Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2024,
20.43

Osveženo pred

1 dan, 3 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,42
Jurij Tepeš Miran Zupančič Ema Klinec Ema Klinec Nika Prevc Nika Prevc smučarski skoki

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 20.43

1 dan, 3 ure

Smučarski skoki, poletni grand prix, Courchevel (Ž in M)

Ema Klinec zmagala v Courchevelu, med skakalci le dva slovenska finalista

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,42
Ema Klinec | Ema Klinec je zmagovalka uvodne tekme poletne VN v Courchevelu. | Foto www.alesfevzer.com

Ema Klinec je zmagovalka uvodne tekme poletne VN v Courchevelu.

Foto: www.alesfevzer.com

V francoskem Courchevelu se je začela poletna velika nagrada v smučarskih skokih za skakalce in skakalke. V Franciji tekmuje tudi pet Slovenk in Slovencev, med njimi zmagovalka lanskega svetovnega pokala Nika Prevc. Na torkovi prvi ženski tekmi je prepričljivo slavila Ema Klinec, medtem ko je bila Nika Prevc po prvi seriji druga, a je v finalu zdrsnila na končno šesto mesto. Na prvo moško tekmo so se prebili štirje Slovenci, le dva pa sta nato nastopila v finalu. Žiga Jelar je bil 23., Žak Mogel pa 25.

Ema Klinec je s skokoma 117,5 m in 124 m zbrala 256,1 točke in se veselila udobne zmage pred japonsko veteranko Saro Takanaši (244,3 t) in Avstrijko Jacqueline Seifriedsberger (241,6 t).

"Res zelo, zelo težka tekma, predvsem za prvo v sezoni. Predvsem sem vesela, da sem zdržala. Dobro je, da imamo tudi na treningih gnečo, da znamo počakati v zagozdah. Lepo sem poskakala, zadovoljna sem z zmago, potrebno pa je biti osredotočen nase in na skoke," je bila zadovoljna Ema Klinec, ki je v Courchevelu vso svetovno konkurenco ugnala že leta 2013, danes pa še desetič v karieri stopila na zmagovalni oder na tekmah poletne velike nagrade.

Niki Prevc, drugi po prvi seriji, se skok v finalu ni posrečil in je po skromnih 104,5 metrih zdrsnila na končno šesto mesto. Katra Komar je bila 20., Taja Bodlaj pa 26. Peta Slovenka, Ajda Košnjek, je bila danes prekratka za uvrstitev v finale in je tekmo končala že po prvi seriji.

"Še vseeno sem zadovoljna na koncu, glede na težke razmere. Še vseeno sem zadovoljna z današnjo uvrstitvijo, saj mi je uspelo stopnjevati formo v skokih," je za Smučarsko zvezo Slovenije ocenila Nika Prevc, novi trener slovenske ženske vrste Jurij Tepeš pa je dejal: “Odlična tekma za nas. Res dva odlična skoka Eme. Škoda, ker se je Niki v drugi seriji ponesrečilo, a jutri je še ena tekma in napadamo dalje. Pohvaliti moram tudi Katro, ker je od zjutraj naredila velik napredek in tudi Tajo za točke.”

V sredo sledita novi posamični tekmi v obeh konkurencah. Nika Vodlan (prej Križnar), ki jo je pestila poškodbo kolena, se bo tekmovanjem pridružila pozneje.

Poletna VN, Courchevel, ženska tekma:

Nika Prevc je bila na obeh treningih pred popoldansko tekmo tretja. Avstrijke niso skakale. | Foto: www.alesfevzer.com Nika Prevc je bila na obeh treningih pred popoldansko tekmo tretja. Avstrijke niso skakale. Foto: www.alesfevzer.com Tako ženska kot moška konkurenca sta okrnjeni, v Franciji tako ni Nemk in Norvežank, so pa Avstrijke (z izjemo Eve Pinkelnig), ki pa na treningih niso skakale.

Uvodni trening je z daljavo dneva 129 metrov pripadel Japonki Sari Takanaši (63,2 točke), druga je bila Francozinja Josephine Pagnier (124 metrov, 53,5 točke), tretja pa zmagovalka zadnje zimske sezone Nika Prevc s 114,5 metra in 51,3 točke. Ema Klinec je z dveh zaletnih mest nižje kot prvi dve pristala pri zgolj 89 metrih, kar je zadostovalo za 15. mesto. Ajda Košnjek (90,5), Taja Bodlaj (88), Katra Komar (81,5) so bile pri repu tistih, ki so se odločile za trening skok.

Drugi trening skok je najbolj uspel Klinčevi, ki je dobro izkoristila vetrovne pogoje, pristala pri 128 metrih in za 0,5 točke prehitela Takanašijevo. Prevčeva je bila z 121,5 metra in 6,8 točke zaostanka znova tretja. Košnjek (87,5), Bodlaj (92,5) in Komar (90,5) so bile znova pri repu.

Kvartet na tekmo, le par v finale

V moški konkurenci je bilo na startni listi 53 tekmovalcev. Okrnjeno slovensko zasedbo vodi novi pomočnik glavnega trenerja Roberta Hrgote Miran Zupančič, ki je v Courchevel pripeljal peterico – Žigo Jelarja in Žaka Mogela iz A-reprezentance ter Maksima Bartolja, Jana Bombeka in Marka Hafnerja.

Bombek je izpadel že v dopoldanskih kvalifikacijah, Bartolj in Hafner sta s tekmovanjem končala po prvi seriji, le Jelar in Mogel pa sta se prebila v finale in tam zasedla 23. ter 25. mesto. Moško tekmo je dobil Avstrijec Stefan Kraft pred Francozom Valentinom Foubertom in Italijanom Alexom Insamom.

Žiga Jelar, ki mu v zadnji sezoni ni šlo po željah, je eden od dveh prvokategornikov, ki nastopata v Courchevelu.  | Foto: www.alesfevzer.com Žiga Jelar, ki mu v zadnji sezoni ni šlo po željah, je eden od dveh prvokategornikov, ki nastopata v Courchevelu. Foto: www.alesfevzer.com

Poletna VN, Courchevel, moška tekma:

Brez avgustovskih tekem v Wisli

Že konec tedna bi se morali skakalni karavani preseliti v Wislo, a je močno deževje pretekli teden uničilo del izteka naprave, tako da tekem v predviden terminu ne bo. Organizatorji upajo, da jih bodo izpeljali sredi septembra.

Piotr Zyla
Sportal Piotr Zyla na operacijo kolena
Wisla, smučarski skoki
Sportal Težave v Wisli: avgustovske tekme grand prixa odpovedane
Tina Erzar
Sportal Tina Erzar skočila na zmagovalni oder
Nika Prevc
Sportal Nika Prevc spet v akciji
Ne spreglejte