Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 10. 2015,
7.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze alpsko smučanje

Petek, 23. 10. 2015, 7.56

8 let

Smeh in solze Tine Maze

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Znova sem v Söldnu, znova so okrog mene isti ljudje ... A jaz ne bom tekmovala," med smehom in solzami proti začetku sezone pogleduje Tina Maze.

Ko se je Tina Maze v Söldnu po imenovanju za ambasadorko Milkine tekmovalne ekipe in podeljevanju tekmovalnih čelad smučarkam pod pokroviteljstvom čokoladnega velikana znašla v slovenskem novinarskem primežu, ki je bil resda občutno šibkejši kot v njenih tekmovalnih letih, je kar sama od sebe predlagala namišljen pogovor o pripravah na tekmo. Vživela se je v vlogo smučarke, ki odšteva ure do začetka sezone, in se pri tem vidno zabavala. A ko se je pogovor dotaknil občutljivejših tem, vendarle ni mogla skriti, da ji prilagajanje na novo življenje povzroča nemalo težav.

"Zdaj znova stojim …"

"Sprva sem se zaprla vase, nato pa sem videla, da to ni prava pot. Moram biti to, kar sem. Tudi svojih čustev se ne smem bati," med brisanjem solz, ki dokazujejo krhkost in tankočutnost osebe, ki je na smučeh delovala kot neustrašni stroj, pripoveduje najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov in dodaja: "Prekinitev smučarske kariere sem morala doživeti. S stotih odstotkov se je težko spustiti na nič. Težko živim brez ljudi, ki me navdajajo s pozitivno energijo. Težko se je ločiti od tega, kar si soustvarjal, a čez to preprosto moram. Zdaj znova stojim."

Pogreša popolnost gibov

Pogovor z olimpijsko in svetovno prvakinjo kaj hitro razkrije, da ne pogreša štartne palice. Ne pogreša boja z uro, tekmicami, ne pogreša zmag ali zanjo značilnega šampionskega premeta v stran v ciljni areni. Manjkajo ji predvsem dnevna športna rutina, izražanje skozi smučarske predstave in iskanje popolnosti. Zaveda se namreč, da se je tej v svojem življenju najbolj približala prav v alpskem smučanju.

"Hrepenim po tistem popolnem veleslalomskem zavoju, po katerem švignem naprej," pripoveduje 32-letna Črnjanka, ki ohranja športno postavo, a samokritično dodaja, da še zdaleč ni tako dosledna in disciplinirana kot v tekmovalnih letih. "Pride dan, ki bi ga najraje prespala. Ne le dan, temveč ves teden. A tudi to je, kot kaže, normalno," je prepričana.

Misli vedo, telo ne zmore

Če izvzamemo leto 2006, ko je ledeniško tekmo odplaknilo deževno in pretoplo jesensko vreme, bo Mazejeva v soboto prvič v tem tisočletju söldensko veleslalomsko preizkušnjo spremljala zgolj kot gledalka. "Pred dnevi so me prijateljice zbadale z vprašanji, kako bi bilo, če bi se vnovič postavila na štart te strmine. Moj odgovor? Pristala bi v bolnišnici. Moja glava je prepričana, da moram zmagati. V glavi je film o tem, kako se lotiti proge. Vem, kako je na tem terenu treba smučati hitro, po drugi strani pa moje telo na to ni pripravljeno. Nisem trenirala. Skladnosti telesa in misli torej ne bi bilo," pravi trikratna zmagovalka söldenske tekme.

Vonnova jo vabi, Tina pa …

Večkratno slovensko športnico leta smo seznanili tudi z izjavo Lindsey Vonn, ki je dejala, da bo pogrešala Mazejevo, in ji "svetovala" vrnitev v sezoni 2016/17. Pravi, da bi s tem največ pridobil smučarski šport. Tina vztraja pri tem, da o (ne)nadaljevanju kariere (še) ne govori, vseeno pa je Američankine besede niso pustile povsem hladne. "Lindsey ima prav. Za šport so takšne tekme odlične. Tudi smučarke potrebujemo druga drugo. Kot bi se sovražile in imele rade hkrati. Predvsem pa je to voda na športni mlin. Večja ko je konkurenca, boljše je. Zadnji dvoboj med mano in Anno Fenninger … To je bilo na neverjetni ravni. Še danes nisem prišla k sebi. Kaj šele Anna, ki je ostala v smučanju. Vem, da je mlajša, a mene je ta obračun povsem izčrpal," odgovarja Korošica.

Zdrava, tudi za ceno kakšne zmage

Ko je razpredala o Fenningerjevi, seveda ni mogla mimo obžalovanja njene sredine hude poškodbe kolena, zaradi katere bo ta izpustila vso sezono. Ob tem je iskala leseno podlago, ob katero bi potrkala, in poudarila svojo zelo siromašno zdravniško kartoteko. "Dandanes bi težko našli smučarja na najvišji ravni, ki ni bil nikoli poškodovan. Morda sem celo edina. Vem, na račun te previdnosti sem izpustila marsikateri vrhunski rezultat. Vedno mi je bilo pomembneje, da ostanem cela," pravi Tina. "Anna? Verjela sem, da je izjemno občutljiva in da se pozna do te mere, da natančno ve, kje so meje. A žal me je, vsaj v tem pogledu, razočarala. Žal mi je zanjo. Verjamem pa, da bo to znala premagati in se vrnila še močnejša. Morda je to dokaz, da je njeno telo potrebovalo premor. Za njo je izjemno naporna sezona, poleg tega pa so poletje zaznamovala še nesoglasja z avstrijsko smučarsko zvezo. To so stresi, ki puščajo posledice," dodaja edina Slovenka z velikim kristalnim globusom.

Ne spreglejte