Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
17.43

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

Natisni članek

skoki Jerneja Brecl Špela Rogelj Urša Bogataj Urša Bogataj Nika Križnar Nika Križnar Zoran Zupančič Seefeld 2019

Sreda, 27. 2. 2019, 17.43

5 let, 1 mesec

Seefeld, SP, smučarski skoki, srednja skakalnica, ženske

Lundbyjeva svetovna prvakinja, trener Slovenk: Vesel, a manjkala je pika na i

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91
Maren Lundby | Maren Lundby je za pol točke ugnala Katharino Althaus in se razveselila naslova svetovne prvakinje. | Foto Reuters

Maren Lundby je za pol točke ugnala Katharino Althaus in se razveselila naslova svetovne prvakinje.

Foto: Reuters

Svetovna prvakinja na srednji skakalnici je Norvežanka Maren Lundby, ki je za pol točke ugnala Nemko Katharino Althaus. Bron je pripadel Avstrijki Danieli Iraschko-Stolz, ki se je na oder za zmagovalke prebila z osmega mesta. Najboljša Slovenka je bila na sedmem mestu Nika Križnar, Urša Bogataj je končala kot osma, Jerneja Brecl 18.. Špela Rogelj pa 22. Skakalke v soboto čaka še mešana ekipna tekma, na tej bosta nastopili Bogatajeva in Križnarjeva.

Slovenske skakalke
Sportal Slovenske skakalke na zgodovinski tekmi tik pod stopničkami

Na svetovnem prvenstvu v Seefeldu so po ekipni ženski tekmi v sredo dekletom podelili še odličja na posamični tekmi. Naslova svetovne prvakinje se je razveselila najboljša skakalka te zime Maren Lundby.

Daniela Iraschko-Stolz je z osmega skočila na tretje mesto. | Foto: Reuters Daniela Iraschko-Stolz je z osmega skočila na tretje mesto. Foto: Reuters Norvežanka je vodila že po polovici tekme, ko je imela pred najbližjo zasledovalko Nemko Katharino Althaus 1,6 točke prednosti. To ji je kljub odličnemu finalnemu skoku Althausove (107) uspelo zadržati in na koncu je slavila s pol točke prednosti.

Na zmagovalni oder je presenetljivo skočila avstrijska veteranka Daniela Iraschko-Stolz, po prvi seriji šele osma. Avstrijka, ki se je v karavano vrnila po atipični pljučnici, je v finalu skočila 105,5 metra, pridobila pet mest in okoli vratu prejela bron.

Najboljša trojica. | Foto: Reuters Najboljša trojica. Foto: Reuters

Slovenkam v kvalifikacijah kazalo bolje

Po prvi seriji je od Slovenk najbolje kazalo Urši Bogataj, tretji iz kvalifikacij. Zasedala je peto mesto, od zmagovalnega odra jo je ločilo šest točk. Bogatajevi se v finalu napad ni izšel. Pristala je pri "zgolj" 99,5 metra in zdrsela po lestvici na osmo mesto.

Nika Križnar je prikazala najboljše skoke na srednji skakalnici v Seefeldu v zadnjih dneh in kot najboljša Slovenka končala na sedmem mestu. | Foto: Reuters Nika Križnar je prikazala najboljše skoke na srednji skakalnici v Seefeldu v zadnjih dneh in kot najboljša Slovenka končala na sedmem mestu. Foto: Reuters

Tik pred njo je končala Nika Križnar, deveta po polovici, ki je danes prikazala najboljše skoke na srednji skakalnici v zadnjih treh dneh. Osemnajstletnica je s finalnim skokom, dolgim 102,5 metra, pridobila dve mesti in bila na koncu najvišje uvrščena varovanka Zorana Zupančiča. Križnarjeva je s sedmim mestom ponovila rezultat z olimpijskih iger iz Pjongčanga.

Odlično je debi na prvenstvih uspel tudi Jerneji Brecl. Po prvem skoku je bila 24., v finalu pa skočila 98,5 metra in zasedla 18. mesto. Špela Rogelj je v finalu nazadovala za pet mest in končala kot 22.

