Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 2. 2020,
15.52

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Rok Tršan Anterselva svetovno prvenstvo

Nedelja, 16. 2. 2020, 15.52

4 leta, 2 meseca

ANTERSELVA, SVETOVNO PRVENSTVO V BIATLONU, ZASLEDOVANJE (moški)

Francoz Jacquelin do zlata, Fak pridobil 24 mest: Bilo je precej bolje kot v soboto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
Emilien Jacquelin | Francoz Emilien Jacquelin je postal svetovni prvak na zasledovalni tekmi. | Foto Reuters

Francoz Emilien Jacquelin je postal svetovni prvak na zasledovalni tekmi.

Foto: Reuters

Francoz Emilien Jacquelin je zmagovalec 12,5-kilometrske zasledovalne tekme na svetovnem biatlonskem prvenstvu v Anterselvi v Italiji. Slovenske barve sta zastopala Jakov Fak in Rok Tršan, prvi se je z izhodiščnega 45. mesta prebil na 21., Tršan pa z 29. na 25.

Jacquelin (31:15,2/0) je v boju za zlato kolajno ugnal norveškega asa Johannesa Thingnesa Boeja (+ 0,4/2), bron pa je osvojil Rus Aleksander Loginov (+ 23,9/1), ki je po zmagi na sobotnem šprintu danes startal prvi.

Fak (2:36,5/2) je malce omilil sobotno razočaranje in napredoval za 24 mest, Tršan (3:04,6/1) je pridobil štiri.  

24-letni francoski biatlonec Jacquelin je z brezhibnim streljanjem prišel do svoje prve zmage na tekmah najvišje ravni (svetovni pokal, svetovna prvenstva, olimpijske igre), mlajšega od bratov Boe pa je zlata stalo nekoliko slabše streljanje, nenatančen je bil namreč dvakrat. Tudi Loginov je en strel poslal mimo tarče.

Fak zgrešil dvakrat, Tršan enkrat

Jakov Fak: Tista dva zgrešena strela sta preveč, a imel sem težave s slabimi nogami, nisem bil povsem stabilen. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jakov Fak: Tista dva zgrešena strela sta preveč, a imel sem težave s slabimi nogami, nisem bil povsem stabilen. Foto: Peter Podobnik/Sportida Slovenska reprezentanta sta streljala solidno, Tršan je bil nenatančen samo enkrat, Fak dvakrat, a to ni bilo usodno, saj so bile razmere na strelišču zahtevne za vse, poleg Jacquelina je vseh 20 strelov zadel le še Avstrijec Simon Eder, ki se je iz 37. startne pozicije prebil na končno 11. mesto. Najboljši slovenski biatlonec je končal na 21. mestu.

Za Faka je bilo še bolj pomembno, kako se bo odrezal v primerjavi z Nemcem Philippom Hornom in Lukasom Hoferjem, s katerima se bori za neposredno uvrstitev na tekmo s skupinskim startom. Tam bo nastopilo najboljših 15 tekmovalcev iz svetovnega pokala in najboljših 15 iz Anterselve.

"Vseeno je bilo precej bolje kot v soboto" 

Trenutno 15. v skupnem seštevku, Horn, je bil 18. in prednost pred Fakom povišal na pet točk, Hofer se je z 20. mestom približal na tri. A z dobrim nastopom na sredini posamični tekmi bi si nedeljski nastop lahko zagotovili vsi trije, v nasprotnem pa bo imel zagotovljen nastop samo eden.

"Tista dva zgrešena strela sta preveč, a imel sem težave s slabimi nogami, nisem bil povsem stabilen. Vseeno je bilo precej bolje kot v soboto. Mislim, da je bila glavna razlika ta, da smo vsi nastopili skupaj, v soboto pa je bila zadnja startna skupina velika napaka," je po nastopu povedal Fak in dodal, da se tokrat s Hoferjem in Hornom ni ukvarjal. "Po vsem, kar se je zgodilo včeraj, se s tem nisem imel časa in volje ukvarjati."

