SiolNET. Sportal Zimski športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prvo žensko zlato v Francijo, Slovenki izid kariere

4

termometer

Francozinja Marie Dorin Habert je nova svetovna biatlonska prvakinja v šprintu. Slovenka Andreja Mali je bila osma.

Na prvenstvu v Kontiolahtiju je ob zgrešenem strelu za 9,6 sekunde ugnala Poljakinjo Weroniko Nowakowsko Zemiak, ki je zadela vseh 10 strelov in za 19,7 sekunde Ukrajinko Valj Semerenko, ki si je prav tako privoščila eno napako na strelišču.

Za najboljšo uvrstitev v sezoni in najboljšo posamično uvrstitev na svetovnih prvenstvih v karieri pa je z osmim mestom poskrbela Andreja Mali, ki je ob enem kazenskem krogu za zmagovalko zaostala 1:01,9 minute.

"Vesela sem, da se je vse izšlo. Zame je to kot zmaga. Celo sezono sem čakala tak izid, nekajkrat sem ga pokvarila z napakami pri streljanju stoje. Pred sezono sem vedela, da sem dobro pripravljena, zato sem bila tudi že malo jezna. Razmere so bile težke, a danes mi je uspela še tista strelska ničla stoje," vesela razlagala Kamničanka.

Ne bi rekel, da je presenečenje

Malijeva se je z mislimi ozrla tudi že na nedeljsko tekmo: "Na zasledovanju bo streljanje v leže najbolj pomembno. Tam moram biti umirjena in streljati tako kot danes, tudi če je vetrovno. Moram biti pogumna, nimam kaj izgubiti. Imam rezultat, s katerim sem pomirjena, konec koncev pa se tudi dobro počutim."

Urška Poje je zgrešila štiri strele, Anja Eržen pa kar sedem od desetih in obe sta zaostali za 60. mestom, ki vodi v nedeljsko zasledovanje. Prva je bila na koncu 78., druga pa 85. Zelo solidno se je odrezala tudi zamejka Dunja Zdouc, ki je v dresu Avstrije osvojila 17. mesto.

"Za Andrejo vemo, da vsako sezono pokaže nekaj dobrih nastopov. Letos je bila ves čas v dobrem stanju, a je v stoje delala napake. Za danes ne bi rekel, da je rezultat presenečenje, temveč ničla v takšnih razmerah je vrhunsko. Imela je še zelo težke razmere, pri nekaterih puncah je pihalo bolj, pri nekaterih manj. Izkoristila je startno številko in pogoje, saj je nastopila, ko je nehalo snežiti, v cilj pa prišla, ko je spet začelo snežiti. Okoli nje je bilo kar nekaj punc, ki so imele pogoje nekoliko boljše in ona jih je uspela izkoristiti. To je pomembno za športnika, da ko mu nekaj ponudiš, da to zgrabi. Anja je bila žrtev tega, da je močno pihalo in je premalo 'obrnila'. A ji ni kaj očitati, saj dirka šele drugo sezono," pa je o tekmi povedal trener Uroš Velepec.

Odločal je zadnji krog

O zmagovalki je tokrat odločal zadnji krog, kjer je imela Francozinja več moči od Poljakinje in v zadnjem krogu prišla do prvega mesta. Osemindvajsetletna Dorin Habertova je bila tudi presenečenje tekme, saj je prišla do prvega naslova v karieri in to potem, ko je šele septembra rodila hčerko Adele, biatlonski karavani pa se je spet priključila januarja. Že v četrtek se je s štafeto veselila tudi srebra.

Značilnost današnje tekme so bile tudi številne napake najboljših in tako sta se favorizirani Belorusinja Darja Domračeva in Finka Kaisa Mäkäräinen uvrstili šele na 25. oz. 35. mesto, saj sta morali v kazenski krog kar po petkrat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin