Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
24. 11. 2017,
10.23

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Lindsey Vonn Meta Hrovat Ana Drev Maruša Ferk Ana Bucik Tina Robnik Denis Šteharnik svetovni pokal

Petek, 24. 11. 2017, 10.23

6 let, 4 mesece

Slovenke v senci ameriških zvezdniških iskric

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

V Killingtonu, ki bo ob koncu tedna gostil veleslalom in slalom svetovnega pokala za dekleta, se vse vrti okrog Mikaele Shiffrin, slovenski tabor pa stavi na peterico z jasnim ciljem: v obeh disciplinah znova vsaj med deseterico.

Tina Robnik bo skušala v soboto vsaj potrditi deveto mesto iz Söldna. | Foto: Getty Images Tina Robnik bo skušala v soboto vsaj potrditi deveto mesto iz Söldna. Foto: Getty Images

"Čeprav še vedno stopnjujemo formo in želimo na višjo raven šele januarja ter nato za vrhunec poskrbeti na olimpijskih igrah, pa si obetam korak naprej. V obeh disciplinah merimo na eno smučarko med deseterico, še eno med dvajseterico in še tretjo finalistko," pred dvojnim tehničnim programom sporoča Denis Šteharnik, ki bo v sobotnem veleslalomu (ob 16.00 in 19.00) v ogenj poslal Ano Drev, Tino Robnik, Ano Bucik in Meto Hrovat, v slalomu dan zatem pa bo ob zadnjih dveh na štartu še Maruša Ferk. Zadnja sicer ni najbolje pripravljena, saj je pred selitvijo v ZDA na treningu padla ter si lažje nategnila kolenske vezi ter poškodovala sklepe sredinca in prstanca, zato je smučala manj kot rojakinje.

O kolenu Drevove se ne pogovarjajo

"Zadovoljen sem z napredkom. Smučanje je na zadovoljivi ravni. Veseli tudi, da se pri Ani Drev zdaj pogovarjamo o smučanju in ne več o kolenu. Tudi Robnikova in Bucikova stopnjujeta formo. Veliko pričakujem še od Mete Hrovat, ki je bila že v Söldnu na poti vsaj med petnajsterico, a je storila napako. Za nami je tudi izvrsten četrtkov trening, kar je dober obet," iz Killingtona sporoča trener Šteharnik, ki je po uvodnih dveh tekmah ekipo zadržal v Avstriji, medtem ko so mnoge druge ekipe ubrale drugačno taktiko.

Ana Bucik se je z devetim mestom v Leviju podpisala pod najboljši začetek sezone. | Foto: Getty Images Ana Bucik se je z devetim mestom v Leviju podpisala pod najboljši začetek sezone. Foto: Getty Images

Del reprezentanc se je zadrževal v Skandinaviji, del pa je pripravljalno bazo poiskal v Koloradu. "Tudi mi bi si najraje privoščili pot v Kolorado, a moramo paziti na finančno vzdržnost. Po drugi strani pa so se vse ekipe znašle v dilemi, saj je snežna podlaga v Killingtonu zelo specifična. Rezultati tekem bodo torej pokazali tudi, kdo je najbolj modro ravnal," razmišlja trener slovenskih smučark.

Oči uprte v Mikaelo Shiffrin

V Killingtonu, ki je lani ob vključitvi v koledar svetovnega pokala navdušil predvsem s številnim občinstvom, kar je sicer za severnoameriške tekme prej izjema kot pravilo, bo v središču pozornosti predvsem Mikaela Shiffrin. Ta po dveh tekmah svetovnega pokala vodi v skupnem seštevku, a še nima zmage. Na uvodu v sezono v Söldnu je bila namreč v veleslalomu peta, v Leviju pa je še na drugem zaporednem slalomu (po finalu sezone 2016/17 v Aspnu) v igri stotink morala premoč priznati Slovakinji Petri Vlhovi.

Shiffrinova, ob kateri bo domače barve branila tudi ameriška Slovenka Lila Lapanja, zato ne skriva jasnih namer, da se znova zavihti na najvišjo stopničko. Predvsem v slalomu, kjer je lani v Killingronu slavila prepričljivo zmago, eno od skupno že kar 31 v relativno kratki, a zato toliko bolj intenzivni ter šampionski karieri.

Mikaela Shiffrin kot prva zvezdnica tekem v Killingtonu. | Foto: Getty Images Mikaela Shiffrin kot prva zvezdnica tekem v Killingtonu. Foto: Getty Images

Spletne iskre

Za razliko od Söldna pa v Vermontu ne bo Lindsey Vonn, ki se pripravlja na prve hitrostne preizkušnje v Lake Louisu. Sta se pa zato ameriški zvezdnici zapletli v zanimiv "pogovor" na spletnem omrežju Twitter. Začelo se je z objavo naslovnice novega izvoda ameriškega magazina Outside, ki jo krasi fotografija najboljše slalomistke zadnjih let, obenem pa je bila napovedana tudi razprava o Mikaeli Shiffrin kot najboljši smučarki vseh časov.

Vonnova se je hitro odzvala in objavila tabelo, ki prikazuje njene rekordne dosežke. "Verjemi mi, dekle, vsi vemo, da si največja vseh časov in moje ime še ni niti blizu takšnemu seznamu," ji je odgovorila Shiffrinova. Zadnjo besedo, sicer bolj spravljivo, pa je imela znova Vonnova. "Brez skrbi, ta 'tvit' ni bil namenjen tebi. Vesela sem, da se še ena močna ženska pojavi na naslovnici. To je dobro tudi za smučanje. Srečno v Killingtonu," je pristavila Lindsey.

Ne spreglejte