Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 3. 2014,
11.31

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lila Lapanja Tina Maze Andrej Jerman Vojko Lapanja

Sreda, 19. 3. 2014, 11.31

2 leti, 3 mesece

Ponosna na slovensko kri, zmagovala pa bo za ZDA

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Z zmago v slalomskem seštevku ameriškega pokala si je Lila Lapanja, smučarka slovenskih korenin, zagotovila štartno mesto v svetovnem pokalu, zato želi nastopiti na 51. Zlati lisici.

"Vidim se na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, obenem pa se želim na tekmah svetovnega pokala stalno uvrščati med najboljšo deseterico. Slediti je treba visokim ciljem," poudarja Lila Lapanja, 19-letna predstavnica novega rodu ameriške smučarske reprezentance. Čeprav njen smučarski razvoj ni vključeval meteorskega šampionskega preskoka, s kakršnim se lahko pohvali celo leto mlajša absolutna slalomska kraljica in v bližnji prihodnosti resna kandidatna za veliki kristalni globus Mikaela Shiffrin, pa hči nekdanjega slovenskega alpskega smučanja Vojka Lapanje vendarle spada med velike upe ameriške, vsaj slalomske, prihodnosti.

A čeprav je jasno, da bo Lila, ki je na nedavno končanem mladinskem svetovnem prvenstvu v Jasni osvojila šesto mesto v slalomu, na svoji smučarski poti branila ameriške barve, pa ne skriva slovenskega ponosa. "Kadarkoli govorim slovensko, se mi usta razlezejo v širok nasmeh. Moje slovenstvo je v dobršni meri zaznamovalo mojo osebnost. Nosim ga v sebi in pogosto pomembno vpliva na mojo življenjsko pot," pravi mladenka iz Nevade, ki sicer pogosto obišče Slovenijo, predvsem Zvirče pri Tržiču. "Tam je doma očetova družina, zato bi ta gorenjski del tudi sama označila za svoj dom. Tam vedno uživam v lepotah narave, raziskujem okolico ter se navdušujem nad Triglavom," pravi gorenjska Američanka.

Nasmeh Tine Maze v večnem spominu

Na tekmah evropskega pokala se Lila Lapanja pogosto druži s slovenskimi tekmovalkami, njena družina pa je tesno povezana tudi z najboljši slovenskim smukačem vseh časov Andrejem Jermanom.

Kot zagnana smučarka pa seveda ne skriva navdušenja nad olimpijsko prvakinjo Tino Maze. "Spremljam prav vsak njen nastop," pravi in dodaja: "Ko sem bila stara šestnajst let, sem pred tekmo svetovnega pokala v Aspnu pristopila do nje in jo ogovorila. Nikoli ne bom pozabila nasmeha na njenem obrazu. Odtlej sva med treningi še nekajkrat govorili."

Pogoji, o katerih lahko Slovenke le sanjajo

Smučarko, ki bo 3. 12. dopolnila 20 let, do konca sezone 2013/14 čaka še nekaj domačih tekem, osrednji cilj pa je izpolnila z zmago v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala. Ta ji med drugim prinaša tudi poimensko štartno mesto na tekmah svetovnega pokala v novi sezoni, čeprav jo pred tem najbrž čaka še kaljenje v evropskem pokalu. Pravi, da bi najraje nastopila prav na Zlati lisici v Mariboru, ob tem pa ne skriva, da se ne želi posvetiti zgolj slalomu. Njena druga disciplina je veleslalom, med treningi pa vse pogosteje priključuje tudi superveleslalom.

Urnik njenih treningov sicer razkriva, s kako odličnimi pogoji se lahko pohvalijo v ameriški reprezentanci. Kot članica ekipe evropskega pokala je denimo lani poleti po kondicijski vadbi v centru ameriške odličnosti v Park Cityju trenirala tako na Novi Zelandiji kot tudi v Čilu, zanjo pa so odprta tudi vrata sodobnega smučarskega središča Copper Mountain.

"Zame je pomembno tudi, da se na treningih občasno priključim najboljšim. Tako je naša ekipa že sodelovala tudi z Julia Mancuso in Mikaelo Shiffrin. Na takšnih treningih spoznavam, kaj vse je treba storiti za uspeh," je pogovor sklenila Lila.

Ne spreglejte