Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
18. 12. 2017,
11.40

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Klemen Bergant Žan Kranjec Žan Kranjec Štefan Hadalin Jure Košir Bojan Križaj svetovni pokal Boštjan Kline

Ponedeljek, 18. 12. 2017, 11.40

6 let, 4 mesece

Po veleslalomskih stopničkah še nad slalomski urok

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Potem ko je Žan Kranjec v nedeljo prekinil 16-letno čakanje na veleslalomske stopničke, je zdaj suša najdolgotrajnejša v disciplini, ki je slovenskemu smučanju v moški konkurenci dala z naskokom največ uspehov, torej v slalomu. Glavni trener Klement Bergant ima aduta za skok na oder, a potrebuje čas.

Žan Kranjec je s tretjim mestom v Alta Badii prekinil veleslalomski urok. | Foto: Reuters Žan Kranjec je s tretjim mestom v Alta Badii prekinil veleslalomski urok. Foto: Reuters

V slovenskem smučarskem taboru po prvih moških stopničkah v sezoni in prvih v tehničnih disciplinah v zadnjem desetletju in pol niso imeli prav veliko časa za proslavljanje. Nedeljskega junaka Žana Kranjca, ki je nadgradil dve četrti mesti, osmislil načrtno in kakovostno delo celotne ekipe ter unovčil izjemen tehnični in fizični potencial, namreč že ob 18.30 čaka paralelna preizkušnja.

"Nov dan, nova tekma. Poskušal se bom umiriti, maksimalno osredotočiti in pokazati, kaj zmorem," napoveduje 25-letni veleslalomski specialist iz Bukovice pri Vodicah, čigar prvi tekmec bo Avstrijec Stefan Brennsteiner. Glavni trener Klemen Bergant dodaja: "To bo povsem nova tekma, ki z nedeljsko ne bo imela kaj dosti skupnega. Vemo, da prevladujejo višji in težji tekmovalci. Žan naj tekmuje. To je vse."

"Žan še ni rekel zadnje besede," je prepričan Klemen Bergant. | Foto: Sportida "Žan še ni rekel zadnje besede," je prepričan Klemen Bergant. Foto: Sportida Ni še rekel zadnje besede

A vrnimo se k nedelji ... "Trdno sem prepričan o tem, da Žan s prvo uvrstitvijo na oder za zmagovalce ni rekel zadnje besede," o skoku na stopničke razmišlja Bergant, ki se strinja, da je 16-letna vrzel med dvema uvrstitvama med najboljše tri predolga. "Za to je še najmanj kriv Žan. Sam pri sebi imam mnenje o tem, zakaj smo čakali tako dolgo, a ne bi bilo korektno in predvsem ne bi koristilo, če bi zdaj govoril o tem. Je pa dejstvo, da je veleslalom najtežja disciplina. Najboljši smučarji izvirajo iz nje," poudarja.

Bolj zgovoren je glavni trener o razlogih za preboj. "V prvi vrsti je bilo treba prepričati tekmovalce oziroma predvsem tekmovalca, torej Štefana in Žana. Začela sta verjeti, da so ti cilji dosegljivi. Sledilo je načrtno delo, prvi rezultatski preskoki … Stopničke so logično nadaljevanje," pravi Bergant, ki je ob Kranjcu in Štefanu Hadalinu tudi sam povsem oživel in znova začutil prvinsko trenersko strast.

Tandem prihodnosti

"V prvi vrsti sem ponosen, da smo ustvarili ekipo, ki diha s tekmovalcema. To je bilo vidno tudi v nedeljo. Štefan, ki se ni uvrstil v finale, je čutil, kaj se bo zgodilo, zato je prišel na drugo vožnjo. Smo ekipa. V prvi vrsti tekmovalca, nato pa trenerji, torej ob meni še Rok Šalej in Matjaž Požar, serviser Barnapa Greppi ter fizioterapevt Erik Furlan," ponosno poudarja Bergant, prepričan, da je tekmovalni dvojec Kranjec-Hadalin tandem prihodnosti.

