Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 12. 2016,
16.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

30

Natisni članek

Andrea Massi Smučarska zveza Slovenije SZS Zlata lisica Tina Maze

Četrtek, 15. 12. 2016, 16.22

6 let, 6 mesecev

Afera SZS – Maze, dan potem

SZS se zaradi "lapsusa" Tini Maze opravičuje, za zaplet krivi Massija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,45

30

Potem ko se je prah ob sredinem odmevnem razkritju spora med taborom Tine Maze in Smučarsko zvezo Slovenijo že nekoliko polegel, se je direktor zveze Jožko Križan najboljši slovenski smučarki danes tudi javno opravičil za "lapsus" z objavo dopisa, ki ga je na SZS poslal Andrea Massi. 

Na kakšen način bo Tina Maze svoje smuči postavila v kot?  | Foto: Sportida Na kakšen način bo Tina Maze svoje smuči postavila v kot? Foto: Sportida

Ključni poudarki:
  • SZS je v sredo v sporočilu za javnost navedla, da naj bi Tina Maze na Zlati lisici v reprezentančnem dresu nastopila le, če bodo sponzorji namenili dodatna sredstva in bi "na tak način pridobila 90 tisoč evrov".
  • V taboru Tine Maze so komunikacijo SZS označili za zahrbtno, saj naj bi šlo "le za predlog in ne zahtevo", ter zahtevali opravičilo.
  • V četrtek se je SZS Tini Maze opravičila za "lapsus" glede njenih zahtev. Za zaplet krivijo šefa njene ekipe Andreo Massija. V prihodnjih dneh bodo poskušali najti kompromis. 
  • Tina Maze je nastop na veleslalomskem delu Zlate lisice, ki bo na sporedu 7. januarja, kot svojo poslovilno tekmo napovedala že 20. oktobra v Söldnu.

Tini se opravičujejo za "lapsus"

"Tini se opravičujemo za 'lapsus', saj dopisa ni poslala ona, pač pa Andrea Massi v njenem imenu," je danes povedal direktor SZS Jožko Križan. | Foto: Vid Ponikvar "Tini se opravičujemo za 'lapsus', saj dopisa ni poslala ona, pač pa Andrea Massi v njenem imenu," je danes povedal direktor SZS Jožko Križan. Foto: Vid Ponikvar "Vsem je poznana zgodovina sodelovanja med SZS in ekipo Tine Maze. V tej je bilo vselej nekaj nesoglasij, vselej pa so se iskali tudi kompromisi in tako je tudi tokrat. Res je, da smo včeraj zapisali, da smo prejeli poziv Tine Maze in to je bil lapsus, ker smo v resnici prejeli Massijev poziv v njenem imenu. Za to se Tini opravičujemo," je na današnji novinarski konferenci povedal direktor SZS Jožko Križan.

Dodal je, da so Tino Maze in njeno ekipo povabili na pogovor, na katerem bodo poskušali doseči kompromis, da bi lahko Črnjanka na letošnji Zlati lisici vseeno nastopila na svoji poslovilni tekmi. "Tina Maze si zasluži veličastno slovo od belih strmin in pri tem smo pripravljeni pomagati v okviru svojih zmožnosti in pravil, ki veljajo za vse," je dodal Križan.

In zakaj je SZS sploh objavila korespondenco z Andreo Massijem? "Morda je bilo to prenagljeno, ampak začeli so se vrstiti Massijevi pritiski na delavce SZS in nekatere sponzorje. Ko se je to zgodilo, smo morali reagirati in zaščiti vse vpletene." 

Sporen način komunikacije?

"Danes sem bila po pooblastilu SZS v stiku z zastopnikom Tine Maze, odvetnikom Damijanom Trpinom, potrdil je, da so se pripravljeni usesti in s SZS pripraviti izjavo, ki bo zadovoljila obe strani," je pojasnila pravna zastopnica SZS Barbara Kürner Čad in dodala: "Včasih je način komunikacije ekipe Tine Maze tak, da se pojavijo določena nesoglasja in spori, kar smo videli tudi v preteklosti. Žal se je spet zgodilo to. Kot je bilo zapisano v enem od člankov, v tej zgodbi žal ni nobenih zmagovalcev."

S predstavniki Tine Maze se bodo predstavniki SZS poskušali sestati že jutri, sicer pa v ponedeljek, saj "časa ni več veliko", je še povedala Kürner Čadova.

