Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
14. 2. 2016,
8.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Vikersund zmaga padec

Nedelja, 14. 2. 2016, 8.48

6 let, 7 mesecev

Stroja za zmage Petra Prevca ne ustavi niti padec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Izjemna serija Petra Prevca se nadaljuje. V Vikersundu je slavil novo zmago. V drugi seriji je pri ekstremnem poletu celo podrsal po tleh, a kljub temu prepričljivo stal na prvem mestu.

Nič novega pri skokih, bi lahko rekli, potem ko je Peter Prevc še sedemnajstič v karieri zmagal. Ta konec tedna je na letalnici v Vikersundu na Norveškem zmagal kar dvakrat, ob velikem veselju Roberta Kranjca v petek pa smo Slovenci na tej letalnici slavili trojno zmago. Skupno je bila že peta zaporedna, če štejemo še zmago Prevca v Trondheimu in ekipno v Oslu.

Že kvalifikacijska serija je napovedala ekstremne polete. Pihal je namreč vzgornjik. V nasprotju z včeraj, ko so se skakalci spuščali s šestnajstega zaletnega mesta, so najboljši na čelu s Prevcem nastopili z le tretjega zaletnega mesta. Slovenski skakalni junak je poletel kar 247,5 metra, najdlje pa je poneslo Norvežana Andreasa Stjernena, in sicer pol metra dlje. Stjernen je nastopil s petega zaletnega mesta, s katerega bi Prevca zagotovo poneslo do novega svetovnega rekorda, ki znaša 251,5 metra.

Prevc odličen že v prvi seriji, smola za Kranjca

Tudi na tekmi so imeli skakalci vzgornjik, a je začel ob koncu prve serije pojenjati. Največ smole je imel prav zadnji Robert Kranjec, ki se ni najbolje odrinil z mize, nato pa mu je zmanjkalo še vetrne podpore. Veter je ob njegovem nastopu pihal le s hitrostjo 0,13 metra na sekundo, do nedelje najboljši v razvrstitvi poletov pa se z daljavo 181,5 metra sploh ni uvrstil v drugo serijo.

Je imel pa zato razlog za zadovoljstvo Prevc, ki ga je poneslo 237 metrov, sicer meter manj od Stefana Krafta, vendar je imel po prvem poskusu zaradi nekoliko slabših razmer v zraku pred Avstrijcem 1,2 točke naskoka. Spogledoval se je z enajsto zmago v tej sezoni in skupno sedemnajsto v karieri.

Že po prvi seriji je bilo jasno, da bomo imeli Slovenci tokrat le dva finalista. Poškodovani Jurij Tepeš je bil sprva deseti, preostalim pa se ni uspelo uvrstiti med najboljšo trideseterico. Pri drugem skoku se je videlo, da je Tepešu petkov padec pustil posledice, saj se je v bolečinah peljal v izteku, na koncu pa zasedel 14. mesto.

Vsega 2,5 metra od rekorda, padec in nova zmaga

V drugi seriji so v zraku vladale povsem drugačne razmere. Ko je sonce zašlo, je začel pihati veter v hrbet, a so najboljši z višjega zaletnega mesta kljub temu leteli daleč. Kenneth Gangnes je bil sprva z 248,5 metra najdaljši, vsi pa smo čakali, kaj bo naredil Prevc.

Pred njim je vodstvo prevzel Kraft, nato pa smo videli novo mojstrovino našega šampiona. Očitno je tudi žirija vedela, da bo letel daleč, saj je moral nekaj časa počakati na svoj nastop.

Ko so mu prižgali zeleno luč in se je odrinil z mize, je bilo videti vse mirno, visoko je prišel nad hrbtišče letalnice, zato je bilo jasno, da ga bo poneslo daleč. Jadral je proti dnu in z višine pristal pri 249 metrih, ob tem pa s hrbtom podrsal po tleh, kar so sodniki ocenili za padec. A tudi ta ni preprečil, da bi se zavihtel na najvišjo stopničko odra za zmagovalca in se veselil sedemnajste zmage v karieri. Krafta je prehitel za 7,4 točke.

Bo Peter Prevc pobral vse lovorike?

"Tekma je bila zelo dobra. Drugi polet je bil malenkostno nevaren. Skušal sem iti daleč in skoraj pozabil pristati. Čakal sem do konca, nato pa smuči hitro postavil skupaj," je za FIS dejal Prevc.

Z novo zmago se je rumena majica vodilnega v svetovnem pokalu še bolj utrdila na njegovih plečih. Pred Severinom Freundom, ki je bil tokrat četrti, ima zdaj že ogromnih 572 točk prednosti.

Kot je videti, bo v tej sezoni osvojil prav vse mogoče posamične lovorike. Zmagal je že na novoletni turneji, postal svetovni prvak v poletih, blizu je velikemu kristalnemu globusu, vodilni pa je tudi v razvrstitvi poletov. Osvojil je 250 točk, drugi Gangnes zaostaja 80 točk, do konca sezone pa sta še dve preizkušnji na letalnici, in to v Petrovi Planici, ki bo nabito polna.

Ne spreglejte