Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2014,
14.15

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pokljuka biatlon svetovni pokal Uroš Velepec Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin Klemen Bauer Janez Marič Andreja Mali Anja Eržen Peter Dokl

Petek, 7. 3. 2014, 14.15

3 leta, 4 mesece

"Splošna ocena dneva? Kakšne sreče res nismo imeli."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glavni trener slovenske biatlonske reprezentance Uroš Velepec je z nastopi svojih varovank in varovancev na šprinterskih tekmah na Pokljuki zadovoljen, zaveda pa se, da bi lahko bilo bolje.

15. mesto Jakova Faka, 17. Klemna Bauerja, 21. Teje Gregorin in 44. Janeza Mariča je izplen slovenske reprezentance prvega dne svetovnega pokala na Pokljuki. Omenjeni so si priborili sobotne zasledovalne tekme, medtem ko so Andreja Mali, Anja Eržen in Peter Dokl nastope končali že v četrtek. "Splošna ocena je takšna, da prav posebne sreče nismo imeli," je dosežke slovenskih biatlonk in biatloncev ocenil trener Uroš Velepec.

Četrtkovi tekmi krojila sonce in veter

Na razplet četrtkovih tekem je v veliki meri vplivalo vreme. Biatlonkam in biatloncem je delo na strelišču na Rudnem polju močno oteževal močan in nepredvidljiv veter, tekaške čase pa je zaznamovalo sonce. Biatlonci so šprintersko preizkušnjo začeli prvi in tisti, ki so štartali med prvimi, so se še izognili soncu, ki je ob 13. uri že dodobra zmehčalo sneg na progah.

Dekleta so imela boljše razmere v poznejših popoldanskih urah, ko je na proge spet padla senca. V slovenski reprezentanci je imel optimalne razmere na progi zgolj Jakov Fak, ki pa se ni mogel izogniti vetrovnemu kaosu na strelišču.

Faku zmanjkalo na strelišču, Bauerju na progi

"Jakov je imel smolo z vetrom in takih težav pač ne smeš imeti, če se želiš boriti za zmago. To mu je odneslo nekaj mest," je pojasnil Velepec: "Klemen je super ustrelil, pa njegova skupina ni imela več optimalnih pogojev. Po štirideseti štartni številki je bil sneg že veliko počasnejši in Klemen je v zadnjem krogu veliko izgubil. Nekaj moči mu je pobrala tudi bolezen, pred dnevi je bil namreč prehlajen. Ampak okej, uvrstitve so dobre, tega ne skrivamo. Vse, kar je pri biatlonu med najboljših 20, je v redu. Vemo, kakšna je konkurenca. Janez je pač 'odborbal' svoje, s štartno številko 70 pa preprosto ni bilo nobenih možnosti več. Malo je zgrešil točke, ampak ima še eno možnost na zasledovanju. Prinesel pa nam je kar nekaj točk v pokalu narodov, kar je za nas izjemno pomembno."

Tudi Velepčev odziv na Bauerjevo prvo strelsko ničlo na tekmah svetovnega pokala je bil pričakovan. "Ne vem, zakaj je to tako presenečenje, po 300.000 strelih pač ne sme biti čudno, če nekdo naredi 'nulo'. Mi vemo, da zna streljati, naredil je tako kot na treningih in je zadel," je povedal in dodal: "Škoda je le, da je imel tako visoko štartno številko. Če bi imel številko dva, bi bil lahko tudi na stopničkah."

Pri Teji Gregorin izbrali napačno štartno skupino

Pri dekletih je slovensko čast spet reševala bronasta olimpijka Teja Gregorin, medtem ko se Andreja Mali na Pokljuki spet ni najbolje znašla, mlada Anja Eržen pa zaradi mononukleoze že dober mesec ni opravila resnega treninga in je v četrtek nastopila zgolj zato, da je občutila vznemirljivost tekme svetovnega pokala pred domačim občinstvom.

A tudi Gregorinova bi lahko iztržila več kot 21. mesto, priznava Velepec: "Teja je naredila eno super dirko, ampak smo 'kiksnili' mi, predvsem jaz, ker nisem vztrajal, da štarta v zadnji skupini. Že v sredo smo špekulirali, da bo zadnja štartna skupina zagotovo boljša. Teja je hotela štartati prej, da ne bo živčna in tako naprej, jaz pa sem poudarjal, da pač ni v najboljši formi in je treba malo tvegati. V skupini z najboljšimi ni imela nobene prednosti, v zadnji, ko je bil sneg veliko hitrejši, pa bi bila lahko z dvema zgrešenima streloma uvrščena med pet."

Gregorinova ima pred sobotnim zasledovanjem relativno dobro izhodišče, a sama pravi, da olimpijskega čudeža ni sposobna ponoviti. Velepec pa je prepričan, da bo močno napredovala: "Prepričan sem, da bo iz tekme v tekmo močnejša, zdaj je namreč zdrava. Na zasledovanju bo pred njo kar nekaj tekmovalk iz druge lige, ki jih bo lažje prehitevati. Če imaš pred sabo same najboljše, je seveda težje napredovati."

Ne spreglejte