SiolNET. Sportal Zimski športi
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Trenutna politika FIS ostaja v veljavi do nadaljnjega

Pri FIS potrdili koledarje, rdeča luč za Ruse in Beloruse ostaja

0,28

termometer

Planica navijači, letalnica bratov Gorišek | Smučarski skakalci bodo v Planici tekmovali med med 22. in 24. marcem 2024. | Foto: Vid Ponikvar
Smučarski skakalci bodo v Planici tekmovali med med 22. in 24. marcem 2024. Foto: Vid Ponikvar

Svet Mednarodne smučarske zveze (FIS) je potrdil koledarje za prihodnjo sezono in odločil, da ruski in beloruski športniki še naprej ne smejo sodelovati na dogodkih pod njenim okriljem. Smučarski skakalci vodo v Planici leteli med 22. in 24. marcem prihodnje leto, skakalke pa tekmovanje na domačem Ljubnem ob Savinji čaka 27. in 28. januarja 2024.

Slovenci, ekipna tekma, Planica 2023 Sportal Pri FIS pripravljajo tekmovanje, kot ga še ni bilo

Svet FIS je sredi tedna potrdil koledar tekmovanj za prihajajočo sezono. Osrednji dogodek tekmovalnega obdobja 2023/2024 v smučarskih skokih bo svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo med 26. in 28. januarjem prihodnje leto gostil Bad Mitterndorf.

Koledar svetovnega pokala za moške vključuje 38 tekem, od tega 32 individualnih, tri ekipne in tri v parih. Sezona se bo začela 25. novembra v Ruki in tradicionalno končala v Planici, kjer bodo skakalci na dveh posamičnih in ekipni preizkušnji tekmovali med 22. in 24. marcem. Novost je poljska "turneja", med 13. in 21. januarjem bodo tekmovali v Wisli, Szczyrku (17. januarja) in Zakopanah.

Skakalke bodo sezono končale na letalnici v VIkersundu. | Foto: Sportida Skakalke bodo sezono končale na letalnici v VIkersundu. Foto: Sportida

Smučarske skakalke bodo zimsko sezono svetovnega pokala odprle 2. decembra v Lillehammerju. Čaka jih 28 tekem, med temi ni nobene ekipne, je pa ena tekma v parih v Zau. Konec sezone bo zgodovinski, saj se bodo za točke svetovnega pokala prvič potegovale na letalnici v Vikersundu (16. in 17. marca). Na Vikersundbakknu bo lahko letelo 15 najboljših tekmovalk v generalni razvrstitvi svetovnega pokala in dodatnih pet skakalk, ki bodo od FIS in organizatorjev prejele tako imenovano "wild card". Nekatere skakalke so tam letele že lani, a tekma ni štela za svetovni pokal.

V sklopu poletnega grand prixa je predvidenih 11 moških posamičnih tekem in devet ženskih ter ena mešana ekipna tekma. Poletna velika nagrada se bo konec julija začela v Hinterzartnu in končala 8. oktobra v Klingenthalu.

Ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanjih pod okriljem FIS še naprej ne bo. | Foto: Sportida Ruskih in beloruskih športnikov na tekmovanjih pod okriljem FIS še naprej ne bo. Foto: Sportida

"Trenutna politika FIS ostaja"

Mednarodni olimpijski komite je pred nekaj tedni predlagal, da zveze po več kot letu prepovedi sodelovanja Rusov in Belorusov razmislijo in dopustijo, da se ti vrnejo na mednarodna tekmovanja. Nekatere zveze so jim prižgale zeleno luč, kar nekaj pa se je odločilo, da tega priporočila ne sprejme.

Med njimi je tudi FIS, pri zvezi so dan pred današnjim kongresom potrdili, da so vrata Rusom in Belorusom na tekmovanjih pod njenim okriljem še vedno zaprta.

"Trenutna politika FIS, ki ne dovoljuje udeležbe ruskih in beloruskih športnikov ter uradnih oseb na dogodkih FIS, bo ostala v veljavi do nadaljnjega," so zapisali na uradni spletni strani FIS.

Kranjska Gora Zlata lisica 2023 Sportal Maribora tudi uradno ni več na koledarju svetovnega pokala Dawid Kubacki Sportal Dawid Kubacki spregovoril o svojem novem vsakdanu

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin