Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 1. 2015,
8.07

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jernej Damjan Matjaž Pungertar Nejc Dežman Rok Justin Jurij Tepeš poleti

Petek, 9. 1. 2015, 8.07

2 leti, 2 meseca

Prevc postavil osebni rekord, Tepeš kralj kvalifikacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kvalifikacije za sobotno tekmo v smučarskih poletih v Kulmu niso bile usodne za nobenega Slovenca. Na tekmi jih bo nastopilo vseh sedem, blestela sta Jurij Tepeš in Peter Prevc.

Na sobotno tekmo se je uvrstilo vseh sedem slovenskih tekmovalcev, kar je imenitno izhodišče za naskakovanje novih točk v svetovnem pokalu. Kvalifikacijsko oviro je zanesljivo preskočil Jurij Tepeš. Poletel je 207 metrov in s številko 16 poskrbel za najdaljšo daljavo kvalifikacij. Ostali rojaki so bili krajši od 200 metrov, a vseeno zmogli dovolj kakovostne skoke, s katerimi so se uvrstili na sobotno tekmo. Robert Kranjec je skočil 182, Matjaž Pungertar 177,5, Nejc Dežman 163,5 in Rok Justin 160,5 metrov.

Zaradi uvrstitve med najboljšo deseterico v skupnem seštevku svetovnega pokala sta imela že vnaprej rezerviran nastop na sobotni tekmi Peter Prevc (3. v skupni razvrstitvi) in Jernej Damjan (10.). Ljubljančan je skočil 170,5 metrov. Med elitno deseterico je izstopal neuničljivi Japonec Noriaki Kasai. Občinstvo je navdušil s poletom, dolgim 225 metrov, s številko 48 pa je še bolj navdušil najboljši slovenski smučarski skakalec Prevc. "Pero" je poletel kar 230,5 metrov in s tem za pol metra presegel osebni rekord, ki ga je postavil v Vikersundu.

V četrtek je prenovljeno letalnico že preizkusil avstrijski zvezdnik Gregor Schlierenzauer, ki je pristal pri 190 metrih. Danes so jo na treningu preizkusili še preostali tekmovalci, med njimi tudi sedem slovenskih orlov. Po zaletišču so se spustili Peter Prevc, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Matjaž Pungertar, Nejc Dežman, Rok Justin in povratnik Jurij Tepeš, ki je z daljavo 205 metrov v prvi seriji poskrbel za najboljši slovenski dosežek. Čarobno mejo 200 metrov je v prvi seriji treninga preletel le še Prevc, ostali pa so se na prvem "uradnem" druženju s prenovljeno skakalnico v Kulmu zadovoljili s krajšimi daljavami.

V drugi seriji treninga je najprej zablestel Tepeš. Novoletni počitek mu je očitno dobro del, saj je v drugo na treningu pristal pri 220 metrih ter za kratek čas postavil daljavo dneva. "Lepo je biti najdaljši, pa četudi za kratek čas. Letalnica je podobna kot lani. Meni se zdi kar enaka," je povedal po poletu, ki je, tako se je izkazalo pozneje, prinesel tretjo slovensko daljavo dneva.

Mejo 200 metrov, pogosto izpostavljeno v svetu smučarskih poletov, je v drugo preskočil tudi Damjan (204 metrov), za najboljši dosežek v slovenskem taboru pa je poskrbel preizkušeni maček poletov, Kranjec. Robi je poletel 221 metrov, daljša sta bila le Nemec Severin Freund (kar 237,5 metrov) in Norvežan Anders Fannemel (223,5 metrov). Izkazal se je tudi Prevc in skočil 214 metrov, po točkah pa si prislužil drugo mesto. Skakal je z dveh zaletnih mest nižje kot rekorder Freund, ki je s kulmskim rekordom postavil najdaljšo daljavo na letalnicah, ko ni govora o Vikersundu in Planici, hkrati pa poskrbel tudi za nemški rekord.

Slovenski skakalci imajo na letalnico v Kulmu lepe spomine, saj so dosegli nekaj izjemnih rezultatov. Nazadnje je lani v Kulmu zmago slavil Prevc, pred tem pa sta bila osrednja junaka še Primož Peterka in Kranjec.

Rezultati kvalifikacij:

Ne spreglejte