Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 6. 2018,
11.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

Natisni članek

Rok Perko svetovni pokal Julia Mancuso

Četrtek, 14. 6. 2018, 11.30

5 let, 10 mesecev

Smučanju so pomahali v slovo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46
smučarji

Tri mesece po zadnji tekmi svetovnega pokala je seznam smučarjev, ki so se po olimpijski zimi odločili za tekmovalno slovo, mednarodno zelo pisan in bogat.

Nekdanji mladinski smukaški prvak in dolgoletni reprezentant Rok Perko je z nedeljsko potrditvijo tekmovalne upokojitev prispeval slovenski delež v razred smučarskih upokojencev 2018. Že pred njim so se za podoben korak odločili številni smučarji, ki so na različne načine sooblikovali smučarsko karavano svetovnega pokala. Kakšno novo ime bo zanesljivo ponudilo tudi poletje.

Rok Perko
Sportal Poslovilni smuk: Smučanje je zame življenje, toda ...

Julia Mancuso

Julia Mancuso | Foto: Reuters Foto: Reuters

Že med sezono, konkretno v slikoviti Cortini d'Ampezzo, se je zadnjič po progi tekme svetovnega pokala v kostumu superjunakinje spustila Julia Mancuso. Danes 34-letna Američanka se lahko pohvali, da je v dolgoletni karieri osvojila štiri olimpijske kolajne, med katerimi je tudi zlata, ter pet odličij na svetovnih prvenstvih. V svetovnem pokalu je slavila sedem zmag.

Edit Miklos

Edit Miklos | Foto: Sportida Foto: Sportida

Poškodbe in spor s krovno smučarsko zvezo so v slovo prisilili tudi madžarsko-romunsko specialistko za hitri disciplini Edit Miklos. Je edina madžarska reprezentantka, ki je stala na odru za zmagovalke svetovnega pokala. To ji je uspelo kar dvakrat. Januarja 2015 je na smuku v St. Moritzu zaostala le za Laro Gut in Anno Veith (takrat še Fenninger), slabi dve leti zatem pa je bila tretja tudi ob prvi zmagi Ilke Štuhec v Lake Louisu.

Veronika Velez-Zuzulova

Veronika Velez Zuzulova | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Vlogo aktivne smučarke pa bo za materinstvo zamenjala Slovakinja Veronika Velez-Zuzulova. Poslovila se je v zaključku sezone, potem ko se ji po poškodbi kolena ni uspelo vrniti na najvišjo slalomsko raven. Tam je bila "doma" celo desetletje. Po dvakrat je bila druga in tretja slalomistka svetovnega pokala, slavila je pet zmag in bila svetovna podprvakinja.

Jan Hudec

Jan Hudec | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Dovolj je," je dejal tudi smukač Jan Hudec, ki je večji del kariere nastopal za Kanado, na koncu pa za Češko. Pohvali se lahko z bronom na olimpijskih igrah 2014 v Sočiju (super g) in srebrom na svetovnem prvenstvu 2007 (smuk). Petkrat je stal tudi na odru za zmagovalce v svetovnem pokalu, od tega dvakrat na najvišji stopnički.

Michaela Kirchgasser

Michaela Kirchgasser | Foto: Sportida Foto: Sportida

Po dveh slabših sezonah se je pri 32 letih za slovo odločila Michaela Kirchgasser, ki je v svetovnem pokalu nastopala kar desetletje in pol ter bila vrsto let med najboljšimi slalomistkami. Slavila je tri zmage in zbrala še 14 uvrstitev na stopničke. Osvojila je tudi sedem kolajn na svetovnih prvenstvih, od tega tri zlate z ekipo. Bila je tudi slalomska podprvakinja in dvakrat bronasta v kombinaciji.

Denise Feierabend

Denise Feierabend | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Sezona, ki se je končala, je bila moja najboljša. Toda indici, da je čas za umik, so bili vse močnejši. Nisem čutila pravega elana," je slovo naznanila 28-letna Švicarka Denise Feierabend, deseta slalomistka pretekle sezone, v kateri je dosegla tudi uspeh kariere. Na olimpijskih igrah v Pjongčangu je bila namreč članica zlate švicarske ekipe. V svetovnem pokalu sicer ni nikoli stala na stopničkah za zmagovalke, lahko pa se pohvali z naslovom mladinske svetovne prvakinje v slalomu (2011).

Andrew Weibrecht

Andrew Weibrecht | Foto: Sportida Foto: Sportida

Smukaško karavano je zapustil Andrew Weibrecht, ki je bil pravi specialist za olimpijske igre, na katerih je osvojil dve superveleslalomski odličji. Leta 2010 je bil tretji v Vancouvru, štiri leta pozneje pa drugi v Sočiju. Dvakrat je na odru za zmagovalce stal tudi v svetovnem pokalu.

Manuela Moelgg

Manuela Moelgg | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na štartu prve tekme nove sezone v Söldnu bodo mnogi pogrešali dolgoletno veleslalomsko prvokategornico Manuelo Moelgg, ki je v svetovnem pokalu debitirala pred 18 leti. Zbrala je kar 14 uvrstitev med najboljšo trojico, pri čemer pa v oči bode, da se ji nikoli ni uspelo zavihteti povsem na vrh.

Poslovili so se še Carmen Thalmann, Tim Jitloff, Patrick Schweiger, Philippe Schmid, Julia Grünwald, Nolan Kasper, Marcus Sandell, Cristian Deville, Bernhard Niederberger, Manuel Pleisch, Beatrice Scalvedi, Amaury Genoud, Florian Eisath, Patrick Thaler, Verena Stuffer, Guillermo Fayed … Zgodba se nadaljuje.

 

Ne spreglejte