Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 3. 2012,
15.52

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Noriaki Kasai

Sobota, 17. 3. 2012, 15.52

8 let, 1 mesec

Slovo Hautamäkija, Kasai bo skakal za vedno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na finalu svetovnega pokala v Planici se velikokrat od smučarskih skokov poslovijo velika skakalna imena. Lani sta se "skakalno" upokojila Mika Kojonkoski in Adam Malysz, letos pa Matti Hautamäki.

Po lanski upokojitvi odličnega finskega strokovnjaka Kojonkoskega in enega izmed najboljših skakalcev vseh časov Poljaka Malysza je v dolini pod Poncami svoj zadnji skok oziroma polet opravil še eden od tistih, ki so zaznamovali smučarske skoke. Finec Matti Hautamäki je bil izvrsten skakalec. V karieri vknjižil 16 zmag v svetovnem pokalu, v svoji zbirki pa ima kar 13 medalj z olimpijskih iger in svetovnih prvenstev. V sezoni 2004/2005 je nanizal šest zaporednih zmag in se po tem dosežku na prvem mestu vseh časov izenačil z rojakom Janejem Ahonenom in Avstrijcema Thomasom Morgensternom in Gregorjem Schlierenzauerjem.

Ne bo se ukvarjal s smučarskimi skoki

Še posebej mu je bila pisana na kožo letalnica bratov Gorišek, na kateri v letih 2003 in 2005 v posamični konkurenci slavil trikrat, leta 2003 pa je bil najboljši tudi z ekipo. V tistem času je bil verjetno celo najboljši letalec na svetu, od leta 2003 in 2005 pa je imel v lasti tudi svetovni rekord. Zanimivo, da je ta znašal 231 metrov, toliko, kot je v soboto poletel Robert Kranjec, kar je še vedno najboljša daljava letos v Planici. "Moj najlepši spomin na Planico sega v leto 2003, ko sem dosegel kar tri zmage. V Planico sem vedno rad prihajal, saj se tu vedno zbere veliko ljudi, ki vsakogar pospremijo z aplavzom," je po poslovilnem skoku povedal 30-finski šampion, ki še ne ve natančno, kaj bo počel po upokojitvi. "Imam nekaj idej, prav gotovo pa se ne bom ukvarjal s smučarskimi skoki," je priznal Hautamäki.

Rekorder stare Bloudkove velikanke

Za razliko od Finca pa tekmovalnih smuči ne bo postavil v kot Noriaki Kasai. Legendarni Japonec, ki bo junija praznoval okroglih 40 let, se lahko pohvali z zanimivimi dosežki. V Planici je namreč zmagal tako na stari Bloudkovi velikanki (1998) kot na letalnici (1999), v svoji lasti pa ima tudi rekord na omenjeni velikanki, na mestu katere zdaj stoji nova naprava. "Dobro se spomnim svojih zmag. Obe letalnici imam zelo rad," je dejal Kasai, ki je na tekmah svetovnega pokala vknjižil 14 zmag. "Ne bom se upokojil. Skakal bom zavedno. Obožujem skoke," je zatrdil Japonec.

Ne spreglejte