tekmovalne sadove?
Ne spreglejte