Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
22. 3. 2021,
9.29

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

1

Natisni članek

Sara Takanaši Marita Kramer Zoran Zupančič Nika Križnar Nika Križnar

Ponedeljek, 22. 3. 2021, 9.29

3 leta, 1 mesec

Pred zgodovinskim uspehom, v ozadju bojazen zaradi ruskih ukrepov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

1

Nika Križnar | Nika Križnar ima spet rumeno majico vodilne v skupnem seštevku. Do konca sezone sta še dve posamični tekmi. | Foto Sportida

Nika Križnar ima spet rumeno majico vodilne v skupnem seštevku. Do konca sezone sta še dve posamični tekmi.

Foto: Sportida

Do konca zelo uspešne zime za slovenske ženske skoke so le še dve posamični preizkušnji in ekipna tekma v Čajkovskem, naša dekleta pa imajo odprta vrata do raja. V igri je namreč veliki kristalni globus, za katerega se bori Nika Križnar, pa tudi skupno zmagoslavje v pokalu narodov. A na poti do zgodovinskega uspeha niso ovira le tekmice in skakalnica v Čajkovskem, temveč tudi ruski ukrepi zoper covid-19. Glavni trener Zoran Zupančič je bil namreč spet pozitiven na testu na novi koronavirus in moral v izolacijo, do preklica pa so v karanteni tudi naša dekleta.

Nika Križnar
Sportal Nika Križnar znova v rumenem, zaplet s covid-19 v slovenskem taboru

Glavnega trenerja ženske skakalne reprezentance Zorana Zupančič se drži prekletstvo. Na največjem dogodku sezone, nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, je bil po zlati medalji Eme Klinec pozitiven na testu na novi koronavirus. Sprva je bil izoliran v Nemčiji, nato odpotoval domov, kjer so se simptomi razvili in je imel tudi nekaj zdravstvenih nevšečnosti.

Ko se mu je prižgala zelena luč, se je spet priključil dekletom in jih pripravljal na zaključek svetovnega pokala v Rusiji. A v Nižnem Tagilu se je spet vse obrnilo na glavo. PCR-test je bil, pa čeprav je bolezen že prebolel, pozitiven in nemudoma je moral v izolacijo, nedeljsko tekmo pa je vodil njegov pomočnik Anže Lavtižar.

Vse v rokah Rusov

Na Smučarski zvezi Slovenije se na vse mogoče načine trudijo rešiti nastali položaj. V Rusijo so poslali vsa potrdila zdravnikov, da je že prebolel covid-19. V karanteni pa ni le Zupančič, ki so ga poslali v posebno hišo zunaj mesta, temveč tudi slovenske skakalke. Danes bi morali vsi na pot v Čajkovski, kjer bodo konec tedna dve posamični preizkušnji in ekipna tekma. Verjetno bomo že čez dan dobili odgovor na vprašanje, kaj bo s slovensko reprezentanco, v kateri je kar nekaj deklet prav tako že prebolelo covid-19.

Covid-19 jo je zagodel glavnemu trenerju Zoranu Zupančiču že na prvenstvu v Oberstdorfu, težave s testi pa ima zdaj še v Rusiji. | Foto: Vid Ponikvar Covid-19 jo je zagodel glavnemu trenerju Zoranu Zupančiču že na prvenstvu v Oberstdorfu, težave s testi pa ima zdaj še v Rusiji. Foto: Vid Ponikvar

Med njimi tudi Nika Križnar, ki se bori za veliki kristalni globus. V Nižni Tagil je prišla s prednostjo petih točk pred najbližjo zasledovalko Saro Takanaši, medtem ko je Avstrijka Marita Kramer na četrtem mestu zaostajala za 151 točk. Tudi ta ima v februarju veliko smole. Ne le na nordijskem svetovnem prvenstvu, ampak tudi v svetovnem pokalu. Najprej je bila doma v Hinzenbachu diskvalificirana in izgubila zmago, nato pa zaradi zapletov z rezultati pri testiranju na novi koronavirus ni smela nastopiti v Rasnovu, kjer sta si Nika in Sara razdelili vsaka po eno zmago.

Nika Križnar
Sportal Križnarjeva na stopničkah v Nižnem Tagilu, a za Takanašijevo

Rumena Nika ima pred seboj še dve tekmi

In kakšno je stanje po dveh tekmah v Nižnem Tagilu? Križnarjeva, ki je v soboto za en dan "posodila" rumeno majico vodilne japonski skakalni kraljici, je predzadnjo postojanko zapustila s prednostjo petih točk. Kramerjeva se je z dvema zmagama približala na 91 točk zaostanka. Ker je v igri še 200 točk, bo konec tedna v Čajkovskem izjemno razburljivo v boju za veliki kristalni globus.

Marita Kramer je dvakrat zmagala v Nižnem Tagilu. Za vodilno Niko zdaj zaostaja 91 točk. | Foto: Sportida Marita Kramer je dvakrat zmagala v Nižnem Tagilu. Za vodilno Niko zdaj zaostaja 91 točk. Foto: Sportida

Če bi se ga veselila Križnarjeva, bi to pomenilo, da bi Primož Peterka in Peter Prevc dobila naslednico, kar bi bil za 20-letno slovensko skakalko dosežek kariere.

"Zelo sem vesela. Nazaj pri meni je rumena majica, zdaj jo moram držati do konca," je po nedeljski tekmi, ki jo je končala na drugem mestu, z nasmeškom na obrazu razlagala Nika.

Iz ozadja napada Kramerjeva

Na tretjem mestu je bila Takanašijeva, ki se lahko pohvali s 108 uvrstitvami na zmagovalni oder v svetovnem pokalu, s čimer je pri vsega 25 letih izenačila rekord legendarnega finskega skakalca Janneja Ahonena. "Seveda bi rada podrla rekord, vendar sem osredotočena na svoje skoke," pravi Japonka.

Sara Takanaši se je izenačila z Jannejem Ahonenom po številu uvrstitev na zmagovalni oder. V Čajkovskem bo lahko nadgradila številko 108. | Foto: Sportida Sara Takanaši se je izenačila z Jannejem Ahonenom po številu uvrstitev na zmagovalni oder. V Čajkovskem bo lahko nadgradila številko 108. Foto: Sportida

A iz ozadja bo napadala Marita Kramer, ki je v odlično formi in je obakrat brez težav preskočila tekmice. Ob morebitnih novih dveh zmagah v Čajkovskem bi Križnarjevi in Takanašijevi vrgla rokavico: "Zelo sem zadovoljna s tem, kako se stvari razvijajo v tem trenutku. Cilj je bil, da spet skočim na oder za zmagovalke, kar mi je uspelo. V Čajkovskem bo razburljivo in že se veselim skakanja."

A ne poteka le boj za posamično skupno zmago. V igri je namreč tudi skupni uspeh v pokalu narodov. Slovenska reprezentanca ima 31 točk prednosti pred Avstrijo, tretja Norveška pa zaostaja 215 točk.

Ne spreglejte