SiolNET. Sportal Zimski športi
1,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pogovor z Anžetom Laniškom

Sprejeti in pregrizniti

1,26

termometer

Anže Lanišek
Anže Lanišek si želi v prihodnji sezoni doseči napredek. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Rad bi skakal na visoki ravni in ohranil konstantnost tudi v prihodnje," je osrednji cilj slovenskega skakalca Anžeta Laniška za prihodnjo sezono. Ena od novosti, ki jo je vpeljal v sistem treninga, da bi stopil še stopničko višje, je posvečanje več pozornosti telesu in gibljivosti.

Med tistimi slovenskimi skakalci, ki so prejšnjo sezono ocenili kot uspešno, je bil tudi Anže Lanišek. Začetek je bil sanjski. Premierne posamične stopničke v Visli in Ruki. Drugo in tretje mesto sta mu vlili dodatno samozavest. Pokazal je konstantnost, ki si jo je tako želel, saj je v preteklosti preveč nihal. V svetovnem pokalu je bil 15. skakalec, v sezoni pa osvojil več točk kot pred tem v vsej karieri.

Slovenski skakalci trening Kranj Sportal Negotovost je, a se z njo skakalci ne obremenjujejo #video

Sprememba na telesu že obrodila sadove

"Konstantnost želim v prihodnje ohranjati. Rad bi skakal na visoki ravni. Trudim se, delam še spremembe na svojem telesu glede gibljivosti. Izvajam drugačne vaje, da vidim, ali bo kaj razlike. Za zdaj se je na uvodnih treningih to že pokazalo kot dobrodošlo. Upam, da bom v tej smeri nadaljeval," razlaga Lanišek.

Anže Lanišek Foto: Grega Valančič/Sportida

Kot dodano vrednost v zadnji sezoni je izpostavil tudi kajle, ki so dodobra razburkale skakalno srenjo. Nekaterim so bile v veliko pomoč, da so bili pri vzletu z mize bistveno bolj mirni: "Skakal sem dobro že brez njih. Potem sem jih dal še jaz gor in so bile dodana vrednost. Pozimi sem jih nato uporabljal."

Peter Slatnar Sportal Razvoj šel v nenormalne dimenzije, Slatnar z edinstvenim pristopom #video

V času karantene je več časa preživel z družino, po prvotnem dvotedenskem brezdelju pa zavihal rokave in se začel pripravljati na novo sezono: "Življenje v karanteni sem preživel v ožjem družinskem krogu z dekletom in sinom. Bistvene razlike ni bilo. Mamo in očeta sem redkeje videl. Na drugačen način smo se povezali. Veliko smo hodili na sprehode. Dobro nam je delo. Kar zadeva treninge, smo imeli individualen program, ki nam ga je zastavil trener. Šel sem tudi na kolo, ampak letos prav veliko nisem pretiraval."

"Negotovost? Kar zadeva priprave, bistvene razlike ne bo."

Čeprav imajo skakalci v začetnem delu priprav nekoliko napornejše fizične treninge, bolečin pretirano ne čuti: "Noge me ne bolijo. Kakšen trening sem nekoliko bolj utrujen in se moram doma malce bolj spočiti, a to je del pripravljalnega obdobja. Sprejeti je treba in pregrizniti."

Anže Lanišek vesel ob zmagi Foto: Sportida

Poletne skakalne tekme v okviru grand prixa so zaradi koronavirusa še v negotovosti. Nogometaši v nemški bundesligi so na primer začeli igrati tekme, pri skakalcih pa je še kar nekaj vprašajev. Ne vedo, ali bodo dočakali kakšno tekmo ali ne. Počakati bodo morali na razvoj epidemije koronavirusa.

"Kar zadeva same priprave, pri nas bistvene razlike ne bo. Tekme se bodo verjetno začele konec avgusta, v začetku septembra. Če se bodo … Bomo videli. Ne glede na vse se bomo običajno pripravljali za zimsko sezono, torej jeseni dvigovati formo na najvišjo raven, da pridemo v zimo pravi."

Noriaki Kasai Sportal Slabe novice za Noriakija Kasaija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin