Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
18.01

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Natisni članek

Seefeld 2019

Torek, 26. 2. 2019, 18.01

5 let, 1 mesec

Ekipna tekma (ž), nordijsko svetovno prvenstvo, Seefeld

Slovenske skakalke na zgodovinski tekmi tik pod stopničkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Slovenske skakalke | Slovenski kvartet Špela Rogelj, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Urša Bogataj je bil četrti. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Slovenski kvartet Špela Rogelj, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Urša Bogataj je bil četrti.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Torek je bil na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu dan za zgodovino. Smučarke skakalke so se namreč sploh prvič za medalje pomerile na ekipni tekmi. Zlato so osvojile Nemke, srebro Avstrijke in bron Norvežanke, slovenski kvartet Špela Rogelj, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Urša Bogataj je bil četrti.

Špela Rogelj, Jerneja Brecl, Nika Križnar in Urša Bogataj so na prvi ženski ekipni tekmi na nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu z 828,1 točke zasedle četrto mesto. V boj za odličja se niso resno vmešale, najboljše tri reprezentance so bile danes premočne. 

Zlato so osvojile Nemke (Juliane Seyfarth, Ramona Straub, Carina Vogt in Katharina Althau - 989,9 točke), srebro Avstrijke (880,3) in bron Norvežanke (876,9).

Slovenke po prvi seriji slabih 30 točk pod stopničkami

Rogljeva je z 89 metri Slovenijo popeljala na peto mesto po prvi skupini skakalk. V svojem debiju na svetovnih prvenstvih se je izkazala 17-letna Jerneja Brecl. Skočila je 96,5 metra. Po slabem poskusu Japonke je Slovenija eno mesto pridobila in po drugi skupini skakalk zasedla četrto mesto.

Križnarjeva je v tretji skupini s 95,5 metra ubranila četrto mesto pred Japonkami, zaostanek Slovenk za stopničkami pa se je povečal. Vodile so Nemke pred Norvežankami in Avstrijkami. Te so imele že skoraj 20 točk prednosti pred Slovenkami. Razlika se je tudi po sicer izvrstnem skoku trenutno naše najboljše skakalke Urše Bogataj (101 meter) povečala na 28,6 točke.

Prvo serijo so na prvem mestu končale Nemke, na drugem Norvežanke in na tretjem Avstrijke, v  finale so se uvrstile še Slovenke, Rusinje, Japonke, Francozinje in Italijanke, tekmovanje pa so končale Čehinje, Američanke in Kazahstanke. 

Svetovne prvakinje Nemke. | Foto: Reuters Svetovne prvakinje Nemke. Foto: Reuters

V drugi so se morale braniti pred Rusinjami

Rogljeva je v svojem drugem poskusu pristala pri 97,5 metra, Japonka Juki Ito pa je izkoristila dobre vremenske razmere in s 104 metri Slovenke pahnila na peto mesto. Nemke so zadržale vodstvo pred Norvežankami in Avstrijkami. Mlada Brecljeva je v drugo zmogla skočiti 94 metrov in ubranila prednost pred Rusinjami, te so zapretile Slovenkam, a so po slabem skoku Japonke (Kaori Ivabuči je zmogla skromnih 88 metrov) spet skočile na četrto mesto, za tretjim pa zaostale že skoraj 40 točk. Avstrijke so na drugem prehitele Norvežanke.

Slovenke so četrte ostale tudi po skoku Nike Križnar, ki je z 91 metri prednost pred Rusinjami povečala le za nekaj desetink točke, blizu na šestem mestu so bile tudi Japonke. Rusinje so z odličnim skokom Sofije Tihonove še enkrat močno zapretile, a je Urša Bogataj z 99,5 metra napad odbila.

Urša Bogataj je v dobri formi. | Foto: Reuters Urša Bogataj je v dobri formi. Foto: Reuters

Slovenke bi bile z Emo Klinec, ki si je poškodovala koleno, resnejše kandidatke za vrh. Enkrat jim je v tej sezoni že uspelo stopiti na stopničke. Na domačem Ljubnem so bile druge, medtem ko so bile na Japonskem pete.

"Bilo nas je nekaj, ki bi se lahko borile za medalje"

Špela Rogelj: Šteje osem skokov in osem ni bilo perfektnih.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Špela Rogelj: Šteje osem skokov in osem ni bilo perfektnih. Foto: Žiga Zupan/Sportida Po tekmi so se v našem taboru strinjali, da so bile danes v ostri konkurenci tri reprezentance boljše. Rogljeva je pokomentirala tudi napako v prvem skoku: "Smo zadovoljni, osebno sem sicer morda pričakovala več. V prvi seriji sem naredila manjšo napako, kar me je stalo metrov. Tudi ostale so storile kakšno napako, šteje pa osem skokov in osem ni bilo perfektnih. Moj prvi skok je bil malo bolj zgoden, kar se mi je dogajalo tudi na treningu. Posledično so bile razmere slabše in skupaj je naneslo, kar je naneslo."

Breclova je po svojem debiju razmišljala takole: "Prvi skok je bil dober, drugi pa malo slabši. Četrto mesto je še vseeno v redu rezultat. Seveda smo želele več kot četrto mesto."

Križnarjeva je spomnila, da četrto mesto vseeno ni slab rezultat: "Res, da je bila želja višja, a vse smo se potrudile po svojih najboljših močeh. Vem, da smo dale vse od sebe. Rezultat je, kakršen je in tega se moramo veseliti. To je bila prva ekipna tekma na svetovnem prvenstvu in zdi se mi, da je to kar lep rezultat."

Svoje je povedala še naša najboljša, Bogatajeva: "Konkurenca je bila huda, kar smo vedeli vsi. Bilo nas je nekaj, ki bi se lahko borile za medalje. Finalni skok ni bil prav slab, a tudi perfekten ni bil."

V ekipo se je prikradla "neka napetost"

Glavni trener, Zoran Zupančič, je takole potegnil črto pod zgodovinsko tekmo za smučarke skakalke: "Najprej čestitke vsem dobitnicam kolajn, Nemkam, Avstrijkam in Norvežankam. Videli smo res lepo tekmo in lep boj za prva tri mesta. Prav tako je potekal boj za druga tri mesta. Žal nas danes ni bilo v prvi skupini. Vem, da smo bili sposobni. Danes je prišla neka napetost v ekipo, vse je kazalo v redu še v poskusni seriji, a žal ta ne šteje prav nič."

Veliko časa za premlevanje o današnji tekmi ne bo, saj se bodo skakalke že jutri pomerile za posamične medalje, Slovenijo pa bodo zastopale iste štiri skakalke kot na današnji ekipni tekmi.

Nordijsko SP, Seefeld, ekipna tekma (ž):

 

1. serija:

 
Maren Lundby
Sportal Bogatajeva pri vrhu, brez ekipne tekme ostala najizkušenejša
Timi Zajc
Sportal V skakalnem taboru so od velike naprave pričakovali več
Ljubno Smučarske Skakalke Skoki
Sportal Pogled, usmerjen proti kolajni
Ne spreglejte