Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
16.41

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

Natisni članek

skoki letalnica Oberstdorf Žak Mogel Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Lovro Kos

Četrtek, 22. 2. 2024, 16.41

2 meseca

Smučarski skoki, kvalifikacije, Oberstdorf

Skakalcem prižgali rdečo luč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62
Domen Prevc, Lake Placid | Domen Prevc se na letalnico v Oberstdorf podaja kot zadnji zmagovalec tekme za svetovni pokal, kar je dober obet. | Foto Guliverimage

Domen Prevc se na letalnico v Oberstdorf podaja kot zadnji zmagovalec tekme za svetovni pokal, kar je dober obet.

Foto: Guliverimage

Karavana smučarskih skakalcev se je preselila v Oberstdorf, kjer jih čaka pester program, ki bo zaradi četrtkovih težav z vetrom še bolj zgoščen. Kvalifikacij in trening skoka zaradi premočnega vetra namreč v četrtek niso mogli pospraviti pod streho. V Nemčijo je glavni trener Robert Hrgota vzel peterico slovenskih orlov – Žaka Mogela, Timija Zajca, Domna Prevca, Petra Prevca in Lovra Kosa. Na letalnici Heini Klopfer so za ta konec tedna predvidene tri preizkušnje – dve posamični in ena superekipna tekma.

Domen Prevc
Sportal Domnu Prevcu je uspelo! #video

Zaradi težav z vetrom se bo celoten program poletov za ta konec tedna spremenil. Sprva je bilo v načrtu, da bi po četrtkovih kvalifikacijah v petek spremljali superekipno tekmo parov, nato pa še v soboto in nedeljo posamični preizkušnji.

Zdaj bosta v petek najprej dva trening skoka, nato superekipna tekma, v soboto in nedeljo pa bo dvojni program s kvalifikacijami in posamičnima preizkušnjama. Nekaj ugovorov s strani trenerjev je, da bo petkov dan prenaporen, saj je superekipna tekma sestavljena iz treh serij, kar bi pomenilo, da bi se morali skakalci kar petkrat spustiti ta dan po letalnici, kar bi pomenilo velik napor.

Sicer pa imajo na letalnico Heini Klopfer slovenski skakalci kar nekaj lepih spominov. Leta 2012 so na tem prizorišču skočili do premierne ekipne zmage v zgodovini slovenskega skakanja (Jurij Tepeš, Jure Šinkovec, Peter Prevc in Robert Kranjec).

Na svetovnem prvenstvu v poletih leta 2018 je bila slovenska zasedba srebrna. Do krstne zmage v svetovnem pokalu je na tej letalnici poletel Timi Zajc, ki je podvig ponovil pred dvema letoma in je zadnji zmagovalec na tej nemški letalnici. Triindvajsetletni skakalec se je dvignil na letošnjem svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, kjer je bil bronast, nato pa spet padel nekaj stopničk nižje. Se bo na njemu ljubi letalnici v Oberstdorfu forma spet dvignila?

Na njej se odlično znajde tudi Domen Prevc, ki je zadnji zmagovalec tekme za svetovni pokal, potem ko je bil najboljši pretekli konec tedna v Saporu na Japonskem. Pohvali se namreč lahko, da je na letalnici Heini Klopfer leta 2022 poletel najdlje od vseh. Doskočil je pri 242,5 metra.

Halvor Egner Granerud
Sportal Po konfliktu še vedno ostaja doma, ekipa medtem dobila okrepitev

V odlični formi sta tudi njegov brat Peter Prevc in Lovro Kos, medtem ko se Žak Mogel še lovi. A bi lahko na letalnici naredil korak naprej.

Še vedno bo manjkal Anže Lanišek, ki okreva po poškodbi kolena.  

Program v Oberstdorfu

Četrtkov program je bil zaradi premočnega vetra odpovedan.

Petek

15.45, superekipna tekma

Sobota

16.00, posamična tekma

Nedelja

14.30, kvalifikacije
16.00, posamična tekma

Kvalifikacije

Ne spreglejte