Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
14.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

turno smučanje Karmen Klančnik Nejc Kuhar

Četrtek, 11. 2. 2016, 14.23

8 let

Slovenski turni smučarji med najboljšimi na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na evropskem prvenstvu v turnem smučanju v Švici, ki je hkrati štelo tudi za točke svetovnega pokala, so pretekli konec tedna slovenske barve zastopali tudi trije tekmovalci.

Izkušenima Nejcu Kuharju in Matjažu Mikloši se je pridružila novinka na največjih tekmovanjih Karmen Klančnik. Klančnikova je na tekmi v vzponu osvojila deveto mesto, Kuhar pa 11. mesto. Uspešno sta nastopila tudi na posamični tekmi in v šprintu.

Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju, ki pod vodstvom trenerja in selektorja Iztoka Cukjatija deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije, je nastopila v družbi 200 tekmovalcev iz 23 držav. V petek je bila na sporedu posamična tekma, v soboto tekma v vzponu in v nedeljo še tekma v šprintu. Klančnikova (TSK Olimpik) in Kuhar (TSO PD Jezersko) sta nastopila v vseh treh disciplinah, na tekmi v šprintu pa še Mikloša (TSK Olimpik).

Kuhar se je na petkovi posamični tekmi, na kateri je slavil Italijan Michele Boscacci, dobro odrezal in v izredno strnjeni konkurenci zasedel 13. mesto na evropskem prvenstvu (15. mesto za svetovni pokal), kar je njegova najboljša uvrstitev v tej disciplini na evropskem prvenstvu do zdaj. Klančnikova je na svojem prvem evropskem prvenstvu in drugi tekmi svetovnega pokala dosegla 21. mesto v konkurenci stare celine (23. v svetovnem pokalu). Čeprav je bila na vzponih zelo suverena in blizu deseterici, je na spustih izgubila preveč, saj slabe snežne razmere v Sloveniji niso dopuščale treninga spustov, ki v turnem smučanju mnogokrat odločijo zmagovalca, že vsaka manjša napaka pa lahko pomeni izrazit zdrs po lestvici navzdol.

Člana slovenske reprezentance sta najbolje nastopila v svoji paradni disciplini, na sobotni tekmi v vzponu, na kateri je Klančnikova dosegla deseterico in se veselila odličnega devetega mesta. "Največ sem pričakovala od tekme v vzponu, saj štejeta le surova moč in vzdržljivost, tehnika je sekundarnega pomena. Začela sem zelo dobro in kar v teku že kmalu prehitela dve tekmovalki, kar mi je dalo še večjo motivacijo. Do vrha sem držala močan, enakomeren tempo, s srčnim utripom na maksimumu. Semafor je na koncu pokazal deveto mesto, s čimer sem zelo zadovoljna," je vtise strnila slovenska predstavnica. Zmagala je Francozinja Victoria Kreuzer.

Španski zvezdnik pričakovano najboljši V močni moški konkurenci se je v vzponu z zlatom okitil Španec Kilian Jornet Burgada, medtem ko je Kuhar z 11. mestom za las zgrešil deseterico in tako izenačil svojo uvrstitev z lanskega svetovnega prvenstva v Verbierju: "Pod številko ena je bil pričakovano Kilian, moje ime pa je bilo izpisano na 11. mestu in le za tri desetinke sem zgrešil deseterico. Seveda sem bil nad rezultatom navdušen. S celotnim tekmovalnim koncem tedna sem zelo zadovoljen. Na vzponu in posamično sem dosegel lepi uvrstitvi z majhnima zaostankoma za najboljšimi. S takšno ravnjo pripravljenosti je pravi užitek tekmovati in že komaj čakam naslednjo postajo svetovnega pokala," je nastop komentiral Kuhar.

Nedeljska preizkušnja v šprintu je bila priložnost za vse tri slovenske tekmovalce. Klančnikova je dosegla končno 14. mesto, Kuhar 24. mesto in Matjaž Mikloša 29. mesto.

Ne spreglejte