Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
2. 7. 2013,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Goran Janus grand prix

Torek, 2. 7. 2013, 9.58

8 let

"Ribič" Janus svari pred vročim poletjem

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tvorec uspehov slovenskih skokov je brez kančka dvoma Goran Janus, ki je vse od prihoda na trenerski stolček napravil pravi skakalni bum, ki odmeva tudi v finančno močnejših reprezentancah.

Slovenski skoki so v zadnjih dveh sezonah stopili v ospredje zimskih športov. Zaradi kraljice Tine Maze ima prvo mesto najbolj vplivnega še vedno alpsko smučanje, vendar so skoki zgodba, povezana z bistveno bolj pozitivnim prizvokom. In da je tako, ima velike zasluge prvi mož stroke Goran Janus.

Nekdanji skakalec dobro ve, kaj fantje potrebujejo na poti skozi izjemno naporno sezono, kar je dokazal vse od prihoda v A-reprezentanco. Pogodbo ima le še do konca olimpijskega ciklusa, zato bi bilo razumno, da bi vodilni na SZS-ju pristopili do njega in mu ponudili podaljšanje, saj bi bila za slovenske skoke velika izguba, če bi izgubili strokovnjaka njegovega kova, ki je cenjen tudi v tujini.

Lani 15, letos 6 kg

Janusa praktično vsi poznamo le v delovni opravi. Bunda, čepica in palica, s katero maha skakalcem, da se spuščajo po zaletišču skakalnic in letalnic, so njegova obvezna oprema. In kaj počne v prostem času, ki ga ima sicer bolj malo na voljo? Goran je strasten ribič. Vsako leto se po koncu naporne sezone odpravi na ribolov za krapi. In uspešen je tudi pri tem. "Letos sem ponovil vajo iz prejšnjega leta. Večkrat sem šel na ribolov. Na krape seveda. Zadovoljen sem z ulovom. Lani sem bil sicer bolj učinkovit, ker sem jih ujel med 80 in 100, vendar sem bil tudi več časa ob vodi. Letos je bila moja bera okoli številke 50. Lahko pa še povem, da je bil lanski največji ulov težak 15, letos pa okoli 6 kilogramov. Za ribarjenje si moraš vzeti veliko časa, predvsem pa moraš biti potrpežljiv," je o hobiju, kjer se znatno sprosti, spregovoril glavni trener skakalcev.

A to ni njegova edina strast, saj v zadnjem času rad poprime tudi za teniški lopar, pri srcu pa mu je prav tako igranje nogometa, ki je del njegovega rekreativnega menija.

"Sezono moramo začeti s šestimi. To je minimum, če želimo parirati"

Po koncu sezone je bil z družino še na dopustu na Madžarskem. Približno teden dni so pohajkovali po Budimpešti. In v sosednji državi so se počutili popolnoma domače, saj je žena ravno Madžarka. Baterije si je dodobra napolnil za novo sezono, v katero so s skakalci že pošteno zakorakali. Poletje je namreč osnova za zimo, v kateri se nato žanjejo uspehi. In ker so olimpijske igre praktično pred vrati, so količinsko še povečali treninge. "Količinsko je mišljeno tako, da je več dela za moč, fantje imajo več poskokov … Poudarek je na različnih paletah sposobnosti, ki jih morajo razviti. V A-ekipi imamo enajst skakalcev. Od tega je deset zdravih. Jure Šinkovec je imel novo operacijo in je zdaj v fazi rehabilitacije. Vesel sem, da sta Mežnar in Judež, ki sta se vrnila po poškodbi, zraven in trenirata s polno paro," pravi prvi slovenski skakalec, ki je poletel prek znamke 200 metrov.

Čeprav bo A-ekipa več poudarka namenila tekmam grand prixa, ki se bodo začele konec meseca, pa bodo v soboto in nedeljo aktivni v Kranju na tekmah celinskega pokala. Eden glavnih ciljev za poletno obdobje pa je zadržati kvoto šestih skakalcev. "Smo na meji. Dve mesti lahko hitro izgubimo. Poleti bomo morali biti pridni. Vroče poletje bo. Štirje so trdno zasidrani (Robert Kranjec, Peter Prevc, Jurij Tepeš in Jaka Hvala, op. p.), dva pa ne. Sezono moramo začeti s šestimi. To je minimum, če želimo parirati," opozarja Janus.

Ne spreglejte