Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2020,
15.35

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

2

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak SP v biatlonu Anterselva Klemen Bauer Rok Tršan Miha Dovžan

Sreda, 19. 2. 2020, 15.35

4 leta, 2 meseca

SP v Anterselvi (20 km - moški)

Jakov Fak za pičlih osem sekund zgrešil medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

2

Jakov Fak | Jakov Fak se je na najdaljši preizkušnji biatlonskega SP boril za kolajno. | Foto Sportida

Jakov Fak se je na najdaljši preizkušnji biatlonskega SP boril za kolajno.

Foto: Sportida

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak je na 20-kilometrski posamični tekmi svetovnega prvenstva v Anterselvi zasedel četrto mesto. Za bronastim Avstrijcem Dominikom Landertingerjem je zaostal za pičlih 8,1 sekunde. Zlato odličje je osvojil francoski šampion Martin Fourcade, srebro pa Norvežan Johannes Thingnes Boe. 

Na najdaljši biatlonski preizkušnji sta se izkazala najmočnejša biatlonca sezone, zmagal je francoski  as Martin Fourcade (49:34,1/1) in za 1,3 sekunde ugnal Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja (+ 57,0), ki pa je bil na strelišču nenatančen dvakrat. Jakov Fak (+ 1:30,2/1) se je boril za bronasto odličje, edini strel mimo tarče je poslal na drugem strelskem postanku, a mu je medaljo izmaknil Avstrijec Dominik Landertinger (+ 1:22,1/1), ki je bil za pičlih osem sekund hitrejši.

Fak je potreboval vrhunski izid, da si je zagotovil pravico nastopa na nedeljskem skupinskem štartu. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Fak (349 točk) napredoval na 15. mesto, ki mu zagotavlja mesto na skupinskem štartu. Vodi Fourcade (752) pred rojakom Quentinom Fillonom Mailletom (658) in J. T. Boejem (630).

"Nisem v celoti zadovoljen"

Fak je bil danes v cilju precej boljše volje kot po sobotnem šprintu. | Foto: SloSki Fak je bil danes v cilju precej boljše volje kot po sobotnem šprintu. Foto: SloSki "Nisem v celoti zadovoljen, saj nisem zadel vseh strelov. Ampak boril sem se tako na strelišču kot na progi. Bilo je težko, žal pa sem veliko izgubil v sklepnem delu. To je zadoščalo za dober izid, ne pa za odličnega," je svojo tekmo za STA realno opisal Fak, ki je bil nenatančen na drugem strelskem postanku, odločilen zaostanek za bronastim Landertingerjem pa pridelal v zadnjem krogu na stezi.

"V zadnjem krogu enostavno ne gre. Pri tem tukajšnja nadmorska višina res nima velikega vpliva. Strel, ki sem ga zgrešil, pa je šel spodaj pod tarčo. Moja napaka, enostavno sem prepozno sprožil," je pojasnil.

Po dolgem času pa se je najboljši slovenski biatlonec vnovič vsaj približal najboljšim, a sam zase trdi, da ena lastovka še ne prinese pomladi in da so njegovi cilji postavljeni višje. "Tukaj sem zelo realen. En izid pomeni malo. Gledam formo skozi celotno sezono in to kaže skupni seštevek. Sem nekje okrog 15. mesta in vse, kar naredim boljše od tega, je za nivo, ki ga kažem letos, odlično."

Današnji dosežek bi moral našega šampiona, ki se je po hudem razočaranju na sobotnem šprintu, po katerem se je pred kamero nacionalne televizije spraševal celo o smiselnosti nadaljevanja kariere, precej pomiriti.

Bauer do novih točk, Tršan in Dovžan žal ne

Klemen Bauer je s štirimi zgrešenimi streli za Fourcadom zaostal 5:17,7. Izkušeni Ihanec je na prvem strelskem postanku ustrelil brezhibno, nato se mu je roka zatresla na drugem, ko je pridelal dve minuti zaostanka, po enkrat pa je bil nenatančen še na tretjem in četrtem obisku strelišča.  Bauer je zasedel 33. mesto in osvojil nekaj točk svetovnega pokala. En strel manj je mimo tarč poslal Rok Tršan (+ 6:55,5), ostal je brez novih točk, zasedel je 52. mesto. Miha Dovžan je s štirimi zgrešenimi streli in 7:48,9 zaostanka za zmagovalcem tekmo končal na 64. mestu.

