Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 2. 2020,
10.16

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

6

Natisni članek

Koronavirus deskanje Rok Marguč

Ponedeljek, 24. 2. 2020, 10.16

4 leta, 1 mesec

Rok Marguč o lovu za informacijami okrog koronavirusa

Slovenski športnik ni hotel ustvarjati panike, je pa opozoril na težavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,97

6

kornavirus južna koreja | Južna Koreja je v zadnjih dneh prerasla v največje žarišče koronavirusa izven Kitajske. Pretekli konec tedna se je tam mudila tudi slovenska deskarka reprezentanca, ki je v olimpijskem Pjongčangu tekmovala v paralelnem veleslalomu. Eden od slovenskih tekmovalcev Rok Marguč se je pred naslednjo tekmo v Kanadi vrnil v Slovenijo in javno opozoril na nekaj nejasnosti v zvezi z virusom.  | Foto Getty Images

Južna Koreja je v zadnjih dneh prerasla v največje žarišče koronavirusa izven Kitajske. Pretekli konec tedna se je tam mudila tudi slovenska deskarka reprezentanca, ki je v olimpijskem Pjongčangu tekmovala v paralelnem veleslalomu. Eden od slovenskih tekmovalcev Rok Marguč se je pred naslednjo tekmo v Kanadi vrnil v Slovenijo in javno opozoril na nekaj nejasnosti v zvezi z virusom.

Foto: Getty Images

Slovenski deskar Rok Marguč, ki je pred kratkim pripotoval iz Južne Koreje, ki je te dni prerasla v novo največje žarišče koronavirusa izven Kitajske, je s svojim tvitom o resničnosti potovanja z območja, kjer je število okuženih s koronavirusom v porastu, vzbudil buren odziv. Sam poudarja, da z objavo o pomanjkanju smernic glede koronavirusa v Sloveniji in "samokaranteni" ni hotel ustvarjati panike, je pa želel opozoriti na resničnost situacije.

Koronavirus
Novice V Južni Koreji potrdili več kot 230 novih okužb s koronavirusom

Situacija v zvezi z razsežnostmi koronavirusa se spreminja iz ure v uro, če ne celo iz minute v minuto. Strah pred širjenjem virusa vse bolj posega tudi na športni poligon. Ta konec tedna so v Italiji iz varnostnih razlogov odpovedali štiri tekme 25. kroga serije A.

Dogajanje je na lastni koži okusil tudi slovenski deskar Rok Marguč, ki je skupaj s Timom Mastnakom, Glorio Kotnik in Žanom Koširjem v soboto v Pjongčangu, na prizorišču zadnjih zimskih olimpijskih iger, nastopal na tekmi v paralelnem veleslalomu.

"Ne bi si odpustil, če bi okužil svojo hčer"

Medtem ko je preostala trojica iz Koreje odpotovala neposredno v Kanado, na prizorišče naslednje tekme, se je Marguč odločil, da pred tekmo odpotuje domov.

Želel si je videti družino (odločitev je sprejel že prej), zdaj pa se je zaradi nje odločil za "samokaranteno".

"Glede na to, da sem pripotoval z okuženega območja in da je glede koronavirusa še vedno veliko neznank, sem se odločil, da se za ta čas raje umaknem na naš vikend. Ne bi si odpustil, če bi okužil svojo hčer," je odločitev za začasen umik od družine pojasnil Marguč, ki je že pred odhodom v domovino iskal informacije o preventivnem vedenju v povezavi z virusom covid-19.

Koronavirus
Novice V Italiji že sedem smrtnih žrtev. Na letališčih potnikom merijo temperaturo. #video
"Merjenje temperature je metanje peska v oči"

Odločitev za karanteno sicer ne pomeni, da je Marguč z virusom okužen – navsezadnje so mu v teh dneh na letališčih neštetokrat izmerili temperaturo – a kot sam poudarja, je merjenje temperature zgolj metanje peska v oči, saj nihče točno ne ve, kako se virus obnaša in kakšna je njegova inkubacijska doba.

