Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 12. 2015,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Špela Rogelj Maja Vtič Katja Požun Urša Bogataj Urša Bogataj Ema Klinec Ema Klinec Stane Baloh skoki Ljubno

Torek, 1. 12. 2015, 14.19

8 let

Planica jih je povsem prebudila

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skakalke bodo v novo zimo zakorakale ta konec tedna. Lillehammer je prizorišče, ki bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega skakanja, novo poglavje pa bi Slovenke rade spisale tudi tokrat.

Pretekla sezona se je za žensko slovensko skakanje začela izjemno. Špela Rogelj je kot prva naša skakalka stopila na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu. Lillehammer je bil zanjo srečen kraj.

Skoraj mesec dni je bila lastnica rumene majice, saj toliko časa ni bilo tekem. V nadaljevanju je med drugim nanizala še tri tretja mesta, kar je znašalo za končno četrto mesto. Za tretjeuvrščeno Nemko Carino Vogt je zaostala 91 točk.

V poletnem času je imela naša prva skakalka nekaj težav s hrbtom, ki jo pestijo že vrsto let, a je stiskala zobe, da se je pripravljala na zimo, v kateri ima spet visoke cilje.

Rogljeva bi najraje stala povsem sama na vrhu na domačih tleh

"Super bi bilo, če bi bila že na začetku tako visoko kot lani, še bolje pa bi bilo, če bi se to zgodilo na Ljubnem. Sicer pa so skoki v tem času precej boljši kot v enakem obdobju lani. Vmes sem imela nekaj krize, se pa že veselim začetka sezone," je pred zbrano sedmo silo na vprašanje predstavnika za stike z javnostjo SZS Tomija Trbovca, ali lahko že v petek pričakujemo novo zmago ali jo varčuje za Ljubno, odgovorila Rogljeva.

Nova skakalna zima se bo začela v njenem Lillehammerju, kjer bo imela ob sebi še Majo Vtič (v sezoni 2014/15 šesta skakalka), Katjo Požun (25.), Uršo Bogataj (28.) in mlado Emo Klinec.

Zadnja je pred dvema letoma pri vsega 15 letih odločno vstopila v svetovni pokal, nato pa jo je poškodba kolena za nekaj časa oddaljila od tekem. Zdaj sedemnajstletnica se je letos poleti vrnila v tekmovalni pogon in kmalu pokazala zobe. Na tekmi kontinentalnega pokala v nemškem Oberwiesenthalu je zmagala in bila druga. Preskočila je tudi japonsko skakalno šampionko Saro Takanši, ki jo je v zadnji zimi v boju za veliki kristalni globus premagala izkušena Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz. Z njo je slovenska reprezentanca dobila novo močno orožje za svetovni pokal.

Vrača se Ema Klinec, ki bo velik slovenski adut

"Ta sezona bo moja prva po poškodbi kolena, zato moram gledati realno. Poletje je bilo super, tako z vidika treninga kakor tudi tekem. Dobila sem potrditev, da sem lahko z dobrimi skoki visoko," pravi Ema, ki je danes skupaj z reprezentančnimi kolegicami trenirala v Planici – izjema je bila Rogljeva, ki je skakala že včeraj.

"Lani sem prišel v svetovni pokal kot novinec in takoj zmaga, zato si pred letošnjim začetkom ne bi rad natovoril prevelikega nahrbtnika. Enako velja za dekleta. Trening v Planici je pokazal, da lahko uživamo na skakalnici, kar v Ramsauu ni bilo videti. Dekleta so skakala povsem drugače, zato lahko z optimizmom zremo proti Lillehammerju," pa je povedal glavni trener Stane Baloh, ki je dekleta na novinarsko konferenco pripeljal neposredno iz Planice, sam pa se je nato nekoliko izgubil in zamudil, a se je kljub temu dobro znašel: "Če pride Gorenjec v Ljubljano, se mora vsaj enkrat izgubiti. Jaz sem se le enkrat."

Za razliko od zadnje zime bodo imela dekleta v novi nekaj več preizkušenj, ne bo pa večjega tekmovanja, kot je bilo svetovno prvenstvo v Falunu, kjer se naše skakalke niso proslavile. Število tekem se bo s 14 povečalo na 19, dve tekmi pa bosta tudi na novi skakalnici na Ljubnem, kjer organizatorji med 13. in 14. februarjem pričakujejo nov ženski skakalni praznik in premierne domače stopničke v režiji slovenskih skakalk.

Ne spreglejte