Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
19. 5. 2020,
12.10

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

2

Natisni članek

svetovni pokal Janez Slivnik Klemen Bergant Grega Koštomaj Sergej Poljšak Mitja Kunc Meta Hrovat Maruša Ferk Ana Bucik Žan Kranjec Žan Kranjec

Torek, 19. 5. 2020, 12.10

3 leta, 11 mesecev

JANEZ SLIVNIK PREVZEMA SLOVENSKO SMUČANJE

Pomladni veter sprememb v slovenskem smučanju

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

2

Janez Slivnik | Janez Slivnik postaja trenerski šef slovenskega smučanja. | Foto Vid Ponikvar

Janez Slivnik postaja trenerski šef slovenskega smučanja.

Foto: Vid Ponikvar

Če bo alpski odbor pri Smučarski zvezi Slovenije potrdil predlog strokovnega sveta, bo na vrh trenerske piramide slovenskih reprezentanc stopil dosedanji šef ženske ekipe svetovnega pokala Janez Slivnik. Vse bolj pa se ob tem od reprezentančnih sotekmovalk umika najboljša slovenska smučarka v pretekli zimi Meta Hrovat, ki te dni vadi na Kaninu.

Sportal Dobrodošli v llkini začasni telovadnici! #video

Proceduralni mlini alpskih reprezentanc bodo mleli še nekaj časa, predem bomo lahko govorili o uradni sestavi trenerskih in tekmovalnih ekip. Toda obrisi so jasno vidni in v pričakovanju zelene luči alpskega odbora in zbora napovedujejo precejšnje spremembe. Le moška ekipa svetovnega pokala za tehnični disciplini, v kateri roko nad Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom drži Klemen Bergant, ostaja brez večjih sprememb. Edina je vidna na mestu serviserja, kjer je Barnabo Greppija že nasledil Lojze Debelak.

Grega Koštomaj bo vodil moško ekipo za hitri disciplini. | Foto: MaPa Grega Koštomaj bo vodil moško ekipo za hitri disciplini. Foto: MaPa Verdniku bo na pomoč priskočil Slivnik

Vodja panoge še naprej ostaja Miha Verdnik, ki ima velike zasluge za alpsko konsolidacijo v zadnjih letih, medtem ko pa je imel v preteklih tednih največ dela s finančnimi luknjami, ki so posledica krize ob epidemiji koronavirusa. Pri nadaljnjem delu pa ga bo razbremenil Janez Slivnik, ki postaja glavni trener vseh reprezentanc. Ključni izziv donedavnega glavnega trenerja ženske reprezentance bo usklajeno delovanje vseh trenerskih zasedb, saj je tekmovalna vrzel za aktivno generacijo skrb vzbujajoča. Nekdanji trener v finski in avstrijski reprezentanci tako zaseda mesto, za katero je bil sicer predviden že leta 2014, a se je tedaj odločil ostati v tujini.

Spremembe pri dekletih

Po Slivnikovem službenem napredovanju pa vajeti v ženski ekipi svetovnega pokala prevzema njegov dosedanji pomočnik Sergej Poljšak. Poleg njega v ekipi ostaja tudi nekdanji slalomski mojster in nosilec kolajne na svetovnem prvenstvu Mitja Kunc. Skromnejši pa bo seznam tekmovalk, saj naj bi v tej ekipi redno trenirali le veleslalomska prvokategornica Tina Robnik in Ana Bucik, ki je letos uspešno zaustavila padajočo rezultatsko krivuljo v obeh tehničnih disciplinah. V ekipo je predlagana tudi mlada Neja Dvornik. V reprezentanci pa, kot kaže, ne bo več prostora za Marušo Ferk, ki si je status obetala na podlagi izpolnjenega kriterija v kombinaciji.

Meta Hrovat z ekipo znotraj ekipe | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Meta Hrovat z ekipo znotraj ekipe Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Meta Hrovat na novi poti

Trenutno pomladno smučanje na Kaninu pa je tudi indic nove poti Mete Hrovat. Kranjskogorčanka, ki se je v pretekli zimi drugič v karieri zavihtela na stopničke za zmagovalke, želi namreč tudi v prihodnje vaditi ločeno od reprezentančnih sotekmovalk. Za njen program že skrbi Matija Grašič, v njen štab se je vrnil tudi Jure Hafner, medtem ko pa za smuči še naprej skrbi uveljavljeni serviser Robi Kristan. Hrovatova mora v kratkem s predstavniki Smučarske zveze Slovenije še doreči pravila igre.

Prava priložnost za Koštomaja

Nova pravila igre pa bodo veljala tudi za smukaški kvartet v postavi Miha Hrobat, Martin Čater, Klemen Kosi in Boštjan Kline, saj gre za največje reprezentančne dolžnike, zato ne čudi, da so se v smučarski bazi že porajala vprašanja o smiselnosti vztrajanja z ekipo za hitri disciplini. Po januarskem slovesu Petra Pena, ki je medtem prestopil v avstrijsko žensko vrsto, in vlogi zimskega gasilca bo zdaj polni mandat prejel Grega Koštomaj. Nekdanjemu trenerju v ekipi Ilke Štuhec bo v kadrovsko in proračunsko zmanjšani ekipi po novem pomagal nekdanji reprezentant Aleš Gorza. Korošec sicer ni tujec v ekipi, saj je z njo sodeloval kot trener samoplačniškega pridruženega člana Tilna Debelaka, ki je januarja tekmovalne smuči postavil v kot.

Žan Kranjec
Sportal Kranjec proti kolajnam z novo pomočjo
Peter Pen
Sportal Peter Pen je sprejel avstrijski izziv
Meta Hrovat
Sportal Meta Hrovat še brez ključnih odgovorov
Ne spreglejte