Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 1. 2017,
14.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

tek na smučeh štafeta Alenka Čebašek Katja Višnar Vesna Fabjan Lea Einfalt

Nedelja, 22. 1. 2017, 14.33

6 let, 6 mesecev

Göteborg, štafeta 4 x 5 kilometrov, ženske

Slovenke izpolnile olimpijsko normo, Norvežankam zmaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Heidi Weng | Foto Reuters

Foto: Reuters

Norveške smučarske tekačice so dobile štafetno preizkušnjo 4 x 5 kilometrov za svetovni pokal v švedskem Ulricehamnu. Ingvild Flugstadt Oestberg, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt in Marit Björgen so za 8,8 sekunde premagale Nemke, tretje mesto so z zaostankom devetih sekund zasedle Švedinje. Slovenke so s sedmim mestom izpolnile olimpijsko normo.

Slovenke v postavi Anamarija Lampič, Katja Višnar, Lea Einfalt in Alenka Čebašek so med 12 štafetami zasedle sedmo mesto, za zmagovalkami so zaostale minuto, šest sekund in devet desetink, za šestouvrščenimi Finkami so bile počasnejše le za tri desetinke in si s tem priborile olimpijsko vozovnico za nastop na igrah 2018 v Pjongčangu.

Kot prva je na petkilometrski razdalji v prosti tehniki tekla Lampičeva, ki je vseskozi držala stik z najhitrejšimi in predala kot tretja le s sekundo zaostanka za prvo norveško ekipo. Svojo nalogo je dobro opravila tudi Višnarjeva, ki je sicer izgubila nekaj časa, na koncu pa je štafeto predala kot peta z 18,5 sekunde zaostanka za Norveško I. Treba je poudariti, da so se Norvežanke, tekla je Heidi Weng, odlepile od tekmic, saj so bile razlike od druge do šeste reprezentance minimalne, le dve sekundi.

Slovenska ekipa izpolnila olimpijsko normo

Kot tretja je za Slovenijo tekla Einfaltova, ki se ji je poznala utrujenost, potem ko je na razdalji tekla že včeraj. Einfaltova je predala z zaostankom 58,8 sekunde na šestem mestu, tokrat so bile razlike že večje. Norveška je zanesljivo vodila, za drugo mesto se je bil boj med prvo švedsko, nemško, drugo norveško in prvo ameriško ekipo. Kot zadnja je v slovenski ekipi tekla Čebaškova, ki je v soboto na še enkrat daljši razdalji osvojila zelo dobro 18. mesto. Čebaškova ni veliko izgubila v primerjavi z Norvežanko Marit Björgen, le osem sekund in je Sloveniji v ciljnem sprintu pritekla sedmo mesto, potem ko je ugnala drugo švedsko ekipo in zaostala za Finsko.

S sedmim mestom, v pokalu narodov bo štelo šesto, saj so pred Slovenkami končala še dekleta, ki so tekla za drugo ekipo Norveške, je slovenska ekipa izpolnila normo za nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu prihodnje leto.

Vesna Fabjan: s slovensko štafeto do olimpijske norme | Foto: Vesna Fabjan: s slovensko štafeto do olimpijske norme

Sedmemu mestu se ne gleda v zobe

"Sedmemu mestu se, po kar nekaj letih, ne sme gledati v zobe, še posebno, če vemo, da je bila pred nami še druga norveška štafeta, kar pomeni, da smo bili v pokalu narodov šesti. S tem smo izpolnili normo za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Pjongčangu. Ana je začela suvereno, odločno. Potem ko preostale tekmovalke vidijo, da je ta položaj visok, je to velika motivacija tudi za njih, preprosto si potem tudi same želijo nadgraditi delo svoje predhodnice, ki je bila pred njimi na smučini. Mislim, da je dekletom danes to zelo dobro uspelo, morda je škoda le Lee, ki je nekoliko popustila. Na koncu so vse štiri zelo zadovoljne, tudi skupni zaostanek, nekaj več kot minuto, je dober," je po tekmi dejal pomočnik glavnega trenerja in vodja servisa Nejc Brodar.

Tudi moška štafeta v domeni Norvežanov

V moški konkurenci je zmago slavila norveška tekaška štafeta v postavi Simen Krueger, Martin Johnsrud Sundby, Anders Gloersen in Finn Haagen Krogh. Na 4x7,5 kilometra dolgi preizkušnji so bili drugi Švedi, tretji pa Kanadčani. Slovenci niso nastopili.

Izidi - ženske štafete, 4 x 5 kilometrov:


1. Norveška I 50:33,3 (Ingvild Flugstad Oestberg, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Bjoergen)
2. Nemčija + 8,8 (Katharina Hennig, Stefanie Böhler, Victoria Carl, Sandra Ringwald)
3. Švedska I 9,0 (Ida Ingermarsdotter, Sofia Henriksson, Charlotte Kalla, Hanna Falk)
4. ZDA 1 9,2
5. Norveška II 44,8
6. Finska I 1:06,6
7. Slovenija 1:06,9 (Anamarija Lampič, Katja Višnar, Lea Einfalt, Alenka Čebašek)

 

Izidi - moške štafete, 4x7,5 km:

1. Norveška I          1;06:47,5 (Simen Krueger, Martin Johnsrud Sundby, Anders Gloersen, Finn Haagen Krogh)
2. Švedska I           +     0,5 (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson)
3. Kanada                    0,5 (Devon Kershaw, Alex Harvey, Knut Johnsgaarde, Len Valjas)
4. Švica                     1,8
5. Italija                   2,6
6. Finska                    2,7
...

Ne spreglejte