"Na strelišču sem napravil napako ali dve preveč" 

"Začelo se je precej boljše kot v soboto, a potem je bilo vnovič nekaj negotovosti na strelišču. Tega je bilo na tej tekmi preveč, saj vsaka napaka pomeni minuto pribitka. Zadovoljen pa sem s pristopom. Pozabil sem na stvari iz prejšnjih dni, v smučini mi je nato šlo dobro, na strelišču pa sem napravil napako ali dve preveč, zato zadovoljen s tem ne morem biti," je po tekmi za STA dejal Bauer, ki je osvojil osem novih točk svetovnega pokala in je bil zadovoljen s streljanjem leže. "Stoje pa morda preveč oklevam in razmišljam. Tukaj gre za desetinko sekunde."

"Danes ni bilo v redu. Na zadnjem streljanju je snežilo, bilo je precej vetra, a tako pač je. V Anterselvi sem naredil dva dobra nastopa, ta je slab in če potegnem črto, moram biti zadovoljen," pa meni osmoljenec Tršan, ki je tekel v manjši snežni plohi. Za novozapadli sneg je slabo izbral smuči, je še povedal.

"Jakov je naredil dobro dirko, a trije so bili še boljši"

"Najprej naj si vsi pregledajo natančne rezultate in potem sodijo, tukaj ne gre Jakovu prav nič očitati. Jakov je naredil dobro dirko, a trije so bili še boljši." | Foto: Peter Podobnik/Sportida "Najprej naj si vsi pregledajo natančne rezultate in potem sodijo, tukaj ne gre Jakovu prav nič očitati. Jakov je naredil dobro dirko, a trije so bili še boljši." Foto: Peter Podobnik/Sportida "Jakov je naredil odličen rezultat, žal je nehvaležna primerjava, ker se ga v zadnjem krogu primerja le z Landertingerjem, ki je odtekel daleč najhitrejši čas v zadnjem krogu. Jakov je imel še vedno 19. čas zadnjega kroga, le tri sekunde počasneje od Boeja, tako da res ne bi rad videl, da bi se sedaj govorilo o tem, da je Jakovu zmanjkalo moči. Najprej naj si vsi pregledajo natančne rezultate in potem sodijo, tukaj ne gre Jakovu prav nič očitati. Jakov je naredil dobro dirko, a trije so bili še boljši. Za Klemena je škoda tistih dveh zgrešenih stoje, saj je zadnje čase tudi stoje dobro zadeval na treningih. Želeli smo si, da bi šel danes skozi s tremi zgrešenimi streli, kar bi pomenilo uvrstitev nekje okoli 20. mesta, s tem pa bil zadovoljen on in mi. Vseeno, točke so točke, še posebej na dolgi razdalji z veliko streljanja je to zanj zelo pomembno. Za Roka pa škoda, da je na zadnje streljanje prišel v tistem snežnem metežu. Vidljivost je bila slaba in težko je bilo zadeti. Na splošno danes od številke 60 naprej ni nihče naredil dobrega rezultata, ker je začel padati sneg. Z dvema zgrešenima streloma na zadnjem streljanju si je sicer zapravil tekmo s skupinskim štartom, ampak tako to je v biatlonu, takšni kot so pogoji na strelišču, v takih moraš streljati, pri nas ni nobenih dodatkov, kot v katerih drugih športih," je tekmo ocenil trener Uroš Velepec.

V četrtek je v Anterselvi na sporedu tekma mešanih parov - slovenske barve pa bosta branila mlada Alex Cisar in Nika Vindišar -, v soboto, 22. februarja, se bodo za odličja spopadle ženske in moške štafete. Prvenstvo se bo končalo v nedeljo, ko sta na sporedu tekmi s skupinskim štartom. V nedeljo bo od Slovencev tekmoval le Jakov Fak.

 

Svetovni pokal, skupno (16):

1. Martin Fourcade (Fra)                   752
2. Quentin Fillon Maillet (Fra)            658
3. Johannes Thingnes Boe (Nor)             630
4. Tarjei Boe (Nor)                        580
5. Aleksander Loginov (Rus)                570
6. Simon Desthieux (Fra)                   536
7. Emilien Jacquelin (Fra)                 499
8. Benedikt Doll (Nem)                     483
9. Johannes Dale (Nor)                     472
10. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)       411
...
15. Jakov Fak (Slo)                         349
49. Rok Tršan (Slo)                          64
60. Klemen Bauer (Slo)                       44
82. Miha Dovžan (Slo)                         6

Preberite še:

Dorothea Wierer
Sportal Še drugo zlato za domačo junakinjo, Slovenke streljale v prazno
Emilien Jacquelin
Sportal Francoz Jacquelin do zlata, Fak pridobil 24 mest: Bilo je precej bolje kot v soboto
Jakov Fak
Sportal Najboljši Slovenec tokrat Rok Tršan, Jakov Fak brez točk, zmaga Rusu
Ne spreglejte