Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 1. 2016,
19.24

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Gregor Schlierenzauer Anders Fannemel Stefan Kraft Severin Freund

Petek, 15. 1. 2016, 19.24

6 let, 9 mesecev

Prevc trdno na prvem mestu, ne daleč sta Tepeš in Kranjec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Z rekordnim poletom 243 metrov se je Peter Prevc na Kulmu še bolj utrdil na večni lestvici skakalcev, ki so največkrat poleteli prek 230 metrov. Pri vrhu sta še Jurij Tepeš in Robert Kranjec.

Ko beseda nanese na polete, imamo Slovenci v zadnjih letih vedno na razpolago svoje adute, ki se ne ustrašijo največjih naprav na svetu in v zraku znajo pridobiti še nekaj dodatnih metrov.

Največji mojstri so Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš. In prav ta trojica se lahko pohvali, da je med najboljšimi letalci. Peter je recimo lani kot prvi Zemljan poletel 250 metrov, za zdaj pa je največkrat od vseh skakalcev pod seboj zagledal mejo 230 metrov.

V četrtek je pri drugem trening poskusu pristal pri 235,5 metra, kar je bil njegov že 17. polet prek 230 metrov, 18. pa je dodal v prvi seriji petkove posamične tekme na svetovnem prvenstvu na Kulmu, ko je z 243 metri postavil tudi rekord naprave.

Na drugem mestu je po podatkih FIS še en Slovenec. Tepešu je to uspelo dvanajstkrat, lahko pa se pohvali še s tem, da je najdlje poletel s kamero na glavi. Lani v Planici ga je neslo 237,5 metra.

Prevc na dobri poti, da ponovi dosežek Kranjca, ki ima največ poletov prek 200 metrov

Avstrijec Gregor Schlierenzauer kvari popolno slovensko nadvlado. Na tretjem mestu ima vsega en polet več prek 230 metrov kot Kranjec, ki mu je to uspelo desetkrat. Na Kulmu je na četrtem mestu dobil družbo svetovnega rekorderja Andersa Fannemela (251,5 metra).

Zato pa je leteči Kranjčan rekorder po številu poletov prek 200 metrov. Po petkovem dnevu je zdaj že pri številki 177. Povrhu vsega se lahko pohvali tudi z naslovom svetovnega prvaka v poletih. Leta 2012 je v Vikerdunsu v drugi seriji z 244 metrov dolgim poletom pometel z vso konkurenco in se veselil zlatega odličja.

Blizu njegovemu podvigu je tudi Prevc, ki po prvem polčasu prvenstva na Kulmu na drugem mestu za vodilnim Kennethom Gangnesom zaostaja za pičle 1,3 točke, kar je za letalnice izjemno majhna razlika.

Ne spreglejte