Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
1. 12. 2020,
17.25

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Natisni članek

Tomaž Šušteršič Jelko Gros svetovno prvenstvo v poletih Planica Planica Planica 2020

Torek, 1. 12. 2020, 17.25

3 leta, 4 mesece

Zaradi Planice trepetali vsak dan, na koncu le posvetila zelena luč

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

1

Planica Letalnica bratov Gorišek | Letalnica bratov Gorišek bo od 10. do 13. decembra gostila skakalce, ki se bodo potegovali za medalje na svetovnem prvenstvu v poletih. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Letalnica bratov Gorišek bo od 10. do 13. decembra gostila skakalce, ki se bodo potegovali za medalje na svetovnem prvenstvu v poletih.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Letalnica bratov Gorišek bo pripravljena na prihod skakalcev, ki se bodo med 10. in 13. decembrom potegovali za medalje na svetovnem prvenstvu v poletih. Zaradi vseh ukrepov, ki jih je prinesel novi koronavirus, ima organizator dodatne naloge pri zagotavljanju varnosti vseh udeležencev. Ukvarjati pa se mora tudi s tem, kako olepšati finančno sliko, saj trenutno izstopajo rdeče številke.

"Planica bo posebna, ker smo v izrednih razmerah, ki jih prinaša pandemija. Še nikoli nismo bili v takem položaju. Posebna bo tudi zaradi tega, ker ne bo gledalcev. To so bili meseci nespečnosti. Verjamemo, da bomo z vsemi sodelavci naredili vse, da bo tudi Planica nepozabna, čeprav drugačna. Iz dneva v dan smo trepetali, ali bomo lahko tekmovanje izpeljali. Do zadnjega smo še upali, da bi v Planico pripeljali vsaj omejeno število gledalcev. To upanje iz dneva v dan kopni. Ideja je bila, da bi določenemu številu gledalcev omogočili ogled iz avta, po vzoru ZDA in "drive-in" ogledov. