Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 2. 2019,
15.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,67

2

Natisni članek

Aare 2019 slalom Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Petra Vlhova Maruša Ferk Ana Bucik Meta Hrovat Neja Dvornik

Sobota, 16. 2. 2019, 15.30

5 let, 2 meseca

AARE 2019, SLALOM (Ž)

Zgodovinski podvig Mikaele Shiffrin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,67

2

Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin je prva smučarka v zgodovini, ki ji je uspelo zmagati v eni disciplini na štirih zaporednih svetovnih prvenstvih. | Foto Guliver/Getty Images

Mikaela Shiffrin je prva smučarka v zgodovini, ki ji je uspelo zmagati v eni disciplini na štirih zaporednih svetovnih prvenstvih.

Foto: Guliver/Getty Images

Zmagovalka slalomske preizkušnje na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Aareju je Američanka Mikaela Shiffrin. Kot prvi v svetovni smučarski zgodovini ji je uspelo osvojiti štiri naslove svetovne prvakinje v isti disciplini na štirih zaporednih prvenstvih. Ana Bucik je na drugi progi odstopila, Maruša Ferk je bila 27. 

Srebrno odličje je osvojila Švedinja Anna Swenn Larsson, bronasto pa Slovakinja Petra Vlhova

S prvo vožnjo je v Aareju sicer najbolje opravila Švicarka Wendy Holdener, ki pa je v finalu naredila veliko napako in zdrsnila na 17. mesto. 

Shiffrinova, ki je bila tretja po prvi vožnji, je uprizorila popoln napad na že zelo razmehčani finalni progi, ki je tekmovalkam pred njo delala precejšnje preglavice. A Shiffrinove zmehčana površina ni ustavila, z najhitrejšo vožnjo na drugi progi je naslovom slalomske svetovne prvakinje iz 2013, 2015 in 2017 dodala še naslov iz Areja 2019.

"Vse skupaj je noro!"

"Tako sem srečna. Vse skupaj je noro. To je bilo pa res neverjetno. Na drugi progi sem res napadla, v teh res težkih razmerah. V tem trenutku ne morem verjeti, da mi je uspelo. Danes sem bila psihično na dnu. Moj največji izziv je bil: zajemi zrak in dihaj. Še nikoli nisem doživela česa takšnega, bilo je kar grozljivo. Ampak nisem bila edina, ki se je danes tako počutila," je po velikem podvigu razlagala zgovorna in simpatična Američanka, ki so jo po spodletelem nastopu Holdenerjeve, kar je pomenilo, da je zlato njeno, premagala čustva in je planila v jok.

Rekordna Američanka kot Mateja Svet

Olimpijska prvakinja v disciplini iz Sočija (2014) je osvojila svojo še osmo kolajno na SP, šesto zlato. Prvič v 32 letih je smučarka na istem prvenstvu osvojila kolajne v superveleslalomu, veleslalomu in slalomu. Edina ob Shiffrinovi, ki ji je to uspelo, je Slovenka Mateja Svet, ki je bila leta 1987 srebrna v veleslalomu ter bronasta v superveleslalomu in slalomu.

Shiffrinova je bila v Areju zlata v superveleslalomu in slalomu ter bronasta v veleslalomu.

Tri Slovenke odstopile

Na štartu so bile tudi štiri Slovenke. Ana Bucik je bila po prvi vožnji na 19. mestu, v finalu pa je odstopila in ostala brez uvrstitve. Maruši Ferk se je vožnja povsem ponesrečila in je za vodilno Švicarko zaostala pet sekund, zasedla 31. mesto, zato je v finalu štartala po najboljši 30-erici in na koncu zasedla 27. mesto, osem sekund in 85 stotink za zmagovalko. 

Ana Bucik je po prvi vožnji zasedala 19. mesto, v drugi pa odstopila in ostala brez rezultata. | Foto: Reuters Ana Bucik je po prvi vožnji zasedala 19. mesto, v drugi pa odstopila in ostala brez rezultata. Foto: Reuters

Meta Hrovat je po dobrih vmesnih časih, ki bi jo pripeljali nekje okoli osmega mesta, odstopila, Neja Dvornik pa je tako kot Hrovatova vožnjo predčasno končala.

"To ni pravo smučanje"

''Danes enostavno ni steklo. Lahko rečem, da še vedno verjamem v svoje sposobnosti. Ponovno je bila tekma, ki ni prinesla želenega rezultata. Na svetovnem prvenstvu štejejo le medalje, čeprav bi tudi uvrstitev med petnajst bila dobrodošla. Vse kar ni medalja ali uvrstitev med petnajst pa to ni pravo smučanje. Nič lepega si ne mislim o temu dnevu, bom pa poskušala to enostavno prebroditi do naslednje tekme,'' je bila v cilju nezadovoljna Ferkova.

Bucikova je tvegala vse in izgubila: ''Danes sem dala vse od sebe, v drugo poskušala biti napadalna, saj samo prvih petnajst mest nekaj šteje. Vedela sem, da do tja lahko pridem le s popolnim napadom. Na žalost se je zgodila ta napaka in treba jo bo pregledati, da se ne bo več zgodila. V zadnjem času sicer smučam nekoliko boljše, s čimer sem zelo vesela, je pa res, da je glavni del sezone mimo in da je samo še ena tekma. To smučanje je prišlo malo prepozno. A delam naprej in verjamem, da se bo enkrat vse poklopilo.''

SP 2019: slalom (Ž), finale:

 

SP 2019: slalom (Ž), prva vožnja:

 

Preberite še:

Henrik Kristofferen
Sportal Kranjec pod odrom, na katerem je Kristoffersen izkoristil Hirscherjevo ranljivost
Petra Vlhova
Sportal Petra Vlhova je poskrbela za prvi "poraz" Ilkinega letala
Ne spreglejte