Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
5. 1. 2022,
10.00

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

13

Natisni članek

Bischofshofen novoletna turneja vezi Peter Slatnar

Sreda, 5. 1. 2022, 10.00

2 leti, 3 mesece

Slatnar k odgovornim v Avstrijo po odgovore

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

13

Peter Slatnar | Peter Slatnar oziroma njegove novosti gredo v nos velikim nacijam. | Foto Guliverimage

Peter Slatnar oziroma njegove novosti gredo v nos velikim nacijam.

Foto: Guliverimage

V letošnji sezoni so skakalni svet razburkale vezi Petra Slatnarja, ki jih uporabljajo nekateri slovenski skakalci. Po pritožbi velikih nacij jih bodo morali iz pogona umakniti 9. januarja, a bo Peter Slatnar v Bischofshofnu skušal dobiti odgovore, zakaj skakalci ne smejo skakati z vezmi, ki so jih Mednarodni smučarski zvezi FIS predstavili že leta 2015.

Lovro Kos Bischofshofen
Sportal Kobajaši dobil tudi tretjo tekmo, Kosu padec vzel vrhunsko uvrstitev

"Vse je v skladu s pravili. Nihče ne ve, kaj je narobe, zakaj se jih mora umakniti. To naj bi se zgodilo po 9. januarju, torej po Bischofshofnu. Ne vem, kaj povedati. Najprej je bil njihov izgovor, da jih nismo pokazali na FIS. Potem smo si ogledali dokumentacijo in ugotovili, da smo jih FIS predstavili že leta 2015," se je Peter Slatnar znašel v slepi ulici glede uporabe svojih novih vezi.

Na slabšem so zdaj skakalci. Vse do zmage Anžeta Laniška v Ruki se ni nihče obregnil ob njih, nato pa so postale kamen spotike. Zaradi pritiska drugih nacij je Lanišek v Innsbrucku skakal s starimi, Lovro Kos, ki je bil pred sredinim nadaljevanjem novoletne turneje na izvrstnem skupnem tretjem mestu in je zdaj sedmi, pa še vedno skače z novimi.

Peter Prevc
Sportal Trije Slovenci utišali skakalno srenjo

"Vsaka dlaka vpliva"

O tem, kako takšne spremembe vplivajo na skakalce, je Slatnar izpostavil: "Vsaka dlaka vpliva. Odvisno, v kakšni formi si. Če je forma dobra, se prej prilagodiš, sicer imaš težave."

Upa, da bo v Bischofshofnu dobil odgovore. Za zdaj mu ni nihče znal razložiti, zakaj skakalci ne smejo uporabljati njegovih vezi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Upa, da bo v Bischofshofnu dobil odgovore. Za zdaj mu ni nihče znal razložiti, zakaj skakalci ne smejo uporabljati njegovih vezi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Na prizorišču zadnje postojanke turneje štirih skakalnic v Bischofshofnu – včeraj je tekma v Innsbrucku zaradi premočnega vetra odpadla in so jo nadomeščali v sredo Bischofshofnu – je tudi Slatnar, ki bo od odgovornih skušal dobiti odgovore. Zaman se mu zdi, da razvija določeno stvar, ki je v skladu s pravili, nato pa je skakalci ne smejo uporabljati.

Kamil SToch
Sportal Razočarani Stoch zapušča novoletno turnejo

"Novi ljudje ne poznajo opreme od prej. Preštudirati bodo morali zapuščino."

"To je težava, ker nihče ne zna ničesar razložiti. To je megla, da bolj megleno ne more biti. Ko bom šel v Bischofshofen, se bo točno vedelo. Še sam ne vem. Nihče ne ve, zakaj je dobro, zakaj ne. Drugi lahko počnejo, kar želijo. Nerazumljivo je, da smo jim določeno stvar že predstavili, potem pa … Sprašuješ se, kaj ima sploh smisel razvijati, delati, vlagati, testirati, da vse deluje … Pri kontroli opreme so zdaj, ko se je poslovil Sepp Gratzer, novi ljudje. Seveda je običajno, da težko poznajo opremo od prej. Sepp je bil zelo dolgo časa v skokih in je poznal vsak vijak, vsako malenkost. Ko je videl kakšno novo stvar, je takoj vedel, ali je v skladu s pravili ali ne, in je takoj rekel, da ni treba predstavljati, da je vse v redu. Novi bi radi naredili red. Težko je. Zdaj bodo morali vso zapuščino preštudirati, da bodo videli, da smo na primer te vezi že predstavljali na FIS."

Peter Slatnar | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Ker je Slatnar napovedal novost še za olimpijske igre, ki se bodo v Pekingu začele 4. februarja, je prav tako prisotna negotovost, ali se jo bo smelo uporabljati ali ne. "Vsi nekaj preizkušajo, stremijo k napredku. Že to jih malce zbada, da Slatnar nekaj pripravlja, oziroma kaj pripravlja. Narediti ne moremo nič revolucionarnega, ker je to čas za po koncu sezone, saj potrebuješ veliko testiranja," je sklenil Slatnar, ki upa, da bo v Avstriji naletel na prava ušesa.

Ne spreglejte