Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2019,
7.57

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

prestop biatlon

Torek, 22. 10. 2019, 7.57

4 leta, 5 mesecev

Olga Podčufarova

Bo slovensko biatlonsko reprezentanco okrepila Rusinja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Olga Podčufarova | Rusinja Olga Podčufarova bo okrepila slovensko biatlonsko vrsto. | Foto Getty Images

Rusinja Olga Podčufarova bo okrepila slovensko biatlonsko vrsto.

Foto: Getty Images

Nekdanja ruska biatlonska reprezentantka Olga Podčufarova je tik pred prestopom v slovensko reprezentanco. Tudi v teh dneh vadi s slovensko ekipo na višinskih pripravah v italijanskem Livignu. Če bo šla naturalizacija po načrtih, naj bi za Slovenijo prvič nastopila januarja prihodnje leto prav na Pokljuki.

Sedemindvajsetletna Moskovčanka je pred štirimi leti prve stopničke v karieri osvojila prav na tekmi s skupinskim startom na Rudnem polju, pozneje pa je enkrat dosegla tudi zmago v svetovnem pokalu v Anterselvi, naslednjem gostitelju svetovnega prvenstva.

Podčufarova, ki dve leti ni tekmovala, je že dobila dovoljenje za nastop ruske zveze, prestop pa mora potrditi še Mednarodna biatlonska zveza. Ker se je v tekmovalni šport vrnila šele sredi julija, lahko na tekmi nastopi šele po šestmesečnem obdobju, in to se bo izteklo prav pred tekmami na Rudnem polju.

"Olga marljivo trenira, a njena prava sezona naj bi bila šele naslednja, ko bo februarja 2021 Pokljuka gostila svetovno prvenstvo, saj je bila dolgo brez tekme. Mi bomo tako okrepili predvsem žensko vrsto, ki je doživela menjavo generacije, vnovič pa bomo ob dobri pripravi lahko konkurenčni tudi med mešanimi pari in mešanimi štafetami," je novico pokomentiral glavni slovenski trener Uroš Velepec.

Podčufarova se na vrnitev resda pripravlja že od poletja, a so bili na Smučarski zvezi Slovenije in v Zboru za biatlon zelo previdni z rusko tekmovalko, saj prihaja iz države, ki jo vsaj vse od zimskih olimpijskih iger v Sočiju spremlja tudi dopinški škandal.

"Seveda smo tako pri protidopinški agenciji v njeni domovini kot tudi mednarodni zvezi preverili, kako je bilo s testiranji, tudi temi zadnjimi. Vsi izvidi so bili negativni, torej dopinga ni bilo, zato smo se tudi resno lotili njenega prestopa," je za časnik Delo povedal vodja biatlona pri SZS Janez Ožbolt.

O prestopu ruske biatlonke so se že razpisali tudi nekateri mediji v Rusiji.

Ne spreglejte