Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2024,
18.34

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

Natisni članek

Nika Prevc Nika Prevc Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec RAW AIR smučarski skoki

Nedelja, 10. 3. 2024, 18.34

1 mesec, 3 tedne

Smučarski skoki, turneja Raw Air, Oslo, posamična tekma (ž)

Perfekcija Nike Prevc, trener oster: Žirija Niki ukradla zmago! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62
Nika Prevc | Nika Prevc je osvojila odlično drugo mesto. | Foto Guliverimage

Nika Prevc je osvojila odlično drugo mesto.

Foto: Guliverimage

Po izjemnem skoku v drugi seriji se je vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Nika Prevc zavihtela s šestega na drugo mesto. Z novim velikim uspehom je pobegnila veliki tekmici v boju za veliki kristalnih globus, Avstrijski Evi Pinkelnig, ki je bila v nedeljo tik za njo, na 189 točk. Zmagovalka je postala Norvežanka Eirin Maria Kvandal, slovenski uspeh pa je dopolnila Ema Klinec na četrtem mestu. Trener Zoran Zupančič je po koncu dneva puščice uperil proti žiriji: "Čestital bi Niki Prevc za zmago na današnji tekmi, ki jo je žirija ukradla."

Nika Prevc, Willingen
Sportal Nika Prevc po dolgem čakanju skočila na šesto mesto #video

Vesela Nika Prevc po drugem nedeljskem skoku v Oslu

Zupančič: Niki so ukradli zmago

"Čestital bi Niki Prevc za zmago na današnji tekmi, ki jo je ukradla žirija. Žal moram to reči, ker to ni več vodenje tekmovanja oziroma se ni zgodilo enkrat. Ampak se dogaja. Upam, da se te stvari uredijo. Žal je tako, da lahko počnejo z nami, kar hočejo," je bil trener Zoran Zupančič oster po tekmi, saj je bil mnenja, da bi si Nika zaslužila zmago.

Ljubitelji skokov so lahko v Oslu spremljali razburljivo in napeto tekmo. Zelo majhne razlike so bile po prvi seriji, v kateri se je s skokom, dolgim 124 metrov, izkazala Ema Klinec, kar je zadostovalo za tretje mesto. Za vodilno Katharino Schimd je imela vsega 0,9 točke zaostanka. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Nika Prevc je po prvem skoku zasedala šesto mesto, njena izzivalka v boju za veliki kristalni globus, Avstrijska Eva Pinkelnig, pa je bila dve mesti višje.

V drugo smo videli pravo poezijo nadarjene slovenske skakalke. Pred njenim nastopom so znižali zaletno mesto, nakar je uprizorila izvrsten skok. Najboljšega med vsemi v drugi seriji. Skočila je 127,5 metra in vrgla tekmicam rokavico.

Ema Klinec se je na četrtem mestu prav tako izkazala. | Foto: Guliverimage Ema Klinec se je na četrtem mestu prav tako izkazala. Foto: Guliverimage

Zdržala je pritisk, ki je prisoten v boju za veliki kristalni globus, in po težavah, ko je morala v soboto kar pol ure čakati na svoj drugi skok, pokazala obraz odločne Nike. Druga za drugo so zaostajale za njo. Tudi Pinkelnigova ji ni bila kos, kar je bilo v boju za veliki kristalni globus dobrodošlo, saj ju po drugi tekmi v Oslu zdaj loči 189 točk.

Nika Prevc dobila motivacijo za naprej

"Prvo prizorišče Oslo zapuščam zadovoljna ravno zaradi zadnjega skoka, ki mi je dal veliko veselja in motivacije za naprej," je bila vesela Prevčeva.

V zraku je bilo vprašanje, ali bo 18-letna Slovenka vknjižila že sedmo zmago v tej sezoni, a je morala na koncu priznati premoč le vodilni v razvrstitvi norveške turneje Eirin Marii Kvandal, ki je bila boljša za vsega 2,2 točke. Tretja Pinkelnigova je denimo zaostala za 10,8 točke.

Na četrto mesto se je na koncu zavihtela naša Ema, ki je bila zadovoljna z dosežkom in prebojem proti vrhu ženske karavane v smučarskih skokih. "To je bilo spet za dušo. Po slabših kvalifikacijah sem se osredotočila na nalogo in odlično odskakala. Zlasti prvi skok je bil lep. Pri drugem sem šla malce bolj na 'ziher'. Nisem v takšni formi, da bi lahko vsak skok tvegala. Zadovoljna sem in upam, da bom nadaljevala v tej smeri," so bile Emine besede.

Na dvanajstem mestu najdemo še tretjo Slovenko Niko Križnar, ki je imela pred tekmo visoke apetite, potem ko je bila v kvalifikacijah odlična tretja. "S skoki danes nisem najbolj zadovoljna. Nekako se nisem našla v počepu. Sem pa lahko zadovoljna s kvalifikacijskim in iz njega gradim v prihodnje. Današnjo tekmo bom pozabila in šla v Trondheim uživat," je kot vedno optimistično povedala starejša Nika.