 

Nasvet ministrstva za zdravje: Umivajte si roke

"Žena je klicala na ministrstvo za zdravje, da bi se pozanimala, kako ukrepati, saj vemo, da so najbolj ranljive skupine otroci in starejši, sam pa imam doma majhnega otroka in me je seveda zanimalo, ali je varno, da se vidimo, pa ji niso nič znali povedati.

Oglasila se je sicer prijazna študentka, ki pa ni imela podrobnejših navodil ali priporočil, češ da smernic nimajo, razen tega, naj si umivamo roke," je povedal Marguč, ki je že pred odhodom v Korejo v medijih pozorno spremljal dogajanje okrog širjenja koronavirusa, a takrat panike še ni bilo, niti ni nihče prepovedal potovanja v ta del sveta.

V Južni Koreji vlada panika

"Takrat je bilo v Koreji 28 okuženih, danes je številka precej višja in stanje se je drastično spremenilo. Korejci se virusa res bojijo in panika je precejšnja. Neprestano opozarjajo na to, naj si ljudje merijo temperaturo, naj se tisti, ki imajo povišano temperaturo, javijo, saj jih v nasprotnem primeru čaka zapor in podobno," je izpostavil nekdanji svetovni prvak.

Sam se je, tako kot preostali slovenski deskarji, že pred odhodom v Korejo opremil z zaščitnimi maskami, ki so jih nosili na letališču, na letalu pa so jih sneli.

"Čudno je vse skupaj, vsakokrat, ko je na letalu kdo zakašljal, kihnil ali smrkal, si kar naenkrat pozoren. Prej tega niti opazil nisem," je spomnil Marguč, ki si želi, da bi bilo čim več neznank okrog virusa čim prej razjasnjenih in da bi se epidemija, ali je ta resnično nevarna ali ne, čim prej končala.

Slovenski deskarji v Kanadi: Precej bolj mirno kot v Južni Koreji

Kot rečeno, so se ostali člani slovenske deskarske reprezentance iz Južne Koreje odpravili direktno v Kanado, na prizorišče naslednje tekme.

Tim Mastnak z zaščitno masko, ki je te dni del vsakdana. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Tim Mastnak z zaščitno masko, ki je te dni del vsakdana. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Kot nam je povedal Tim Mastnak, aktualni svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu, v Kanadi za zdaj ni čutiti posebne panike. "Na televiziji sem sicer zasledil nekaj novic na to temo, a dosti manj kot v Koreji," je sporočil lanski dobitnik malega kristalnega globusa v veleslalomu.

Tim Mastnak, Žan Košir, Gloria Kotnik in njihov trener Izidor Šušteršič v hotelu v Pjongčangu med izpolnjevanjem "korona" obrazcev. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Tim Mastnak, Žan Košir, Gloria Kotnik in njihov trener Izidor Šušteršič v hotelu v Pjongčangu med izpolnjevanjem "korona" obrazcev. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

In če je v Kanadi glede koronavirusa dokaj mirno, je bilo stanje precej drugačno v Južni Koreji. "Že ob pristanku v Seulu smo opazili, da tam vladajo poostrene razmere. Potniki, ki potujejo s Kitajske, imajo ločene prehode. Ogromno je karanten, pregledov s termo kamerami. Do zadnjega dne, ki smo ga preživeli v Koreji, sicer nismo dobili posebnih napotkov glede preventivnega vedenja, zadnji dan pa smo preko mobilnega operaterja dobili več opozoril. Če smo jih prevedli pravilno, so priporočali uporabo zaščitne maske, v primeru povišane temperature pa so svetovali napotitev v najbližjo zdravstveno ustanovo."

Na sobotni tekmi na olimpijski progi v Pjongčangu posebnih ukrepov ni zaznal, drugače pa je bilo v hotelu, kjer so jim takoj ob prihodu izmerili temperaturo, na več mestih pa je opazil tudi termo kamere.
Ne spreglejte