Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
14.15

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

Otmar Striedinger Matterhorn Zermatt Rok Ažnoh Nejc Naraločnik Martin Čater Miha Hrobat Andreja Slokar Nika Tomšič Neja Dvornik Ana Bucik Levi Alpsko smučanje

Sreda, 8. 11. 2023, 14.15

5 mesecev, 3 tedne

Svetovni pokal v alpskem smučanju

Krst smukaške proge pod Matterhornom uspel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Otmar Striedinger | Otmar Striedinger je bil najhitrejši na prvem treningu na progi Gran Becca pod Matterhornom. | Foto Guliverimage

Otmar Striedinger je bil najhitrejši na prvem treningu na progi Gran Becca pod Matterhornom.

Foto: Guliverimage

Po eni strani opevani, po drugi kritizirani smuk pod Matterhornom s štartom v Švici in ciljem v Italiji je tukaj. Najprej, ta konec tedna, na njem tekmujejo smučarji. Prvi trening so opravili. Dobil ga je Otmar Striedinger, najboljši Slovenec je bil Nejc Naraločnik na 28. mestu. Smučarke bodo konec tedna nastopile na slalomu v Leviju.

Andrej Šporn
Sportal Slovenski junak Streifa, ki je danes mož in oče, to poletje tudi mizar

Proga Gran Becca na ledeniku pod Matterhornom s štartom v Švici in ciljem v Italiji je dolga 3.820 metrov (daljša je le v Wengnu, 4.500 metrov). Ta smukaška preizkušnja bo v svetovnem pokalu na sporedu prvič, saj je lani zaradi pomanjkanja snega odpadla. Tudi letos ji je grozila odpoved, saj so zaradi posegov v okolje alarm zagnali okoljevarstveniki. Organizator je nato dela na progi prilagodil. Prizorišče je pred dnevi pobelil sneg, v času sredinega treninga pa se je pokazalo sonce in bila je prava zimska pravljica. Štartna hišica je na nadmorski višini 3.720 metrov, ciljna vrata pa na 2.835 metrih.

Avstrijski smučar Otmar Striedinger je prvi trening dobil s časom 2:05,93, a je izpustil ena vrata. Zanimivo, na petem mestu je bil z 99 stotinkami zaostanka Čilenec Henrik von Appen. Najboljši Slovenec je bil Nejc Naraločnik, ki je na 28. mestu zaostal dve sekundi in 30 stotink. Nekoliko več sta na 30. in 40. mestu zaostala glavna slovenska aduta v hitrih disciplinah Martin Čater in Miha Hrobat. Mladi Rok Ažnoh je zaostal tri sekunde in 10 stotink in bil 44. Slovensko ekipo v hitrih disciplinah kot glavni trener to zimo prvič vodi naš nekdanji uspešni smučar Aleš Gorza.

V četrtek in petek sledita še dva treninga, v soboto in nedeljo pa dve tekmi (ob 11.30). Ker je veleslalom v Söldnu zaradi močnega vetra odpadel, bosta to prvi dve tekmi moškega svetovnega pokala v tej sezoni.

Sportal Zaskrbljeni zaradi stanja na ledenikih: Ne vem, kje bomo trenirali #video
Soelden
Sportal Tudi smučarske legende proti ledeniškim tekmam
Theodul
Sportal Ogorčenje in peticija proti Mednarodni smučarski zvezi

Tudi ženske čakata dve tekmi

Ana Bucik | Foto: SloSki Ana Bucik Foto: SloSki Dve tekmi za svetovni pokal ta konec tedna čakata tudi ženske, ki se bodo merile na tradicionalnem slalomu v Leviju. Na Črni progi se bodo na dveh slalomih za visoka mesta potegovale štiri Slovenke, ki so se takoj po söldnskem uvodu odpravile na skrajni sever. To so Ana Bucik, Neja Dvornik, Nika Tomšič in Andreja Slokar, zadnja je pred lansko poškodbo kolena že veljala za eno najboljših slalomistk na svetu. Na svojem zadnjem slalomu za svetovni pokal v Meribelu marca 2022 je slavila svojo drugo zmago v svetovnem pokalu, prvo v klasičnem specialnem slalomu.

Sezono tekmovanj v svetovnem pokalu v alpskem smučanju 2023/24 na ledeniku Rettenbach je od Slovenk najbolje odprla Bucikova. Novogoričanka je na veleslalomu končala tik za najboljšo deseterico, na 11. mestu, kar je njen najboljši dosežek v Söldnu. Slokarjeva in Dvornikova sta na prvi tekmi sezone ostali brez finalne vožnje in točk. 

Žan Kranjec
Sportal Veter odpihnil veleslalom v Söldnu, Kranjec ni bil zadovoljen
Lara Gut-Behrami
Sportal Gut-Behramijeva izenačila Mazejevo, Ana Bucik do najboljše uvrstitve
Marco Odermatt Mikaela Shiffrin
Sportal Ostane jima samo še nedosegljivi rekord Tine Maze
Ne spreglejte