Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
9. 3. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

skoki Fis Jernej Damjan

Četrtek, 9. 3. 2017, 15.00

6 let, 6 mesecev

Sredi gozda mu je postalo dolgčas

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Jernej Damjan | Foto Sportida

Foto: Sportida

Jernej Damjan je bil na svetovnem prvenstvu v Lahtiju najbolj izkušeni tekmovalec v slovenski reprezentanci. Pravzaprav je bil poleg Petra Prevca edini, ki se mu je uspelo uvrstiti v finale, kar je bilo glede na lansko sezono pravi mali čudež.

Jernej Damjan je moral lani predčasno končati sezono, ker je moral na operacijo meniskusa. Še sam je komaj verjel, da se bo lahko tako kmalu vrnil na najvišjo raven smučarskih skokov. Na najpomembnejši tekmi sezone se je na svetovnem prvenstvu na veliki skakalnici poleg Petra Prevca edini uvrstil v finale. Njegova skoka sta zadostovala za 21. mesto, medtem ko je na mali skakalnici zasedel 32. mesto.

Skakalnica v Lahtiju mu že od nekdaj ne ustreza. | Foto: Sportida Skakalnica v Lahtiju mu že od nekdaj ne ustreza. Foto: Sportida

Lahtija že od nekdaj ne mara

"Iskreno, upal sem na več, ampak dejansko več tudi nisem mogel pričakovati. Lahtija kot skakalnice že v osnovi ne maram. Na mali skakalnici sem se povsem izgubil, na veliki skakalnici sem vsaj nekako našel tiste skoke. Z dobrim skokom bi lahko bil med dvajseterico, ampak v Lahtiju mi nikoli ni uspelo narediti super skokov, tako da moram biti zadovoljen. Glede na to, kaj se mi je dogajalo v lanski sezoni, se sploh ne smem pritoževati," je povedal 33-letni slovenski skakalec.

Po nekaj dneh mu je postalo dolgčas. | Foto: Vid Ponikvar Po nekaj dneh mu je postalo dolgčas. Foto: Vid Ponikvar Sprva mu je ustrezalo, nato pa …

Če je Jernej moral biti zadovoljen z rezultati, pa je bil nekoliko manj zadovoljen z nastanitvijo v Lahtiju. Hiške so bile postavljene kot na Pokljuki. Od restavracije smo bili oddaljeni deset minut, do prve trgovine pa je bilo šest kilometrov. Sprva mi je to ustrezalo, ampak po nekaj dneh postane precej dolgčas."

Že po dveh dneh je začel dobro skakati

Na skakalnico se je vrnil precej hitreje, kot je pričakoval po lanski poškodbi levega meniskusa. Največja težava je bila v tem, da se je začel podzavestno bolj opirati na desno nogo, kar je pomenilo, da ga je na skakalnico vleklo v levo stran. Simetrija pa je zelo pomembna za dobre in varne skoke. Za december je imel povsem drugačne načrte. "Glede na to, da nisem človek, ki bi se prepuščal naključjem, sem imel povsem drugačne načrte. Ko sem šel na skakalnico, sem začel že po dveh ali treh dneh dobro skakati."

Pri njem velja pravilo manj je več. | Foto: Vid Ponikvar Pri njem velja pravilo manj je več. Foto: Vid Ponikvar

Manj je več

Tudi njega konec čaka začetek norveške turneje, kjer bo v desetih dneh na sporedu šest tekem. Kako prenaša naporen ritem tekem in koliko mu pri tem pomagajo izkušnje? "Ne bom rekel, da mi je lažje. Mogoče mi je še nekoliko težje, saj se mi že nekoliko pozna pri regeneraciji. Zaradi tega moram malo bolj paziti in malo bolj pametno razporejati moči. Vedeti moram, kdaj se je treba zaganjati in kdaj ne. Pri meni velikokrat velja pravilo, da je manj več," je še povedal Damjan, ki je na posamičnih tekmah sedemkrat stal na stopničkah. Pohvali se lahko tudi z zmago ne tekmi svetovnega pokala v Saporu leta 2014.

Ne spreglejte