Po današnji tekmi se bodo skakalke preselile v Trondheim, kjer se bo boj za skupno zmago na turneji nadaljeval v torek.

Rezultati posamične tekme v Oslu

 1. Eirin Maria Kvandal (Nor)       242,2 točke (125,5/125,0)
 2. Nika Prevc (Slo)                240,0 (122,0/127,5)
 3. Eva Pinkelnig (Avt)             231,4 (123,5/123,0)
 4. Ema Klinec (Slo)                225,3 (124,0/120,5)
 5. Alexandria Loutitt (Kan)        224,6 (123,0/123,5)
 6. Katharina Schmid (Nem)          222,4 (122,5/117,0)
 7. Jacqueline Sefriedsberger (Avt) 216,8 (120,5/128,5)
 8. Silje Opseth (Nor)              216,5 (118,0/122,5)
 9. Josephine Pagnier (Fra)         213,2 (115,5/124,0)
10. Sara Takanashi (Jap)            211,7 (116,5/117,5)
...
12. Nika Križnar (Slo)              202,4 (116,0/118,0)
37. Katra Komar (Slo)                73,3 (103,5)

Vrstni red v svetovnem pokalu:

 1. Nika Prevc (Slo)                   1225 točk
 2. Eva Pinkelnig (Avt)                1036
 3. Yuki Ito (Jap)                      903
 4. Alexandria Loutitt (Kan)            823
 5. Jacqueline Seifriedsberger (Avt)    795
 6. Josephine Pagnier (Fra)             740
 7. Nika Križnar (Slo)                  733
...
13. Ema Klinec (Slo)                    457
26. Katra Komar (Slo)                   160
32. Taja Bodlaj (Slo)                    51
33. Ajda Košnjek (Slo)                   48
34. Tina Erzar (Slo)                     42
56. Jerica Jesenko (Slo)                  3

Pokal narodov:

 1. Avstrija      3291
 2. Slovenija     2919
 3. Japonska      2028

 

Nika Križnar je v kvalifikacijah s 123 metri poskrbela za najdaljši skok in končala na tretjem mestu, 0,9 točke za norveško zmagovalko.  | Foto: Guliverimage Nika Križnar je v kvalifikacijah s 123 metri poskrbela za najdaljši skok in končala na tretjem mestu, 0,9 točke za norveško zmagovalko. Foto: Guliverimage

Kvalifikacije so tako kot petkove pripadle Eirin Marii Kvandal. Trener Norvežank je pri 22-letnici znova posegel po znižanju naleta (za kar štiri mesta), tako da je bilo 116,5 metra na koncu dovolj za zmago. A bilo je tesno, le 0,1 točke je za njo zaostala Nemka Schmidova in le 0,9 točke Križnarjeva, ki je s 123 metri postavila daljavo kvalifikacij. Prevčeva, ki brani rumeno majico, je zmogla 112,5 metra in kvalifikacije končala na 15. mestu. Na tekmo se je z 19. mestom uvrstila tudi Ema (113 metrov), med prvih 40 pa je končala tudi petkova osmoljenka Katra Komar (za las je zgrešila sobotno tekmo) s 36. mestom. Taja Bodlaj je bila s 101,5 metra dolgim skokom prekratka za tekmo, kvalifikacije je končala na 44. mestu.

Oslo, Raw Air, kvalifikacije

Sobotna tekma z le eno serijo in dolgim čakanjem Prevčeve

Sobotna preizkušnja v Oslu je potekala v izjemno zahtevnih vetrovnih razmerah, tako zahtevnih, da so na koncu izpeljali zgolj eno serijo. Zmage se je veselila Norvežanka Silje Opseth pred Katharino Schmid in Eirin Mario Kvandal.

Najvišje uvrščena Slovenka je bila Prevčeva, ki je morala na svoj nastop čakati več kot 20 minut. Večkrat je morala zapustiti "rampo" in v mrazu poskušala ostati zbrana na svoj nastop. Po dolgem čakanju je le dobila zeleno luč, skočila je do šestega mesta, njena največja tekmica v boju za kristalni globus Eva Pinkelnig pa je bila peta. 18-letna Gorenjka je tako izgubila le pet točk in šest tekem pred koncem ohranja 169 točk prednosti pred avstrijsko veteranko. Ema Klinec je bila v soboto 8., Nika Križnar 11., Taja Bodlaj pa 27.

Preberite še:

Tina Erzar
Sportal Tina Erzar zanesljivo opravila s tekmicami in potrdila skupno zmago
Timi Zajc
Sportal Dišalo po slovenskih stopničkah, a jih na koncu ni bilo, Peter Prevc z daljavo tekme #video
Žak Mogel, Lahti
Sportal Žak Mogel zmagovalec v Lahtiju
Ne spreglejte