Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
19. 12. 2015,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Val Gardena

Sobota, 19. 12. 2015, 16.34

8 let

Smučarski "airbag" prvič tudi v praksi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob padcu olimpijskega prvaka Matthiasa Mayerja se je na smuku v Val Gardeni prvič v zgodovini tekem svetovnega pokala aktiviral zračni telovnik.

Ko je Matthiasa Mayer, podobno kot pred dnevi slovenski smukač Rok Perko, v helikopterju zapuščal progo Saslong in v družbi dežurnega zdravnika poletel proti bolnišnici, se je v ciljnem izteku v Val Gardeni že sprožila debata o zaščitni zračni blazini, ki se je pod dresom tekmovalca prvič sprožila na uradnem smučarskem tekmovanju. O tem, v kolikšni meri je smučarski "airbag" omilil poškodbe 25-letnega Korošca, bo prav gotovo veliko govora še po podrobnejšem zdravniškem pregledu in analizah, vsekakor pa se je z novo sezono odprlo novo poglavje pri preprečevanju smučarskih poškodb.

Zelena luč FIS

Tekma v Val Gardeni je bila sicer šesta v zgodovini, na kateri so lahko smučarji (na štartu jih je bilo šest) ob dovoljenju Mednarodne smučarske zveze pod dresom nosili poseben napihljivi telovnik. Produkt D-air ski, kakor se imenuje 800-gramski telovnik podjetja Dainese, oblikovan po vzoru iz motociklističnega sveta, deluje na načelih senzorjev in algoritma zaznavanja nevarnosti padca.

"Ko sistem zazna, da je smučar izgubil nadzor nad telesom, se telovnik odpre oziroma napolni z zrakom. To se zgodi v manj ko 90 tisočinkah sekunde, zračna blazina pa naj bi ščitila predvsem prsni koš, ključnico in vretenca," pojasnjuje predstavnik podjetja Dainese Marco Pastore in dodaja, da je naslednji veliki izziv iskanje zaščite za kolena smučarjev.

Slovenci brez zaščite

Telovnik ni na voljo v prosti prodaji. "Gre za dogovor med Dainesejem in zvezami. Ekipi, ki izrazi zanimanje, pošljemo ponudbo. Zanimanje se povečuje. Na tekmah je 'D-air ski' res uporabljalo le šest smučarjev, toda na treningu ga je testiral tudi Aksel Lund Svindal," pravi Pastore, ki s slovenskimi smučarji ne sodeluje.

"Tehnologija napreduje, Slovenci pa zaostajamo. Morda bomo kdaj del tega sistema zaščite. Odkrito povedano, doslej o tem nisem prav veliko razmišljal," je na to temo dejal trener slovenske ekipe za hitri disciplini Peter Pen, medtem ko pa tekmovalci poudarjajo, da vedo premalo za ustrezen komentar.

Ne spreglejte