SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pri Juriju Tepešu 200 …, 250, 260 in 270 km/h

1

termometer

Za skakalca Jurija Tepeša je letošnje poletje prelomno glede menjave smuči. Pravi, da dela trdo, da bi začel zimo najbolje pripravljen. Zato se v celoti prepušča trenerju Goranu Janusu.

Na prvi primerjalni tekmi v poletnem delu skakalne sezone je bil Jurij Tepeš šesti, a uvodni del celinskega pokala ni imel prave veljave v našem taboru, čeprav so slovenski skakalci blesteli. Misli so namreč osredotočene na zimo. In nič drugače ni pri Juriju.

"Glede na zadnje treninge sem v Kranju naredil kar v redu skoka. Nista bila sicer nič posebnega. Preizkušam smuči in poletje je čas za to nalogo. Poleg tega sem skakal na tekmi s trening dresom, ki je oprijet in že malce strgan," se je sobotne tekme celinskega pokala v Kranju dotaknil Jurij Tepeš, ki je z dekletom ravnokar na krajšem dopustu v Grčiji.

Novega dresa, ki ga bodo lahko skakalci uporabljali v novi sezoni, še nima, ker bi rad v prvi vrsti preizkusil smuči. Tudi on ima tako kot Robert Kranjec na voljo smuči proizvajalcev Elan, Fischer in Sport 2000: "Testiranje dresov sem malce zanemaril, ker sem se osredotočil na smuči. Že takoj po sezoni sem jih preizkušal na snegu, ker me je zanimalo, kakšno hitrost imajo. Zdaj nadaljujem testiranje na plastiki. Verjetno se bom do septembra ali oktobra odločil, ker potem dve leti ne bom imel časa, ko bom podpisal pogodbo."

Dirkanje z avtomobilom mu pomaga, da odvrže odvečno energijo

Skakalci aktivno trenirajo že vse od velikonočnega ponedeljka, a se kljub natrpanemu urniku najde tudi čas za sprostitev. Pri Juriju so to kajpak adrenalinski športi in v prvi vrsti dirkanje z avtomobilom. "S fanti smo bili skupaj na Grobniku. Zdaj je tako ali tako prevroče za avtomobile. Morda pride na vrsto jeseni. Dirkanje mi pomaga pri sprostitvi, da nisem nato nervozen na cesti. Lažje vozim po omejitvah in sem bolj zbran na cesti. Energijo dam na dirkališču ven. Tam ni omejitev. Potrebujem to, ker na leto naredim ogromno kilometrov," pravi najstarejši od otrok Tepeš.

Kaj pa najvišja hitrost, s katero se je peljal po cesti? "270 km/h po avtocesti v Nemčiji, kjer na levem pasu ni omejitve. Mogli smo poskusiti," v smehu odgovarja Jurij, ki ima, jasno, pri tem športu zavoro pri punci, saj gre vendarle za nevaren šport: "Seveda jo skrbi zame, saj je tistemu, ki te ima rad, težko gledati, kako greš na koncu ravnine na dirkališču 230 km/h. Ampak je avto veliko bolj varen kot motor, s katerim sem se prej vozil. Avto je kompromis. Prej sem imel dvotakten 125-kubični motor, a so me nato zaustavili. (smeh, op. p.)"

Hiter pa bo poskušal biti tudi v zaletni smučini in nato v zraku na tekmah poletnega grand prixa. Konec meseca ga čaka prvi preizkus v Wisli na Poljskem. "V Wisli bom skakal, nato bom videl, kako bo z mojim programom naprej. Rad bi videl, da bi vse skakal. S trenerjem Goranom Janusom se bomo dogovarjali. Zaupam mu stoodstotno. Vidi, kje so rezerve in moram mu le slediti," je še v prihodnost pogledal sin Mirana Tepeša.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin