Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
17. 11. 2017,
11.45

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Aleksander Horošilov Urban Planinšek Pjongčang 2018 MOK WADA svetovni pokal

Petek, 17. 11. 2017, 11.45

6 let, 4 mesece

doping: Rdeča luč za Ruse bi prizadela tudi Slovence

Slovenska enklava se ne boji črnega scenarija

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Odločitev o (ne)nastopanju ruskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu bo vplivala tudi na kar devet Slovencev, ki delujejo v ruski reprezentanci pod vodstvo Urbana Planinška.

Urban Planinšek: v Pjongčang kot direktor ruskih smučarskih reprezentanc. | Foto: Sportida Urban Planinšek: v Pjongčang kot direktor ruskih smučarskih reprezentanc. Foto: Sportida

Še 84 dni nas loči od odprtja zimskih olimpijskih iger, ki jih bo med 9. in 23. februarjem gostil Pjongčang. Eno od odprtih vprašanj ostaja, ali se bodo vrhunca zime udeležili tudi ruski športniki. Razlog, ki bi lahko Ruse prikrajšal za olimpijski nastop, je sicer znan še iz predolimpijskega obdobja v poletnem Riu 2016 – obtožbe o državno nadzorovanem dopingu. Končna odločitev naj bi padla prihodnji mesec, ko se bo sestalo vodstvo Mednarodnega olimpijskega komiteja. Ni pa izključen scenarij, po katerem bi MOK sledil zgledu iz leta 2016 in v primeru "čistih" športnikov odločitev preložil panožnim zvezam, predvsem Mednarodni smučarski zvezi.

"Iskreno, o tem se prav veliko ne pogovarjamo. Delamo. Tudi z vodstva ne dobivamo nobenih signalov. Izjema je le namig, da Rusi ne bi pripravljeni nastopati pod olimpijsko zastavo. Želijo braniti ruske barve," se je na vprašanje o tem, ali je v ruskem taboru zaznati kaj živčnosti, odzval Urban Planinšek, sicer direktor smučarskih reprezentanc. "Ni me strah. Tudi severnokorejskega predsednika me ni strah. Sicer pa … Če bereš ruske in ameriške medije, na koncu ne veš, kje si doma," se je pošalil mariborski smučarski delavec.

Ruski smučarji so stalno pod nadzorom

Planinšek ob tem ne skriva, kje je našel dodatno oporo mirnosti. "Ko se je dogajanje okrog ruskega dopinga razplamtelo, je naša smučarska zveza podpisala pogodbo z neodvisno evropsko agencijo. Naši smučarji, ki so v Adamsovem programu, opravljajo testiranja zunaj ruskih meja. Prav zaradi tega sem še toliko bolj miren. Imamo rezervirane letalske vozovnice za Pjongčang oziroma Seul," pojasnjuje vodja ruskega smučarskega ustroja, ki je še vedno tudi zelo slovensko obarvan.

Poleg Planinška kot trenerji v Rusiji delujejo še Jani Hladnik, Matija Grašič in Dejan Poljanšek, z dvema kondicijskima trenerjema in tremi serviserji pa slovenska enklava šteje devet mož. To je sicer nekoliko manj kot ob pripravah na Soči 2014, ko je v Rusiji delovalo kar 17 Slovencev, med njimi tudi tedaj še aktivni smukač Alek Glebov. Ta je v Sočiju nastopil kot član ruske reprezentance, se nato upokojil in vrnil v Slovenijo, kjer je deloval pri Braniku, zdaj pa je trener ženske mladinske ekipe.

Ruski adut za olimpijsko kolajno - Aleksander Horošilov. | Foto: Sportida Ruski adut za olimpijsko kolajno - Aleksander Horošilov. Foto: Sportida

Pri Rusih že osmo sezono

Planinšek sicer pri gostiteljih zadnjih olimpijskih iger deluje že osmo sezono. "Potreboval sem nekaj časa, da sem sprejel njihovo kulturo in navade. Oni pa so potrebovali čas, da me sprejmejo. Največ težav imam sicer z velikostjo Rusije, zaradi česar je težko postavljati bazni sistem. Predvsem pa, za razliko od številnih drugih športov, v smučanju ne velja, da je nekdo, ki je najboljši v Rusiji, avtomatično tudi med najboljšimi v mednarodni konkurenci," pripoveduje eden od številnih slovenskih smučarskih zdomcev, vesel, da Rusi po igrah v Sočiju niso radikalno zmanjšali smučarskih programov.

"Na voljo imamo sicer nekoliko manj sredstev, kar je logično. Verjamem, da je tako pri vseh organizatorjih olimpijskih iger. Tudi pokrovitelji se vse bolj usmerjajo v svetovno nogometno prvenstvo, ki ga bo Rusija gostila prihodnje leto. A programi nemoteno tečejo naprej. Imam ustrezno podporo resornega ministrstva. Tako so bili fantje poleti v Argentini, dekleta pa v Čilu," pojasnjuje.

Jani Hladnik  in Urban Planinšek že vrsto let delujeta v Rusiji (na fotografijo med obema še Roman Rozman). | Foto: Sportida Jani Hladnik in Urban Planinšek že vrsto let delujeta v Rusiji (na fotografijo med obema še Roman Rozman). Foto: Sportida

Adut za kolajno

Za razliko od zadnjih olimpijskih iger pa naj bi imela Rusija v Pjongčangu tudi resnega kandidata za kolajno. To je 33-letni Aleksander Horošilov, ki je že četrto sezono del elitne slalomske sedmerice. V sezoni 2014/15 je bil celo tretji slalomist svetovnega pokala. Pohvali se lahko tudi z devetimi uvrstitvami na stopničke za zmagovalce v svetovnem pokalu. Med temi je tudi zmaga na tradicionalnem spektaklu v Schladmingu. Tam je tekmece matiral leta 2015.

Novo sezono, v kateri bo skušal priti do svojega prvega odličja na velikih tekmovanjih, je minuli konec tedna odprl z odstopom v Leviju. "Horošilov je zelo hiter. A v smučanju je pač tako, da moraš priti v cilj, da to dokažeš. V Leviju je imel kar nekaj smole. Podobno kot Britanec Dave Ryding. A to je šele začetek sezone," dodaja Planinšek.

Ne spreglejte