"Sta odličen par. Značajsko sta različna, a se odlično razumeta in dopolnjujeta," pravi šef (vele)slalomistov, vesel notranje konkurence. Žal mu je le, da nedeljske tekme Hadalin ni oplemenitil s tretjim zaporednim nastopom v finalu. Razloge je našel pri pripravi opreme oziroma nastavitvah. "Ne želim pa s prstom kazati na nikogar. To je bila deljena 'krivda', a dejstvo je, da Štefan ni imel opreme, ki bi jo zares čutil."

Štefan Hadalin: osrednji slovenski slalomski adut | Foto: Sportida Štefan Hadalin: osrednji slovenski slalomski adut Foto: Sportida

Se spominjate zadnjih slalomskih stopničk?

Ob Kranjčevem nedeljskem uspehu praktično ni bilo medija, ki ne bi omenil, da je od zadnjih veleslalomskih stopničk minilo skoraj 16 let. Nanje se je 20. 12. 2001 povzpel Uroš Pavlovčič, zanimivo pa je, da je zgolj malenkost krajša brada zadnjih slalomskih stopničk. Mitja Kunc je bil namreč 13. 1. 2002 ob wengenski zmagi Ivice Kostelića drugi.

Na čelu tiste slalomske ekipe je bil tedaj prav Klemen Bergant, ki verjame, da ima tudi zdaj pod svojim okriljem tekmovalca, ki se lahko spogleduje s stopničkami. "Vsekakor je Hadalin potencial za stopničke. Kdaj? Nič ne bom obljubljal. V prvi vrsti se moramo zavedati izhodišča. Če bo konkurenca popolna, bo namreč tudi v petek v Maddoni di Campiglio nastopil s štartno številko 46. Dejstvo pa je, da je zrel za vrhunski rezultat, a potrebuje čas," poudarja Bergant.

Zadnje slalomske stopničke: Mitja Kunc (na fotografiji levo), 13. 1. 2002 | Foto: Reuters Zadnje slalomske stopničke: Mitja Kunc (na fotografiji levo), 13. 1. 2002 Foto: Reuters

Nekdaj paradna disciplina

Podatek, da Slovenec ni stal na slalomskih stopničkah svetovnega pokala že skoraj 16 let, je v nebo vpijoč tudi zaradi priponke paradne discipline, ki jo je slalom nosil vrsto let. Navsezadnje je slalom edina moška disciplina, v kateri je slovenski smučar osvojil mali kristalni globus, obenem pa je bilo prav med količki doseženih daleč največ zmag in uvrstitev na oder za zmagovalce.

Slalomsko ero sta sicer zaznamovala dva izrazita rodova. Prvi se je v 80. letih preteklega stoletja oblikoval okrog Bojana Križaja. Nosilec drugega je bil ob koncu stoletja Jure Košir. Podaljšek Koširjeve generacije so bili nato še Mitja Dragšič, Bernard Vajdič in Mitja Valenčič, ki pa se nikoli niso prebili na oder za zmagovalce, kot tudi ne Matic Skube, s katerim se je začelo obdobje slalomskih osamelcev.

Zdaj breme pada na Hadalina, ki je resda z nekaj kakovostnimi rezultati in predvsem vrhunskimi predstavami v drugih nastopih dokazal razkošen potencial, a ga trenutno dodobra zavira štartno izhodišče. Na štartni listi SP je trenutno 32., na FIS-lestvici pa 56.

  Slalom veleslalom Super-g smuk
Število stopničk 65 16 5 8
Zadnje stopničke 13. 1. 2002 (Kunc) 17. 12. 2017 (Kranjec) 27. 2. 2016 (Kline) 24. 2. 2017 (Kline)

 

Ne spreglejte