Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
22. 3. 2015,
19.31

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marcel Hirscher Marcel Hirscher Anna Fenninger smučanje zimska rekreacija

Nedelja, 22. 3. 2015, 19.31

5 let, 5 mesecev

Sošolca, ki vladata smučarski karavani

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Avstrijska alpska smučarja Marcel Hirscher in Anna Fenninger sta že drugo leto zapored z velikima kristalnima globusoma pozirala fotografom.

Marcel Hirscher in Anna Fenninger, dva najuspešnejša predstavnika zelo žlahtnega smučarskega letnika 1989 in nekdanja sošolca iz srednje smučarske in turistične šole v Bad Hofgasteinu, sta se v velikem slogu in predvsem vojni živcev zavihtela na smučarski prestol. Hirscher je odbil napad Kjetila Jansruda, ki je obupal že pred slalomom, v katerem ne nastopa, Fenningerjeva pa se je v enem najbolj napetih obračunov v zgodovini svetovnega pokala šele v zadnjem nastopu otresla pritiska Tine Maze.

Zgodovinski podvig

V Meribelu se je Hirscher v zgodovino vpisal kot prvi smučar s štirimi zaporednimi zmagami v skupnem seštevku svetovnega pokala. Obenem je tik pod vrhom večne lestvice ujel tudi Gustava Thönija, Hermanna Maierja in Pirmina Zurbriggna, ki so v svojih bogatih karierah prav tako osvojili štiri globuse. S petimi pa na vrhu večne lestvice vsaj do prihodnje sezone nedotakljiv ostaja Marc Girardelli.

"Ključnega pomena je bilo, da sem uspel izločiti stalne misli o globusu. Smučal sem. Imel pa sem močnega nasprotnika. Ne le to, Kjetil Jansrud se je predstavil v vlogi enega najbolj poštenih tekmecev," je črto pod sezono potegnil Marcel, ki si je v Meribelu zagotovil tudi mala kristalna globusa za zmagi v slalomu in veleslalomu.

Mazejeva jo je naredila še boljšo

Potem ko je Hirscher ob svojih prvih dveh zmagah na tradicionalnih fotografijah dobitnikov globusov poziral ob Lindsey Vonn in Tini Maze, pa mu je družbo v zadnjih dve letih delala Fenningerjeva, ki je, tako kot njen rojak, sezono začela in zaključila z veleslalomsko zmago. V vmesnem obdobju se je še trinajstkrat zavihtela na stopničke za zmagovalke in na koncu ohranila 22 točk prednosti pred Mazejevo.

Ali ji bo Slovenka prihodnje leto skušala preprečiti lov na še tretji zaporedni globus, še ne ve, pričakuje pa odločen napad Američanke Vonnove. "Od Tine sem se veliko naučila in prav zaradi nje postala tudi boljša. Je izjemno močna tekmovalka, ki te vseskozi sili k še boljšim predstavam," je ob koncu sezone dejala Fenningerjeva.

Ne spreglejte