Zelo vesel je bil 25. mesta tudi Tršan: "Če mi uspe soliden nastop, tako kot to kažem zdaj, sodim v točke svetovnega pokala. Danes je bil tek v redu, zelo dobro je bilo tudi streljanje. Morda sem bil v streljanju še celo malo preveč miren in zato zgrešil strel. Škoda, a končna uvrstitev je v redu."

Rok Tršan: Morda sem bil v streljanju še celo malo preveč miren in zato zgrešil strel.  | Foto: Reuters Rok Tršan: Morda sem bil v streljanju še celo malo preveč miren in zato zgrešil strel. Foto: Reuters

Loginov zgrešil v najmanj primernem času

Bitka za zmago je bila izredno zanimiva, Rus Aleksander Loginov je branil vodstvo s sobotnega sprinta vse do zadnjega streljanja. Tam je po 57 zadetih strelih na tekmah svetovnega pokala zgrešil 58. strel, kar ga je stalo zlatega odličja. "Ne glede na to sem zadovoljen s kolajno. Upam, da bo moja forma zdržala do konca prvenstva," je to pokomentiral Loginov.

Mimo sta poletela Francoz Jacquelin in J. T. Boe, ki sta v sprintu med seboj odločila o zmagovalcu. V samem finišu je bil močnejši Jacquelin, ki je po treh uvrstitvah na stopničke v svetovnem pokalu dosegel največji uspeh v karieri. Tega pa se je ob prihodu v cilj zelo razveselil tudi vodilni tekmovalec v skupnem seštevku, 31-letni Francoz Martin Fourcade, ki je na treningih nekakšen mentor sedem let mlajšemu rojaku in kljub četrtemu mestu dvignil roke visoko v zrak.

V biatlonu je mogoče vse

"Videlo se je, da je v biatlonu mogoče vse. Na koncu sem pričakoval močan napad Johannesa Thingnesa Boeja, do katerega pa ni prišlo. Če bi me v končnici prehitel, ne vem, ali bi našel moč, da odgovorim. Sicer pa sem se v zadnjem krogu spomnil svojih treningov kolesarstva iz mladosti in kako se sprinta v končnici in morda mi je taktično pomagalo tudi to," je razložil zmagovalec in priznal, da je pred letošnjo sezono treniral precej več kot leto prej.

"Hvala tudi Martinu Fourcadu. Z njim treniram šest, sedem let. Z njim delam enak obseg, predvsem pa se od njega veliko učim," je še dejal Jacquelin.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Fourcade zdaj že 70 točk prednosti pred rojakom Quentinom Fillonom Mailletom, srebrnem na sprintu, ki je moral danes v kazenski krog kar šestkrat in je osvojil sedmo mesto. Boe na tretjem mestu zaostaja za 116 točk.

Naslednja tekma svetovnega prvenstva bo v torek, ko se bodo na posamični tekmi na 15 kilometrov pomerila dekleta, fante pa 20-kilometrska tekma čaka v sredo.  

 

Svetovni pokal, skupno (po 15. od 24 tekem):

1. Martin Fourcade (Fra)                   692 točk
2. Quentin Fillon Maillet (Fra)            622
3. Johannes Thingnes Boe (Nor)             576
4. Aleksander Loginov (Rus)                544
5. Tarjei Boe (Nor)                        542
6. Simon Desthieux (Fra)                   536
7. Emilien Jacquelin (Fra)                 499
8. Benedikt Doll (Nem)                     454
9. Johannes Dale (Nor)                     440
10. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)       411
...
16. Jakov Fak (Slo)                         306
45. Rok Tršan (Slo)                          64
61. Klemen Bauer (Slo)                       36
79. Miha Dovžan (Slo)                         6

...

Preberite še:

Dorothea Wierer
Sportal Wiererjeva prvakinja v zasledovanju, Lea Einfalt do 38. mesta

 

Ne spreglejte