Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 3. 2021,
14.30

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Katra Komar Jerneja Repinc Zupančič Špela Rogelj Ema Klinec Ema Klinec Zoran Zupančič Nika Križnar Nika Križnar Nižni Tagil

Sobota, 20. 3. 2021, 14.30

3 leta, 1 mesec

nižni tagil, smučarski skoki, ženske

Križnarjeva na stopničkah v Nižnem Tagilu, a za Takanašijevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Nika Križnar | Nika Križnar je osvojila tretje mesto in izgubila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. | Foto Sportida

Nika Križnar je osvojila tretje mesto in izgubila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Foto: Sportida

Avstrijka Marita Kramer (232,1 točke) je zmagovalka prve posamične tekme za svetovni pokal smučarskih skakalk v ruskem Nižnjem Tagilu. Na drugem mestu je končala Japonka Sara Takanaši (224,1), ki je s tem prevzela vodstvo v skupnem seštevku pred najboljšo Slovenko Niko Križnar (218,1), ki je bila tokrat tretja.

V skupnem seštevku ima tako Takanašijeva 15 točk naskoka pred Križnarjevo. Ima 686 točk, najboljša slovenska skakalka pa 671. Tretja je današnja zmagovalka Kramerjeva s 560 točkami. Ema Klinec je peta s 430 točkami.

Dvajsetletnica iz Delnic v Poljanski dolini je v Rusijo prišla v rumeni majici vodilne, do konca pa so še tri posamične preizkušnje. Na današnji je obakrat skočila 94 metrov in za šest točk zaostala za najbližjo tekmico v boju za veliki kristalni globus. S tem je desetič v karieri zasedla mesto na stopničkah.

"Danes je bila dobra borba med prvimi tremi"

"Super tekma je za mano, znova stopničke, ki sem si jih res močno želela. Danes je bila dobra borba med prvimi tremi. Bil se je dober boj. Bila pa je težka tekma zaradi vetra in snega. Padavine so malce nagajale, ampak tekmo so izpeljali lepo do konca. Na koncu sem bila zelo vesela, kljub temu, da sem izgubila rumeno majico. Držim se pravila, da je lažje napadati iz ozadja," je po prvi tekmi turneje votlinskega drozga (turneja Blue Bird) dejala Križnarjeva.

Od obeh glavnih pretendentk za skupno zmago v sezoni 2020/21 pa je bila prepričljivo boljša Kramerjeva. Avstrijka je dobila četrto tekmo v tem tekmovalnem obdobju.

"Nisem ravno našla čisto pravega počepa"

Ema Klinec (201,9) je na koncu zasedla 11. mesto. Po prvi seriji je bila deveta, v spremenljivih vetrovnih razmerah pa je v finalu skočila 90,5 m. "Z rezultatom ne morem biti zadovoljna, je bilo pa to čisto realno glede na skoke. Nisem ravno našla čisto pravega počepa. S trenerjem sva se pogovorila, na kaj moram jutri paziti. Bomo videli, kaj prinese jutrišnji dan. Sicer pa je zanimivo znova zamenjati okolje, že dolgo časa me ni bilo v Rusiji. Vesela sem, da sem spet del tega in da sem lahko na tej turneji," je dodala Klinčeva.

Dve mesti za Klinčevo je prvo od dveh tekem ta konec tedna končala Špela Rogelj (200,9). "S tekmo sem zadovoljna, naredila sem dva solidna skoka. Bila sta boljša kot prej na treningu. Tekma je bila malo težka zaradi razmer, a vseeno sem oddelala dobro in jutri napadamo naprej."

Do točk sta prišli še Katra Komar (180,4) in Urša Bogataj (169,6). Komarjeva je v drugo precej popravila uvrstitev in zasedla 19. mesto, Bogatajeva pa je po 27. po prvi seriji nazadovala na končno 28. Finale je s 33. mestom zgrešila Jerneja Repinc Zupančič (79,7), ki v Rusiji v zadnjem delu sezone na turneji Blue Bird nastopa namesto Jerneje Brecl.

"Približujemo se koncu letošnje sezone, vse skupaj postajo bolj napeto"

Glavni trener Zoran Zupančič je takole ocenil prvo od štirih posamičnih tekem v Rusiji: "Približujemo se koncu letošnje sezone, vse skupaj postajo bolj napeto. Kljub vsemu smo lahko po današnjemu dnevu zadovoljni, ponovno stopničke s tretjim mestom Nike Križnar. Tudi kar lep ekipni uspeh. Zelo pohvalno danes Špela Rogelj in Katra Komar, nismo pa čisto zadovoljni s skoki Eme Klinec, danes je bilo ob njenih skokih nekaj več napetosti, in Urše Bogataj, ki se še vedno bori z drugim delom v zraku. Ima težave s strahom pri doskoku. Prvič je bila z nami Jerneja Repinc Zupančič, ki je za las zgrešila prve točke. Danes smo izgubili rumeno majico, a do konca je še kar nekaj priložnosti, da se jo pridobi nazaj."

V nedeljo se bo druga od štirih tekem v Rusiji, zadnji bosta prihodnji konec tedna v Čajkovskem, začela ob 13. uri.

Svetovni pokal, skupno (10/13):

1. Sara Takanaši (Jap)            686 točk
2. Nika Križnar (Slo)              671
3. Marita Kramer (Avt)             560
4. Silje Opseth (Nor)              527
5. Ema Klinec (Slo)                430
6. Daniela Iraschko-Stolz (Avt)    380
7. Maren Lundby (Nor)              338
8. Irina Avakumova (Rus)           263
9. Eirin Maria Kvandal (Nor)       249
10. Katharina Althaus (Nem)         232
...
14. Urša Bogataj (Slo)              192
20. Jerneja Brecl (Slo)             140
22. Špela Rogelj (Slo)              101
37. Katra Komar (Slo)                28

...

Nika Križnar
Sportal Nika Križnar in njena posebna misija

Nižni Tagil, po drugi seriji:

 

Japonka tik za avstrijsko zmagovalko kvalifikacij

Jerneja Repinc Zupančič je s 77,5 metri in 78,9 točkami ujela uvrstitev na tekmo na 37. mestu. Špela Rogelj je skočila 81 metrov in je z 81,8 točkami končala na 34. mestu, Katra Komar je z enako daljavo, a z 82,6 točkami končala dve mesti pred njo. Preostale tri Slovenke so bile med najboljšimi. Urša Bogataj je s 87.5 metri in 98,9 točkami zasedla 9. mesto, Ema Klinec je skočila 86 metrov v malce slabših razmerah in je z 99,8 točkami končala na 7. mestu, vodilna v skupnem seštevku, Nika Križnar pa je z 92 metri in 106,5 točkami končala na 5. mestu. 

Kvalifikacije je s 94.5 metri in 115,4 točkami dobila Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz pred Japonko Saro Takanaši, ki je skočila enako daleč, a je zbrala 112,7 točk, tretja je bila Marita Kramer s 97 metri in 111,7 točkami.

V nedeljo bo v Nižnem Tagilu še ena tekma, nato se bodo skakalke preselile v Čajkovski.

Nižni Tagil, smučarski skoki, kvalifikacije

 

Preberite še:

Aljoša Dolhar
Sportal Beseda je spet tekla o rekordni daljavi na Letalnici bratov Gorišek #video
Robert Kranjec Peter Prevc
Sportal Z razlogom napadel Prevca in ga podrl na tla
Ne spreglejte