Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2020,
16.13

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak mešana štafeta Anterselva SP v biatlonu Anja Eržen Janez Ožbolt Nika Vindišar Lea Einfalt Klemen Bauer Rok Tršan

Četrtek, 13. 2. 2020, 16.13

4 leta, 2 meseca

SP v biatlonu 2020 (mešane štafete)

Brez Jakova Faka daleč zadaj: Slovenci prehiteli le štiri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Klemen Bauer | Klemen Bauer je bil najizkušenejši v slovenski izbrani vrsti. | Foto Reuters

Klemen Bauer je bil najizkušenejši v slovenski izbrani vrsti.

Foto: Reuters

V Italiji, na Južnem Tirolskem v Anterselvi/Antzholzu, se je začelo svetovno prvenstvo v biatlonu s pričakovano zmago Norveške v mešanih štafetah. Slovenija, brez najboljšega posameznika Jakova Faka, ni navdušila. V postavi Klemen Bauer, Rok Tršan, Lea Eifalt, in Nika Vindišar je zasedla 23. mesto. Na štartni listi je bilo 27 mešanih štafet. Branilci naslova Norvežani (0+7) so slavili pred domačini Italijani (+15,6/0+6) na drugem in Čehi na tretjem mestu (+30,8/0+2).

Slovenska biatlonska reprezentanca 2019/20
Sportal Optimistični Slovenci po medaljo 1.600 metrov nad morjem

Slovenija (2+16) je v tretji menjavi zaostala za krog in tekme ni dokončala. Tekmo je odprla mlada Nika Vindišar, ki je debitirala na svetovnih prvenstvih in morala že po prvem streljanju v kazenski krog. Razlika za vodilnimi je bila 53 sekund, ko je trikrat popravljala na drugem strelskem postanku se je razlika povišala na 1:47 in ob menjavi na 2:15 minute.

"Vem, da znam dobro in hitro streljati, zato lahko rečem le, da sem na strelišču naredila napako, tudi zato, ker ga nisem vajena. Malo je bilo tudi nervoze, saj sem na SP debitirala v prvi menjavi štafete. Pred tekmo samo pa je bilo treme morda celo premalo, saj vem, kako napeta sem sicer. In morda se tudi zato ni izšlo po željah," je po tekmi povedala slovenska reprezentantka in dodala, da je bil nastop pred tako množico navijačev zanjo tudi lepa izkušnja. "Naučila sem se, da nič ni samoumevno."

Lea Einfalt si je na strelišču privoščila po dve popravi in Klemnu Bauerju predala z zaostankom 3:47 minute. Takrat je bilo jasno, da bo Bauer tekel za obstanek štafete na tekmi. Ko je moral po streljanju leže v kazenski krog, je bilo dokončno jasno, da Sloveniji grozi predčasen konec.

"Pred tekmo samo pa je bilo treme morda celo premalo, saj vem, kako napeta sem sicer." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Pred tekmo samo pa je bilo treme morda celo premalo, saj vem, kako napeta sem sicer." Foto: Grega Valančič/Sportida

Bauer: Žal mi je za Roka

"Želel sem zmanjšati zaostanek ali ga vsaj ne povečati, saj sem vedel, da so tekmeci na progo poslali najboljše in da potrebujem res dober nastop, da me ne bodo ujeli. Na streljanju je bilo tudi nekaj tveganja, nikakor pa nisem streljal brezglavo. Analiza je pokazala, da sem vse strele zgrešil nad tarčo. Verjetno je to specifika tega strelišča in dobro, da se mi je to zgodilo danes in ne v soboto na sprintu. Na tej tekmi sicer nismo veliko pričakovali, a žal mi je za Roka, da ni še on dobil priložnosti za nastop, saj se je na tekmo pripravljal," je po štafeti ocenil izkušeni Bauer.

Ta je potrdil, da je imel na tej nadmorski višini kar nekaj težav. "Res je zelo specifično, a mislim, da bo adaptacija z vsakim dnem boljša in da bo v nadaljevanju lažje."

Rok Tršan ni dobil priložnosti, saj so Slovenijo prej ujeli za en krog. | Foto: Reuters Rok Tršan ni dobil priložnosti, saj so Slovenijo prej ujeli za en krog. Foto: Reuters

Eifaltova: Sem tekmovalka, ki potrebuje veliko treninga in tekmovanj

Še najbolj zadovoljna je bila Einfaltova: "Startala sem v ozadju, čeprav sem upala, da se to ne bo zgodilo. Lažje je spredaj, kot pa če zadaj veš, da te lahko ujamejo za krog. Moj nastop je bil kar soliden in vesela sem tekme, saj sem jo rabila za jutrišnji sprint. Sem tekmovalka, ki potrebuje veliko treninga in tekmovanj, da se res ogrejem. Upam, da se bo to poznalo jutri."

Biatlon pa je prav z mešanimi štafetami doživel prvi pravi športni praznik. Favorizirani Norvežani Marte Olsbu Roeiseland, Tiril Eckhoff, Tarjei in Johannes Thingnes Boe so na koncu sicer zmagali, a so se vse do zadnjega kroga za zmago borili z gostitelji Italijani, med katerimi Dorothea Wierer, Lukas Hoffer in Dominik Windisch izhajajo prav iz širše okolice Anterselve, pomagala pa jim je odlična Lisa Vitozzi. Prav Italijani so poskrbeli za prešerno razpoloženje na stadionu.

Lea Einfalt je bila s svojim nastopom zadovoljna. | Foto: Grega Valančič/Sportida Lea Einfalt je bila s svojim nastopom zadovoljna. Foto: Grega Valančič/Sportida

V ozadju so bili na koncu tretji Čehi Eva Puskarčikova, Marketa Davidova, Ondrej Moravec in Michal Krčmar, ki so si privoščili le dve popravi na strelišču in dolgo držali stik celo z najboljšimi. Številni gledalci so glasno podpirali tudi sosednje Avstrijce, ki so bili tretji še v drugi menjavi in Nemce, ki so po kazenskem krogu Denise Herrmann pridobivali na mestih, na koncu osvojili četrto mesto. Najštevilčnejši nemški gledalci so čakali na napako vodilnih.

Presenetljivo v ozadju je končala še ena od favoriziranih reprezentanc Francija, pri kateri je morala Julia Simon v prvi menjavi v kazenski krog in francoski zvezdniki so ekipo do konca pripeljali na sedmo mesto.

V petek bo v Anterselvi ženski sprint.

 

Preberite še:

Olga Podčufarova
Sportal Bo izkušena Rusinja rešiteljica slovenskega ženskega biatlona?
Urška Poje
Sportal Pred leti tista "posebna 16-letnica, talent", danes plačuje ceno
Amanda Lightfoot
Sportal Biatlonski svet, pazi se! Prihaja Velika Britanija!
Ne spreglejte