Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
13. 1. 2016,
20.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Robert Kranjec poleti Kulm svetovno prvenstvo Peter Prevc Peter Prevc

Sreda, 13. 1. 2016, 20.55

8 let

Robert Kranjec je rekorder med vsemi skakalci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Za Roberta Kranjca bo svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu že osmo v karieri. Leta 2012 se je v Vikersundu okronal za nespornega vladarja. Pohvali se lahko z največ poleti prek 200 metrov.

Med najizkušenejše tekmovalce v karavani smučarskih skokov spada tudi 34-letni Robert Kranjec, ki je znan po tem, da se zelo dobro znajde na letalnicah. Krila so mu nekoliko porezali pred leti, ko so se na Mednarodni smučarski organizaciji (FIS) odločili, da bodo dresi skakalcev bolj oprijeti. Ker je Kranjec znan kot dober letalec, je zaradi tega nekaj manevrskega prostora v zraku izgubil, a se ne predaja.

"Zaupati moraš v tisto, kar imaš. To je dovolj."

Svetovni prvak v poletih iz leta 2012 v Vikersundu bi imel boljše izhodišče pred začetkom svetovnega prvenstva na Kulmu – nastopil bo že na osmem –, če ne bi moral tik pred začetkom sezone zaradi padca v Innsbrucku iti na operacijo komolca: "Ko sem osredotočen na druge stvari, me ne boli. Težava je v tem, ker ga ne morem poravnati. Roka je nenehno malce kriva. Če skok ni dobro narejen, me vrti in to me zelo moti."

Na Kulm ima Kranjec lepe spomine, saj je v tem delu Avstrije že dvakrat zmagal, še preden so letalnico lani prenovili. To mu je uspelo v letih 2010 in 2012.

Pri prehodu na večjo napravo pa bo pomembno naslednje, pravi Kranjec: "Osredotočen moraš biti na vsak skok. Velikokrat se je pri mlajših skakalcih že pokazalo, da so hoteli preveč. Tudi meni se je pred leti to zgodilo v Planici, kjer sem padel. Zaupati moraš v tisto, kar imaš. To je dovolj. Za polete ne smeš dodajati, ker je skok identičen kot na običajnih skakalnicah. Tukaj pride do izraza občutek v zraku ali aerodinamika skakalca."

Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Willingenu je v kvalifikacijah nakazal napredek, nato pa se mu v času tekem ni izšlo, zato upa, da mu je torkov trening v Planici pomagal.

Skakalec z največ poleti čez 200 metrov

"Ne vem, ne znam razložiti, kaj je narobe. Zadnjič sem gledal na kameri, zakaj mi smučka 'pada dol'. Niti trenerji mi ne znajo dati odgovora. Pri prvih 20, 30 metrih preleta me muči. Upam, da bom naredil korak naprej in se mi bo stvar izšla. Poleti sem dobro delal in je šlo po načrtu, po padcu in zlomu komolca pa se mi vse skupaj ne sestavi. Že vidim sončne žarke, potem pa se mi vse podre," je razlagal Kranjec.

V dolgi karieri se lahko med drugim tudi pohvali, da je dvakratni dobitnik malega kristalnega globusa v razvrstitvi poletov, povrhu vsega pa je rekorder po številu poletov čez 200 metrov. Če je statistika na FIS prava, je Kranjec to mejo preletel že pri 171 poletih.

Kot glavnega favorita za zlato medaljo na posamični tekmi vidi reprezentančnega kolega Petra Prevca, čeprav se zaveda moči Norvežanov, Nemcev, Avstrijcev in tudi drugih. Njegova skrita želja pa je, da bi Slovenija na svetovnem prvenstvu v poletih kdaj osvojila zlato medaljo. "V poletih smo res že zmagali v svetovnem pokalu. Tudi lani v Planici. Vse je mogoče. Da bi napovedoval zmago, je težko, ker so Norvežani tako močni, da jih bo težko premagati," je sklenil Kranjec, ki ga v četrtek čakajo kvalifikacije za posamično tekmo svetovnega prvenstva v poletih.

Ne spreglejte