Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
17.40

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

7

Natisni članek

skoki Seefeld 2019 Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Žiga Jelar Jernej Damjan Gorazd Bertoncelj

Petek, 1. 3. 2019, 17.40

5 let, 1 mesec

Seefeld, nordijsko svetovno prvenstvo, srednja skakalnica, moški

Prevc po vremenski loteriji: Z odličnimi skoki si vedno lahko blizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

7

Žiga Jelar smučarski skoki | Žiga Jelar je bil po prvi seriji tretji, na koncu je osvojil 27. mesto. | Foto Ana Kovač

Žiga Jelar je bil po prvi seriji tretji, na koncu je osvojil 27. mesto.

Foto: Ana Kovač

Poljak Dawid Kubacki je v zasneženem Seefeldu in izjemno spremenljivih razmerah postal svetovni prvak v smučarskih skokih na srednji skakalnici. Po prvi seriji je bil šele na 27. mestu. Žiga Jelar in Peter Prevc, ki sta bila po prvi seriji na tretjem oziroma petem mestu, sta ga v finalni seriji v izredno težkih razmerah polomila in sta tekmo končala na repu trideseterice. Najboljši Slovenec je bil Jernej Damjan na 11. mestu. 

Max Hauke
Sportal V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani

Snežna in vetrovna loterija v Seefeldu je na koncu pripadala Poljaku Dawidu Kubackiju, ki je s 27. mesta po prvi seriji, napredoval na najvišjo stopničko. V drugi seriji je pristal pri 104,5 metra (218,3 točke). Srebrno odličje je pripadlo njegovemu rojaku Kamilu Stochu, ki je bil po prvi seriji 18 (214,8 točke). Poljaki do zadnje posamične tekme na svetovnem prvenstvu še niso imeli odličja. Tretje mesto je osvojil branilec naslova iz Lahtija Avstrijec Stefan Kraft, ki je bil po polovici tekme deseti (101 točka).

Slovenska reprezentanca si je po prvi seriji obetala veliko. Žiga Jelar je zasedal tretje mesto (95,5 metra), v drugi seriji pa je v izredno zahtevnih razmerah na meji regularnosti pristal pri 87 metrih, osvojil je 27. mesto (186 točk). "Odgovornosti po prvi seriji nisem čutil. Ko skačeš dobro, čutiš veliko večjo lahkotnost in jaz sem jo. Če so fantje, ki so v vrhunski formi, zmagujejo zaporedno v svetovnem pokalu, popustili na celi črti, se je res videlo, da je bilo danes res težko napredovati. Smučina je bila drastično slabša, notri se je nabiral sneg, kanalov ni bilo, vse je bilo 'zafilano'. Bolj kot si šel proti koncu mize, slabše je bilo in s tako smučino se zelo težko skače," je po tekmi svoje občutke opisal Jelar.

Peter Prevc je na koncu osvojil 24. mesto.
 | Foto: Reuters Peter Prevc je na koncu osvojil 24. mesto. Foto: Reuters

Podoben scenarij je doživel tudi Peter Prevc, ki je bil po prvem skoku peti, na koncu je pristal na 24. mestu (192 točk). "Tako kot je do zdaj na prvenstvu vse potekalo gladko, se je zdaj vse mešano vsulo na kup in tekma je bila, kot je bila. Na stopničkah so tisti, ki so bili letos že visoko. Sam sem bil v prvi seriji na dobri strani razmer, v drugi pa je bil sneg v smučini tako lepljiv, da se je zelo težko kaj naredilo. Težko je, da je enakovredno za vse, sploh če je toplo in je sneg na meji z dežjem. Pihalnik ne odpihne snega, ampak ga lahko celo prilepi na smučino. Potrebno se je spopasti z vsemi pogoji, z odličnimi skoki si vedno lahko blizu," je prepričan Prevc.

Damjan na koncu najboljši Slovenec

Najboljši Slovenec je bil tako Jernej Damjan na 11. mestu, v finalu je pridobil šest mest (206,1 točke). "Srednje sem zadovoljen, skoka nista bila slaba. Če bi poskusnega prenesel v eno izmed serij, bi bil zelo vesel. A danes je bila zelo težka tekma, tako zaradi vetra, kot snega in dežja in moral si imeti kar precej sreče," je tekmo opisal Damjan.

Skakalci v Seefeldu so nastopili v izjemno zahtevnih in spremenljivih razmerah, saj je močno sneženje spremljal še močan veter. Žrtev slabih razmer je bil že v prvi seriji tudi Timi Zajc, ki je pristal pri 88 metrih, kar je bilo premalo za uvrstitev v finale. Zajc ima sicer najboljšo moško uvrstitev na tem prvenstvu, na veliki skakalnici je bil deseti.

Timiju Zajcu se je skok povsem ponesrečil. | Foto: Sportida Timiju Zajcu se je skok povsem ponesrečil. Foto: Sportida

Bertoncelj zadovoljen s skoki, z rezultati ne

Selektor slovenske reprezentance Gorazd Bertoncelj je po tekmi pojasnil, da imena na vrhu niso presenetljiva, presenetljiv pa je bil razplet tekme. "Prva serija je bila malo turbulentna, druga pa precej bolj. Po prvi seriji so močno robantili poljski trenerji, zdaj smo bili jezni mi. Na koncu so bile razmere nemogoče, zaletna hitrost je padla za dva kilometra na uro. Ne samo, da so imeli najboljši po prvi seriji precej nižjo zaletno hitrost, tudi občutek drsenja pod nogami se je močno poslabšal in enostavno niso imeli možnosti, da pridejo do medalje," je menil Bertoncelj.

"Ko se prižge zelena luč, ne moremo vplivati na žirijo. Ni taktiziranja, ničesar ni. Smo pa videli, da je nemogoče osvojiti medaljo. Tudi Kobajaši in Peier je nista mogla. Peter in Žiga sta tudi v finalu s tehničnega vidika zelo dobro opravila svojo nalogo, tudi Jerneju je uspel zelo dober skok. S tem smo zadovoljni, z rezultati pa seveda ne."

Vodilni po prvi seriji in najboljši skakalec to zimo Japonec Rjoju Kobajaši je v neregularnih razmerah, najslabše je imela ob močnem sneženju najboljša deseterica po prvi seriji, končal na 14. mestu, štiri mesta za njim je pristal Nemec Karl Geiger, ki je bil po prvi seriji drugi. Svetovni prvak z velike skakalnice Nemec Markus Einsebichler je iz 25. mesta napredoval na sedmo.

Prevc najboljši v kvalifikacijah

Slovenci se z izjemo Prevca v kvalifikacijah niso izkazali. Prevc je zasedel osmo mesto, najboljši varovanec Gorazda Bertonclja v svetovnem pokalu Zajc je bil šele 34., Damjan 28., Jelar pa 30.

Timi Zajc
Sportal Slovenska četverica stoodstotna, Prevc tik za najboljšimi

V soboto zadnja skakalna tekma

Po petkovi posamični tekmi bo v soboto sledila še mešana ekipna tekma, ženski del slovenske ekipe bosta sestavljali Urša Bogataj in Nika Križnar.

Seefeld, nordijsko SP, srednja skakalnica, 2. serija:

 

Po 1. seriji:

 

Preberite še:

doping
Sportal Dopinški škandal na SP dobiva epilog: zdravniku grozi zaporna kazen
Lampič Višnar
Sportal Slovenska bera: srebrni tekaški dvojček

 

 

Ne spreglejte