Odziv zaradi pritiska na sponzorje zveze

Pravna zastopnica SZS Barbara Kürner Čad upa, da bodo s taborom Tine Maze našli skupni jezik, in to v kratkem, saj časa do Zlate lisice ni več veliko. | Foto: Vid Ponikvar Pravna zastopnica SZS Barbara Kürner Čad upa, da bodo s taborom Tine Maze našli skupni jezik, in to v kratkem, saj časa do Zlate lisice ni več veliko. Foto: Vid Ponikvar "Sponzorji nimajo radi, da se jih omenja v spornih dogodkih, prišli pa so pozivi, da se na njih vršijo neki pritiski, pozivi po dodatnih sredstvih, ki niso bili dogovorjeni. Spraševali so nas, kaj je zdaj s tem, in morali smo reagirati. Organ zveze se je odločil za potezo, za kakršno se je," je še dejala Barbara Kürner Čad, o še veljavni Massijevi pogodbi s Smučarsko zvezo Slovenije pa dodala: "Pogodba je res sklenjena, v njej pa so tudi določila, po katerih se lahko prekine. A zdaj počakajmo, da se te stvari malo umirijo, in bomo po tem videli, kako bo s tem."

V zadnjih dneh so bile izrečene težke besede, obtožbe o lažeh in podtikanjih in tudi o tem se bodo še pogovarjali, ko se afera malce poleže, je povedal Križan: "Mi se bomo držali pravil in delamo v skladu z načrtom, najprej bomo dali prednost poskusu dogovora, šele nato se bomo ukvarjali s stvarmi, ki so bile v zadnjih dneh izrečene."

Tini Maze so ponudili pogodbo, podrobneje pa o njej niso želeli govoriti: "Predlog je bil podan, odziva, ki bi vodil k dogovoru, pa ni bilo." Še enkrat so poudarili, kaj mora Mazejeva storiti, da bi na Zlati lisici lahko nastopila v dresu slovenske reprezentance. 

Smučarska matematika: kako do 90 tisoč evrov?

Andrea Massi je direktorju SZS 30. 11. 2016 poslal elektronsko sporočilo, v katerem je predlagal, da bi šest od osmih zlatih pokroviteljev reprezentance (izjema sta Generali in Energiapura) prispevalo po 15 tisoč evrov. Svoj predlog je obrazložil z oceno, da "SZS prek pokroviteljev nekaj vrne Tini, ki je veliko naredila za SZS", in dodal, da v zadnjih letih ni dobivala finančnih nagrad za uspehe.

Direktor Križan mu je odgovoril, da zveza ne more posegati v postavljene programe in v že obstoječe pogodbe, zato mu je namesto 90 tisoč evrov kot končni rezultat množenja števila pokroviteljev in predlaganega zneska (6 x 15.000) poslal predlogo pogodbe, ki je predpogoj za nastop vseh slovenskih smučarjev.

Andrea Massi: Vsega sem naveličan

Mazejeva in Massi, ki sta medtem v Val Gardeni, vztrajata, da ju pri celotni zgodbi najbolj moti javno komuniciranje SZS in, kot pravita, obračanje besed in izkrivljanje resnice. "Očrnili so me. To boli," pravi Mazejeva, Massi pa dodaja, da ne razume, kako lahko "smučarska zveza pred ekshibicijsko tekmo svojo najboljšo smučarko prikaže v takšni luči".

"V povsem zasebni komunikaciji sem direktorju SZS, gospodu Križanu, sporočil le okvirno idejo oziroma ponudbo, za katero še zdaj menim, da je realna. Tina je namreč profesionalka. Njen nastop v reprezentančnem dresu ne bi smel biti samoumeven. A vse to so bili le pogovori, za katere ne vem in ne razumem, zakaj so se s pomočjo SZS znašli v javnosti. Zveza si je na ta način zabila avtogol," dodaja Massi.

Tina Maze in Andrea Massi sta do vprašanja, ali bo Tina nastopila v Mariboru, (še) zadržana. | Foto: Sportida Tina Maze in Andrea Massi sta do vprašanja, ali bo Tina nastopila v Mariboru, (še) zadržana. Foto: Sportida

Kmalu po novinarski konferenci SZS je Massi "opravičilo za lapsus" označil kot prvo zmago, a dodal, da opravičilo ni zadostno. "Škoda je bila narejena," pravi in dodaja, da bosta imela zdaj res prvo besedo odvetnika. V isti sapi je zavrnil tudi očitek o pritisku na pokrovitelje. "Govoril sem le z gospodom Berločnikom s Petrola in ga vprašal, če ga zanima prostor na Tininem dresu, v kolikor ne najdemo skupnega jezika z zvezo," pojasnjuje prvi mož Team to aMaze in dodaja, da ne zapira vrat, a se želi "pogovarjati tudi o storjeni škodi."

Več o temi: 
Ne spreglejte