Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
19. 12. 2016,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc kriza Jani Grilc Primož Peterka

Ponedeljek, 19. 12. 2016, 14.00

6 let, 6 mesecev

Kaj se dogaja s Petrom Prevcem?

Pri Petru Prevcu so pritisnili na gumb reset

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Foto: Sportida

Prepričljivo najboljši skakalec pretekle sezone Peter Prevc s trenutno krizo osvetljuje, kako zelo tanka je v smučarskih skokih meja med vzponom in padcem. Besede slovenske skakalne stroke so spodbudne, večkratni slovenski športnik leta pa je nastali položaj sprejel kot življenjsko izkušnjo.

Ob robu navdušenja nad odličnimi skoki Domna Prevca, ki po sedmih tekmah nove sezone prepričljivo vodi v skupnem seštevku, se slovenska športna javnost sprašuje, kaj se dogaja z njegovim bratom Petrom. Ta se na zadnji preizkušnji v Engelbergu po dveh letih in devetih mesecih ni uvrstil med dobitnike točk (nazadnje je bilo to daljnega 7. marca 2014 v Trondheimu na Norveškem), trenutno pa zaseda 13. mesto v svetovnem pokalu.

S tem postaja nov dokaz, kako zelo specifičen šport so smučarski skoki. Skakalci namreč pogosto poudarjajo, da ne vedo, kaj se je premaknilo, da so začeli serijsko odlično skakati, in drugič spet, zakaj so se znašli v krizi.

Če ne bi padel …

V prvi vrsti je ključna dobra pripravljenost in pri starejšem Prevcu je ta na vrhunski ravni, o čemer smo se lahko prepričali tako ob koncu poletnega grand prixa kakor tudi na začetku zimske sezone. Na uvodu v Kuusamo bi namreč prepričljivo zmagal, če v drugi seriji ne bi padel.

Kar Domnu uspeva v tej sezoni, je Petru v prejšnji. | Foto: Sportida Kar Domnu uspeva v tej sezoni, je Petru v prejšnji. Foto: Sportida

In prav ta padec je pustil nekaj posledic, zaradi katerih Peter ne stopa po začrtani poti. "Če bi se mu v Kuusamu izšlo, bi bil zadnji mesec drugačen. Verjetno bi bil bolj miren, samozavesten. Vse druge stvari, ki jih mora postoriti, bi verjetno lažje prenašal in se ga ne bi toliko dotaknile," razmišlja trener Jani Grilc, ki s Petrom sodeluje že vrsto let.

Rešitev?

Kot pravi Grilc, je težko skakati, če si  utrujen, saj takrat tudi refleksi ne delujejo tako, kot bi morali. Tudi zato je Peter v tej sezoni dvakrat padel.

"Malce mu nagaja zaletni položaj, ker narobe prihaja v mizo. Če si malce izžet, kinestetika ne teče tako, kot bi morala. Ravno zaradi izžetosti smo se odločili za tipko reset. Program je sicer dobro zastavljen, ni tako črno, kot se zdi. Všeč mi je, da je Peter to vzel kot življenjsko izkušnjo. Vidi, da je linija tanka. Peter to razume in se bo zaradi tega lahko hitreje vrnil. Najprej mora narediti pravo regeneracijo," rešitve išče izkušeni trener.

"Malce je prazen, glava pa polna. Lepo je, da imamo toliko časa."

Za najboljšega skakalca pretekle zime je dobrodošlo, da bo imel zdaj nekoliko več počitka oziroma miru, preden se kolesja svetovnega pokala spet zavrtijo. Naslednja postojanka je namreč Oberstdorf, kjer se bo 29. decembra s kvalifikacijami začela prestižna novoletna turneja.

 

"Malce je prazen, glava pa polna. Dogovorili smo se, da bomo vse 'resetirali'. Danes je prost, jutri ima vaje za moč, popoldne pa še poseben trening. V sredo bomo šli skakat, nato se bo videlo, kaj se bo dogajalo. Sam je rekel, da je zelo utrujen. Razočaran ni bil. Potegnili smo črto in naredili načrt. Naredili bomo še krvno sliko, da izključimo kakršnokoli zdravstveno težavo. Lepo je, da imamo toliko časa," je optimističen Jani Grilc, ki ima v reprezentanci vlogo pomočnika Gorana Janusa.

Peterka: Hočeš nočeš se te to dotakne

Prevčeva zgodba v smučarskih skokih ni novost. Številnih vrhunski skakalci, ki so v eni sezoni zmagovali, so v naslednji izgubili stik z vrhom. Na to opozarja tudi dvakratni zmagovalec skupnega seštevka Primož Peterka.

"Tudi okolica vpliva na Petrovo trenutno razpoloženje, skakanje, formo …" pravi Primož Peterka, ki verjame, da se bo najstarejši od bratov Prevc spet dvignil. | Foto: Vid Ponikvar "Tudi okolica vpliva na Petrovo trenutno razpoloženje, skakanje, formo …" pravi Primož Peterka, ki verjame, da se bo najstarejši od bratov Prevc spet dvignil. Foto: Vid Ponikvar

"Hočeš nočeš se te to dotakne. Tudi okolica vpliva na Petrovo trenutno razpoloženje, skakanje, formo. Vem, da je bil v jesenskem času nenehno zaseden, in tudi to vpliva," pravi Peterka, zdaj pomočnik trenerja v ženski reprezentanci.

V zadnjem času je dvakratni lastnik velikega kristalnega globusa o tem veliko razmišljal, spomnil pa se je tudi, kako sta takrat s trenerjem Jelkom Grosom reševala nastali položaj.

"Všeč mi je, da je Peter to vzel kot življenjsko izkušnjo"

"Ko sem imel v dobri sezoni kakšno krizo, me je trener za nekaj dni poslal stran od vsega. Odšel sem na kondicijski trening, malce sem smučal, veliko treniral. Ključno je bilo, da sem bil odmaknjen. Tudi kakšno tekmo sem na račun tega izpustil, ampak se je izkazalo kot dobro. Ko sem prišel nazaj, je bilo vse, kot sem si želel. Pri meni je to delovalo, vsak pa ima svoj recept, kaj potrebuje in česa ne," pojasnjuje Peterka.  

Jani Grilc je vesel, da Peter razume, kaj se dogaja. | Foto: Vid Ponikvar Jani Grilc je vesel, da Peter razume, kaj se dogaja. Foto: Vid Ponikvar

Peterka verjame, da se lahko vrne

V smučarskih krogih so sicer enotnega mnenja, da je težko ponoviti lansko sezono, ko je v svetovnem pokalu osvojil rekordne 2.303 točke, veliki kristalni globus, postal kralj novoletne turneje, svetovni prvak v poletih … Poudarjajo, da je od vseh najtežje prav Petru. 

Peter je prejšnji teden prejel nagrado za najboljšega slovenskega športnika leta 2016, kar je četrto zaporedno priznanje. | Foto: Grega Valančič/Sportida Peter je prejšnji teden prejel nagrado za najboljšega slovenskega športnika leta 2016, kar je četrto zaporedno priznanje. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Kar se dogaja Petru, ni nič novega. Verjamem, da se lahko vrne. Ti padci so pustili posledice. Če na prvi tekmi ne bi padel, bi gladko zmagal. Se pravi, da je zelo dobro pripravljen. Ta padec je verjetno pustil posledice in smo spet pri tem hočeš nočeš," je sklenil Peterka, ki je v karieri večkrat občutil moč vzponov in padcev.

Ne spreglejte