Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
16. 12. 2016,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

37

Natisni članek

Tina Maze SZS Smučarska zveza Slovenije Andrea Massi

Petek, 16. 12. 2016, 11.48

6 let, 6 mesecev

Se s Tino Maze poslavlja tudi Andrea Massi?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

37

 Vnovičen spor med taborom poslavljajoče se šampionke Tine Maze in Smučarsko zvezo Slovenije pod vprašaj postavlja tudi nadaljnje sodelovanje krovne zveze z Andreo Massijem.

Andrea Massi je zaradi nesoglasij z glavnim trenerjem Denisom Šteharnikom že dobro leto nezaželen v slovenski ženski reprezentanci. Skupen jezik pa je našel z moško vrsto. | Foto: Sportida Andrea Massi je zaradi nesoglasij z glavnim trenerjem Denisom Šteharnikom že dobro leto nezaželen v slovenski ženski reprezentanci. Skupen jezik pa je našel z moško vrsto. Foto: Sportida

Po vroči sredi, ko je Smučarska zveza Slovenije (SZS) javnost obvestila o zahtevah/pobudah tabora Tine Maze za nastop v reprezentančnem dresu in nanizala svoje pogoje za prijavo na mariborsko tekmo svetovnega pokala (7. januar 2017) ter izzvala burne reakcije iz tekmovalkinega tabora, se zdi, da sta obe strani vendarle pripravljeni na dialog.

V središču pozornosti je vprašanje, kako poiskati skupen jezik, da bi se najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov na veleslalomskem delu Zlate lisice vendarle poslovila od navijačev. Samo po sebi pa se poraja vprašanje, kaj spor s številnimi puščicami iz obeh taborov pomeni za nadaljnje sodelovanje krovne smučarske organizacije in njenega zunanjega strokovnega sodelavca Andree Massija.

Pred drugo obletnico božične snubitve

Prihodnji petek bosta minili natančno dve leti, odkar sta predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in njen tedanji direktor Jurij Žurej potrkala na goriška vrata Andree Massija. Ta je bil tedaj trener prepričljivo vodilne smučarke svetovnega pokala in v očeh javnosti kredibilen smučarski strokovnjak ter predvsem nepopustljivi borec. Zato je bila pobuda "Massi, pridi in reši slovensko smučanje", v kateri se je zrcalila možnost, da trener Tine Maze po njenem umiku prevzame krmilo celotnega slovenskega smučanja, dobro sprejeta.

Nekdanji direktor SZS Jurij Žurej je bil zelo naklonjen sodelovanju z Massijem, njegov naslednik Jožko Križan pa se je z njim hitro zapletel v spor. | Foto: Sportida Nekdanji direktor SZS Jurij Žurej je bil zelo naklonjen sodelovanju z Massijem, njegov naslednik Jožko Križan pa se je z njim hitro zapletel v spor. Foto: Sportida

Do realizacije prvotnega načrta zaradi finančnih omejitev in Massijeve omahljivosti ni prišlo, zato pa je dolgoletni vodja Tinine ekipe postal zunanji svetovanec s širokim poljem mogočega delovanja, a vendarle brez konkretne odgovornosti. Zdi se, da je tudi ta njegova vloga, v kateri je bil najbolj viden kot organizator obsežnih kondicijskih priprav in dodatna moč v moški smukaški vrsti, v prihodnje postavljena pod vprašaj.

Najprej Tina Maze, nato pa …

"O tej temi še ne razmišljamo. Sklenjena pogodba z Andreo Massijem opredeljuje tudi, v kakšnem primeru se lahko prekine. A pomembno je, da najprej rešimo prvotni spor (o nastopu Tine Maze v Mariboru, op. a.), šele nato pa delamo druge zaključke," o pogodbi z Massijem v luči nedavnih isker odgovarja odvetnica Barbara Kürner Čad, ki jo pri SZS predstavljajo kot svojo pravno zastopnico.

Podobno razmišlja tudi direktor Jožko Križan, ki na vprašanja o kritikah na račun zveze odgovarja: "Držimo se pravil. Delamo v skladu z zastavljenim načrtom. Najprej bomo dali prednost poskusu dogovora, nato se bomo dotaknili tudi izrečenih besed."

Massi v novem sporu s SZS v ospredje znova potiska svojega odvetnika Damijana Terpina. | Foto: Sportida Massi v novem sporu s SZS v ospredje znova potiska svojega odvetnika Damijana Terpina. Foto: Sportida

Andrea Massi: Križan ali jaz

Bolj oster in neposreden je Andrea Massi, ki se sicer trenutno mudi v Val Gardeni, kjer pomaga glavnemu trenerju ekipe za hitri disciplini Petru Penu. "Počasi imam vsega tega že čez glavo," pravi in dodaja: "Dovolj imam napak, ob katerih le zamahnemo z roko. Sem človek z dostojanstvom. Ne bom več dovolil, da me predstavniki SZS blatijo. Vem, da zaradi tega lahko izgubim službo pri SZS. To se bo verjetno tudi zgodilo. Menim, da sta tu le dva mogoča izhoda – ali se bom poslovil jaz ali pa se bo poslovil direktor Jožko Križan. A najprej naj se pogovarjajo odvetniki."

Tina Maze: pestro in živahno vse do ciljne črte | Foto: Sportida Tina Maze: pestro in živahno vse do ciljne črte Foto: Sportida

"Prevečkrat sem zaradi preobilice dela dovolil, da mi ljudje streljajo v hrbet. Zdaj bom vztrajal pri razčiščevanju. Tudi četrtkov nastop direktorja Križana je bil nesprejemljiv. Od 'opravičila za lapsus', česar si odgovorna odrasla oseba ne more privoščiti, do črnjenja moje podobe. Da sem pritiskal na pokrovitelje, je namreč nova velika laž. Govoril sem le z gospodom Berločnikom s Petrola in ga vprašal, če ga zanima prostor na Tininem dresu, če ne najdemo skupnega jezika z zvezo," pravi Massi, ki pa se z odgovornimi pri SZS strinja, da je treba najprej rešiti primer Tine Maze in Zlate lisice 2017.

Več o temi: 
Smučarska matematika: kako do 90 tisoč evrov?

Massi je direktorju SZS 30. 11. 2016 poslal elektronsko sporočilo, v katerem je predlagal, da bi šest od osmih zlatih pokroviteljev reprezentance (izjema sta Generali in Energiapura) prispevalo po 15 tisoč evrov. Svoj predlog je obrazložil z oceno, da "SZS prek pokroviteljev nekaj vrne Tini, ki je veliko naredila za SZS", in dodal, da v zadnjih letih ni dobivala finančnih nagrad za uspehe.

Direktor Križan mu je odgovoril, da zveza ne more posegati v postavljene programe in v že obstoječe pogodbe, zato mu je namesto 90 tisoč evrov kot končni rezultat množenja števila pokroviteljev in predlaganega zneska (6 x 15.000) poslal predlogo pogodbe, ki je predpogoj za nastop vseh slovenskih smučarjev.
Ne spreglejte