Križnarjeva se je končno našla

"Moram reči, da sem se končno našla, pravi čas, tukaj v Seefeldu. Morda bi bilo bolje, če bi se našla že včeraj, a naredila sem res dva vrhunska skoka in to me je popeljalo na sedmo mesto. Kaj je bilo drugače kot včeraj, niti ne vem. Bila sem pod adrenalinom, poskušala sem se samo sprostiti. Včeraj sem slabe stvari dala ven in dobre vase ter zaživela," je bila zgovorna Križnarjeva.

Urša Bogataj je bila v kvalifikacijah tretja, po polovici tekme peta, na koncu pa osma. | Foto: Getty Images Urša Bogataj je bila v kvalifikacijah tretja, po polovici tekme peta, na koncu pa osma. Foto: Getty Images

 Nervoze ji ni uspelo obrniti v pozitivno smer

"Vesela sem. Ne glede na to, da v drugo ni šlo tako daleč, je to moj najboljši rezultat na veliki tekmi. Zelo sem vesela, da mi je prvi skok uspel, kot mi je. Pred finalom sem bila nervozna, morda mi tega ni povsem uspelo obrniti v pozitivo. Ne glede na to sem vesela!" je po tekmi pripovedovala Bogatajeva. 

Trenerjev pogled

"Danes sem bil vesel nastopov vseh naših tekmovalk. Pokazale so znanje, ki ga trenutno imajo. Manjkala pa je pika na i." | Foto: Vid Ponikvar "Danes sem bil vesel nastopov vseh naših tekmovalk. Pokazale so znanje, ki ga trenutno imajo. Manjkala pa je pika na i." Foto: Vid Ponikvar

"Danes sem bil vesel nastopov vseh naših tekmovalk. Pokazale so znanje, ki ga trenutno imajo. Pogoji so bili danes realni, sprejemljivi in niso vplivali na razplet. Manjkala pa je pika na i. Urša je naredila določeno tehnično napako. To se je zgodilo, ker je napadala, napadala pa je malo preveč. Telo se je napelo tik pred odskokom in ni naredilo svojega. V tej sezoni je to naš rezultat. Danes so punce res pokazale svoje znanje, mislim, da kaj več na tekmovanju nismo mogli pričakovati. To je realno stanje. Zdaj bo treba sestaviti še kakšno stvar, vemo, kje imamo še rezerve, s tem se bomo ukvarjali tudi v prihodnje," je nastope varovank ocenil Zupančič.

Bogatajeva tretja v kvalifikacijah

Kvalifikacije je na prvem mestu končala Althausova, s petimi točkami prednosti pred Lundbyjevo in 12,5 točke prednosti pred Bogatajevo, ki je kot prva skočila 100 metrov. Ta se je dobro znašla že na ponedeljkovem treningu, ko je bila na vseh štirih trening skokih v stiku z najboljšimi.

Križnarjeva je kvalifikacije s skokom, dolgim 99,5 metra, končala na petem mestu, debitantka  Breclova je skočila 94,5 metra in bila 17., Rogljeva pa je s skokom, dolgim 91,5 metra, kvalifikacije končala na 23. mestu.

V soboto še mešana ekipna tekma

Po posamični tekmi svetovno prvenstvo za nekatera dekleta še ne bo končano. V soboto namreč sledi na srednji skakalnici še mešana ekipna tekma. Ženski del slovenske ekipe bosta zastopali Križnarjeva in Bogatajeva.

Moška konkurenca bo boje nadaljevala v četrtek, ko bodo na sporedu kvalifikacije za posamično tekmo na srednji skakalnici, ta bo v petek. Slovenski kvartet za četrtkove kvalifikacije bo znan danes.

Svetovno prvenstvo, srednja skakalnica, finale:

 

Svetovno prvenstvo, srednja skakalnica, prva serija

 

 

 

Svetovno prvenstvo, srednja skakalnica, kvalifikacije

 

Preberite še:

Maren Lundby
Sportal Bogatajeva pri vrhu, brez ekipne tekme ostala najizkušenejša

 

Ne spreglejte