Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2023,
17.05

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17

Natisni članek

Engelberg Nika Križnar Nika Križnar Nika Prevc Nika Prevc Ema Klinec Ema Klinec

Petek, 15. 12. 2023, 17.05

4 mesece, 2 tedna

Smučarski skoki, tekma (ž), Engelberg

Izvrstna Ema Klinec se je rešila padca, a pristala na stopničkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,17
Ema Klinec | Ema Klinec se je v drugi seriji rešila padca. Če ne bi imela težav ob doskoku, bi zmagala, tako pa je bila tretja, kar je nov lep dosežek zanjo. | Foto Guliverimage

Ema Klinec se je v drugi seriji rešila padca. Če ne bi imela težav ob doskoku, bi zmagala, tako pa je bila tretja, kar je nov lep dosežek zanjo.

Foto: Guliverimage

Slovenija se veseli uspeha Eme Klinec, ki je osvojila tretje mesto, po prvi seriji pa je bila celo prva. Ni veliko manjkalo, da bi skočila do tretje zmage v karieri, saj je dobro skočila tudi v drugo, vendar je imela težave pri doskoku in se je za las rešila padca. Zato pa je grdo padla Anna Odine Stroem, ki so jo odnesli na saneh. Velika zmagovalka je postala vodilna v skupnem seštevku Francozinja Josephine Pagnier, druga je bila Kanadčanka Aleksandria Loutitt. Slovenski uspeh sta zaokrožili Niki. Mlajša Prevc je bila sedma, starejša Križnar pa osma.

Anže Lanišek
Sportal Lanišek v velikem slogu najboljši

Ema prebila led, a bila kritična do sebe

Nižni Tagil in Oslo sta bila do zdaj prizorišči, na katerih je Ema Klinec skočila na najvišjo stopničko odra za zmagovalke na posamični preizkušnji svetovnega pokala. Streljaj je bila oddaljena od tega, da bi ponovila uspeh še v Engelbergu. V prvi seriji je skočila izvrstno in imela pred drugo Francozinjo Josephine Pagnier, vodilno v svetovnem pokalu, pet točk naskoka, tretja Yuki Ito je zaostajala 9,7 točke. 

V drugi seriji je skočila na mesto, ki ji je zagotavljalo končno prvo mesto, a je imela težave pri doskoku. Uspelo se ji je rešiti padca, zaradi nižjih sodniških ocen pa je izgubila dve mesti in pristala na tretjem mestu, kar je še vedno odličen dosežek, ki ji je na obraz narisal nasmešek. "Skoki so bili danes za 'čisto' zmago, pristala pa sem tam, kjer sem si zaslužila, na tretjem mestu. Doskoki so bili slabi. Razočarana sem, ker če je priložnost za zmago, jo je treba vzeti. Upam, da pokažem jutri dober skok in popravim napako," je bila po tekmi kritična, a vesela Ema.

"Naprej gremo zdaj lahko z mirno glavo"

Velika zmagovalka je postala Pagnierjeva, ki nadaljuje z izvrstno sezono, druga je bila Kanadčanka Aleksandria Loutitt, ki je v drugo skočila kar 139 metrov, s čimer je postavila ženski rekord skakalnice in tako pridobila štiri mesta. Ema je za zmagovalko na koncu zaostala 3,6 točke.

Nika Prevc je osvojila sedmo mesto. | Foto: Guliverimage Nika Prevc je osvojila sedmo mesto. Foto: Guliverimage

Slovenski uspeh sta dopolnili Nika Prevc in Nika Križnar, ki sta bili sosedi na sedmem in osmem mestu. "Zadovoljna sem z današnjo uvrstitvijo, ki je najboljša doslej v sezoni. Vem, kaj še lahko popravim, in imam dober kompas za jutrišnjo tekmo," je dejala mlajša Nika, starejša pa dodala: "Lahko sem vesela velikega napredka od včerajšnjega kvalifikacijskega skoka do danes. Poleg vseh težav, ki so se mi dogajale, sem zelo vesela, da sem jih odpravila in sem lahko v miru odšla na tekmo. Srčno držim pesti za Anno Odine Ström, ki je res grdo padla. Želim ji vse dobro."

"Lahko smo zelo zadovoljni. V težkih razmerah, z močnim vzvratnim vetrom smo res lepo nastopili. Vse tekmovalke so prišle do točk, osvojili smo prve stopničke letos. Na koncu smo res lahko zadovoljni. Naprej gremo zdaj lahko z mirno glavo, obenem pa tudi veseli, da so kolena ostala cela," si je oddahnil glavni trener po težavnem doskoku Klinec.

Do točk svetovnega pokala so skočile še Ajda Košnjek (17.) - v drugi seriji je napredovala za deset mest -, Katra Komar (18.) in Taja Bodlaj (25.).

Grd padec Anne Odine Stroem

Grdo pa je padla Norvežanka Anna Odine Stroem, četrta po prvi seriji. Pri doskoku je z eno smučko izpodrinila drugo in sledil je stik s snegom, v katerega je udarila z glavo. Zdravniška služba je bila nemudoma pri njej, kar nekaj časa pa so potrebovali, da so jo na saneh odpeljali iz izteka skakalnice.

Norveška zveza je prek Instagrama približno pol ure po skrb vzbujajočem incidentu sporočila, da je Ström pri zavesti in čaka na pregled pri zdravniku. Nadaljnje informacije so pokazale, da ima poškodovano koleno. Kako hudo, bo znano po prihodu na Norveško, kjer bo opravila nove preiskave.

Skakalke v soboto ob 11. uri čakajo nove kvalifikacije, druga tekma pod goro Titlis pa bo na sporedu ob 12.30.

Izidi, Engelberg:

 1. Josephine Pagnier (Fra)          293 točk (132/135,5 m)
 2. Alexandria Loutitt (Kan)         290,2 (128/139)
 3. Ema Klinec (Slo)                 289,4 (134/135)
 4. Jacqueline Seifriedsberger (Avt) 278,4 (121/131,5)
 5. Marita Kramer (Avt)              277,3 (127/133,5)
 6. Yuki Ito (Jap)                   274,6 (129/129)
...
 7. Nika Prevc (Slo)                 274,5 (122,5/130)
 8. Nika Križnar (Slo)               272,9 (122/130)
17. Ajda Košnjek (Slo)               241,5 (114/121)
18. Katra Komar (Slo)                240,7 (118,5/114)
25. Taja Bodlaj (Slo)                229 (119/115,5)

...

Svetovni pokal, skupno:

 1. Josephine Pagnier (Fra)       280
 2. Alexandria Loutitt (Kan)      220
 3. Yuki Ito (Jap)                176
 4. Ema Klinec (Slo)              123
 5. Marita Kramer (Avt)           114
 6. Eirin Maria Kvandal (Nor)     111
...
 9. Nika Križnar (Slo)             78
11. Nika Prevc (Slo)               76
23. Ajda Košnjek (Slo)             28
27. Katra Komar (Slo)              18
31. Taja Bodlaj (Slo)               6

...

Pokal narodov (3/28):

1. Slovenija                     329
 2. Avstrija                      320
 3. Norveška                      302
...

Ne spreglejte