Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2022,
22.16

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

10

Natisni članek

sodniki Markus Eisenbichler novoletna turneja

Sobota, 1. 1. 2022, 22.16

2 leti, 3 mesece

Pristranskost v skokih, letijo norveške puščice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

10

Markus Eisenbichler | Markus Eisenbichler je v prvi seriji tekme v Garmisch-Partenmkirchnu poletel daleč, imel ob doskoku obilico težav, od sodnikov pa prejel (pre)visoke ocene. | Foto Guliverimage

Markus Eisenbichler je v prvi seriji tekme v Garmisch-Partenmkirchnu poletel daleč, imel ob doskoku obilico težav, od sodnikov pa prejel (pre)visoke ocene.

Foto: Guliverimage

Na novega leta dan je japonski skakalec Rjoju Kobajaši vknjižil še drugo zmago na 70. izvedbi prestižne novoletne turneje. A ni veliko manjkalo, da bi ostal brez nje. Zaradi sodniške zmote. Prav sodniki zaradi napačnih ocen sloga skakalcev velikokrat ob živce spravljajo privržence skokov, pa tudi akterje v zraku.

Ko je Markus Eisenbichler v prvi seriji skočil kar 141 metrov, se je pri doskoku dodobra lovil, da se je izognil morebitnemu padcu. A so sodniki menili drugače. Od nemškega sodnika je prejel celo oceno 18,5. Avstrijec in Slovak sta mu prisodila oceno 18, Šved in Norvežan pa 17 oziroma 17,5 – pri skokih se za skupno oceno odštejeta najboljša in najslabša ocena.

Lovro Kos
Sportal Kos skočil na svoje prve stopničke, Kobajaši zmagal

Tako je bil Eisenbichler dobro ocenjen za svoj skok, ki je imel ob doskoku pomanjkljivost. In ker je za končno zmago zaostal za vsega 0,2 točke, bi to pomenilo, da bi na račun zmote sodnikov lahko vzel velik skalp. Na koncu je Rjoju Kobajaši še drugič na tej turneji zmagal in tako osvojil Garmisch-Partenkirchen. Na dobri poti je, da še drugič v karieri skoči do zlatega orla, lahko pa se zgodi, da bo še drugič zmagal na vseh štirih prizoriščih.

Sodniki so večkrat na tapeti, saj nekateri skakalce ocenjujejo tudi subjektivno, kar marsikoga jezi. "Očitno pristranske ocene," je za VG.no dejal športni direktor norveške reprezentance Clas Brede Brathen in ostro nadaljeval: "To je bila najverjetneje ena najbolj pristranskih sodniških odločitev. Moram govoriti z direktorjem skokov Sandrom Pertilejem, kaj bi lahko naredili v prihodnje. Spomnimo se, kako je Lindvik (Marius Lindvik, op. a.) v Oberstdorfu za podobne težave prejel ocene 15,5. Če se to ne uredi, je popolnoma nerazumljivo. Mi smo sprejeli Lindvikove ocene v Oberstdorfu, zdaj pa nemški sodnik da svojemu rojaku oceno 18,5 za tak skok, potem ko je skoraj padel. Z rokami je skoraj podrsal."

Urša Bogataj - Ljubno 2022
Sportal Odlična Bogatajeva zaostala le za Takanašijevo, zlata sova Avstrijki

Izvrsten Lovro Kos

Lepe ocene pa sta dobila tako Kobajaši kot tretjeuvrščeni Lovro Kos, ki sta dobro doskočila. Slovenski skakalec je na turneji štirih skakalnic navdušil in mu gre izvrstno. Po polovici je na izvrstnem tretjem mestu. Pred njim sta le Kobajaši in Lindvik. Za vodilnim Japoncem zaostaja 17,7, za Norvežanom pa le 4,5 točke.

Lovro Kos navdušuje na novoletni turneji. | Foto: Sportida Lovro Kos navdušuje na novoletni turneji. Foto: Sportida

Naslednjega Slovenca najdemo na 17. mestu, na katerem je Anže Lanišek, Cene Prevc je 20., Peter Prevc 27., Timi Zajc, ki se mu je zgodil spodrsljaj v Oberstdorfu in bil nato na novega leta dan deveti, 35. in Žiga Jelar 49.

Ne spreglejte