Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
23. 9. 2014,
16.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Filip Flisar SZS Primož Vrhovnik smučarski kros

Torek, 23. 9. 2014, 16.12

5 let, 6 mesecev

Pozabljeni Filip Flisar v primežu zdravstvenih težav

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najboljši slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar je priprave na novo sezono vzel povsem v svoje roke, ob tem pa se spopada s skrivnostnimi zdravstvenimi težavami.

Boleč padec v polfinalu smučarskega krosa na februarskih olimpijskih igrah v Sočiju, ki mu je odnesel boj za kolajno, je v glavi Filipa Flisarja že skoraj povsem pozabljen. Vseeno pa ga zdravstvene težave pestijo tudi ob pripravah na novo tekmovalno zimo. "Večji del poletja sem čutil notranje bolečine in opažal občasno zatekanje nog. Po zdravniških pregledih je postalo jasno, da ledvice ne delujejo povsem brezhibno, a pravi vzrok še ni znan. V kratkem me čakajo nadaljnje preiskave. Kdo ve, morda pa so to le znaki starosti," je v svojem slogu tudi zdravstvene težave s šalo in zanj značilnim smehom pospremil Filip Flisar.

Kljub dejstvu, da je zaradi posledic padca v Sočiju z zamudo začel priprave na novo sezono, obenem pa zaradi ledvičnih težav ni bil povsem pripravljen, pa je za brkatim Mariborčanom, ki bo ob koncu tedna dopolnil 27 let, že kar nekaj uspešnih treningov. Letos se, za razliko od predhodnih poletij, ni odpravil na trening na južno poloblo, temveč se je zadrževal na evropskih ledenikih, nazadnje pred dnevi v Saas Feeju. Pri tem se je povezal s smučarji, ki sodelujejo z Red Bullom, sicer tudi njegovim pokroviteljem. Pravi, da druge izbire niti ni imel, saj so pri krovni smučarski zvezi nanj in na njegovo panogo skoraj povsem pozabili.

"Težko komentiram, kaj se dogaja. Lahko povem le, da s sedeža zveze vse od konca sezone nisem prejel nobenega klica, kaj šele kakšnega evra. Le pred dobrim tednom sem dobil elektronsko sporočilo, v katerem je pisalo, da finančni položaj še ni jasen, a da bo treba na sneg. No, jaz sem že skoraj dva meseca na snegu," z glavo zmajuje Flisar.

Čakajo na proračun

Da reprezentančni pogon smučarskega krosa pod okriljem Smučarske zveze Slovenije dobra dva meseca pred začetkom nove sezone svetovnega pokala ne deluje, priznava tudi glavni trener Primož Vrhovnik. "Smo v zaostanku, saj čakamo na podatke o razpoložljivem proračunu. Ko bo znano, koliko denarja bo na voljo, bomo lahko govorili o pogodbah s tekmovalci, pripravah in programu," pravi Vrhovnik in dodaja, da ima škarje in platno v rokah predsednik zbora za smučanje prostega sloga Branko Krašovec. Ta si prizadeva v navezavi z vodstvom zveze pridobiti sponzorska sredstva, smučarjem pa medtem ne preostane nič drugega, kot da kondicijske priprave in tudi prve snežne treninge opravijo v lastni režiji.

"Trener se mora ukvarjati s strokovnim delom in ne s financami," dodaja Vrhovnik, sicer oče smučarskega krosa v Sloveniji, ki je po upokojitvi Saše Farič na članski ravni ostal le pri Flisarju in Blažu Ogorelcu, v ozadju pa se kali večja skupina mlajših smučarjev, ki pa na kakšno injekcijo SZS še ne more računati.

Stres ni njegov zaveznik

"Še dobro, da imam podporo pokroviteljev, tako da lahko normalno treniram. Da ne bo pomote – denar mi ne ostaja na računu. A dejstvo je, da je vse na mojih ramenih. Tega sicer ne obešam na veliki zvon. Pomembno je, da lahko smučam. Prav zadnji trening v Saas Feeju je bil vrhunski. Načrtujem še nekaj ledeniških treningov in dodaten sklop kondicijske vadbe. Upam le, da mi bo zdravje služilo," pravi nekdanji zmagovalec svetovnega pokala v smučarskem krosu, ki se – z izjemo šestega mesta na ZOI v Sočiju – v zadnji sezoni na tekmah ni pokazal v dobri luči. Zaradi tega je v pripravah resda bolj zagnan, vseeno pa se spretno otepa kakršnegakoli rezultatskega bremena.

"Pretekla sezona je bila zame zelo stresna predvsem zaradi olimpijskih iger. Skušal sem biti maksimalno natančen, dosleden … V takšnih napetih razmerah ne delujem najbolj učinkovito. Takšen pač sem. Bolj mi diši svoboda – ta prinaša večjo sproščenost, ta pa dobre nastope na tekmah. To seveda ne pomeni, da sem postal polovičar. Ne, sem pa bolj spontan in sproščen," je proti novi sezoni pogledal Flisar, ki se v tekmovalni karavani sicer vidi vse do leta 2018 in olimpijskih iger v Pjongčangu.

Ne spreglejte