Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 2. 2020,
14.25

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

1

Natisni članek

Aleksander Aamodt Kilde Matthias Mayer Martin Čater Boštjan Kline Klemen Kosi Miha Hrobat Saalbach superveleslalom

Petek, 14. 2. 2020, 14.25

4 leta, 2 meseca

Superveleslalom (m), Saalbach

Zmaga na Norveško, dva Slovenca do točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

1

Aleksander Aamodt Kilde | Matthias Mayer je v tej sezoni zbral največ superveleslalomskih točk. | Foto Gulliver/Getty Images

Matthias Mayer je v tej sezoni zbral največ superveleslalomskih točk.

Foto: Gulliver/Getty Images

Zmagovalec superveleslaloma za svetovni pokal v Saalbachu je Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, drugo mesto si je privozil Švicar Mauro Caviezel, tretji pa je Nemec Thomas Dressen, včerajšnji  zmagovalec smuka. Od naših je bil najboljši Martin Čater, ki je tekmo končal na 21. mestu. Do točk je prišel tudi Klemen Kosi.

Martin Čater je bil najboljši od Slovencev. | Foto: Getty Images Martin Čater je bil najboljši od Slovencev. Foto: Getty Images

Martin Čater, v četrtek 24. na smukaški preizkušnji, je z dobro vožnjo in končnim 21. mestom prišel do najvišje letošnje uvrstitve v sezoni tudi v superveleslalomu, potem ko je bil pred tem najboljši, 26., v Beaver Creeku na progi ptic roparic.

Do tretjih letošnjih točk na superveleslalomskih preizkušnjah je z 29. mestom prišel Klemen Kosi, ki je imel kar nekaj sreče, da v zadnjih metrih preizkušnje ni padel, ko ga je raztegnilo po zadnjem skoku.

Miha Hrobat, najbolje uvrščeni slovenski smučar v superveleslalomskem seštevku, je s številko 21 zapeljal mimo vratc in ostal brez uvrstitve. Boštjan Kline superveleslaloma ni izpeljal, potem ko je na istem mestu kot Hrobat skočil z linije in nerodno udaril ob vratca, zaradi česar je dolgo v bolečinah klečal ob stezi, piše STA.

Dobrodošle točke

"Točki sta dobrodošli. Vesel sem jih, čeprav vem, da zmorem  precej več in upam, da bom na naslednjih tekmah to tudi dokazal," pravi  Kosi, ki se zaveda, da je za dvig samozavesti pomemben prav vsak manjši korak. "Tudi danes sem smučal zelo solidno. Seveda bi se dalo skrajšati kakšno linijo, morda je manjkalo tudi nekaj predrznosti. Ampak se 'sestavljam' in z optimizmom gledam v nadaljevanje sezone," pa po 21. mestu o smučanju, uvrstitvi in naslednjih preizkušnjah razmišlja Čater.   

"Martin? Ni presežka, Klemen? Preveč napak."

"Kljub temu, da smo imeli danes med dobitniki točk dva smučarja, nisem najbolj zadovoljen. Naši smučarji se v specifičnih pogojih, proga je bila mehka, niso znašli. Martin? Je konstanten, ampak ni presežka, ki si ga vsi želimo in ga je vsekakor sposoben. Klemen? Preveč napak, a kljub temu točke. Dejstvo je, da so vsi naši fantje, predvsem v superveleslalomu, zreli za kaj več kot zgolj točke," pa je po tekmi povedal trener Grega Koštomaj, ki bo varovancem ta konec tedna namenil nekaj počitka, nato pa bodo pred zaključnimi pripravami na naslednje tekme svetovnega pokala v avstrijskem Hinterstofderju nastopili na nekaj tekmah nižjega ranga. "Ekipa v tem trenutku to potrebuje, za spodbudo," pravi Koštomaj.    

Organizatorji so imeli veliko težav s pripravo proge. | Foto: Gulliver/Getty Images Organizatorji so imeli veliko težav s pripravo proge. Foto: Gulliver/Getty Images

Kilde četrtič v karieri povsem na vrhu

Saalbach je gostil superveleslalom namesto kitajskega Yanqinga, kjer bi morala biti prvotno tekma 16. februarja, a je bila zaradi epidemije koronavirusa odpovedana, tako da je Mednarodna smučarska zveza (FIS) ponudila možnost Avstrijcem.

V boju za vrh je po štirih uvrstitvah na oder za zmagovalce v tej sezoni Kilde vendarle ugnal vse tekmece in slavil četrto zmago v karieri. Drugič je bil najhitrejši v superveleslalomu, prvo zmago v tej disciplini pa je prav tako dosegel v Avstriji, in sicer v Hinterstoderju pred slabimi štirimi leti. Kline je bil takrat drugi.

S stotimi osvojenimi točkami je prevzel vodstvo tako v superveleslalomski razvrstitvi kot v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer ima pred rojakom Henrikom Kristoffersenom 79 točk prednosti. Tretje mesto zaseda Francoz Alexis Pinturault, ki zaostaja natanko sto točk.

Matthias Mayer je odstopil. | Foto: Reuters Matthias Mayer je odstopil. Foto: Reuters Matthias Mayer tekmo končal z ničlo

Na veliko presenečenje vseh je odstopil Matthias Mayer, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala v superveleslalomu. Olimpijski prvak ima sicer na Saalbach prijetne spomine, tu je bil najboljši leta 2015, letos pa je tekmo končal predčasno.

Nasploh so avstrijski smučarji razočarali, saj se nobenemu od njih ni uspelo uvrstiti na zmagovalni oder. Najboljši Avstrijec je bil Christian Walder, ki je tekmo končal na četrtem mestu.

 

 

Svetovni pokal, skupno (31/44):

  1. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)    982

  2. Henrik Kristoffersen (Nor)       903

  3. Alexis Pinturault (Fra)          882

  4. Matthias Mayer (Avt)             716

  5. Beat Feuz (Švi)                  697

  6. Vincent Kriechmayr (Avt)         654

  7. Thomas Dressen (Nem)             570

  8. Dominik Paris (Ita)              556

  9. Clement Noel (Fra)               550

 10. Kjetil Jansrud (Nor)             535

...

 14. Žan Kranjec (Slo)                396

 50. Štefan Hadalin (Slo)             138

 85. Martin Čater (Slo)                67

 97. Klemen Kosi (Slo)                 46

106. Miha Hrobat (Slo)                 37

140. Boštjan Kline (Slo)               10

 

Superveleslalom (5/8):

  1. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)    336

  2. Mauro Caviezel (Nor)             285

  3. Kjetil Jansrud (Nor)             265

  4. Matthias Mayer (Avt)             264

  5. Vincent Kriechmayr (Avt)         262

  6. Marco Odermatt (Švi)             185

  7. Mattia Casse (Ita)               177

  8. Thomas Dressen (Nem)             164

  9. Dominik Paris (Ita)              145

 10. Travis Ganong (ZDA)              124

...

 27. Miha Hrobat (Slo)                 27

 35. Klemen Kosi (Slo)                 16

 37. Martin Čater (Slo)                15

 44. Boštjan Kline (Slo)               10

...

Ne spreglejte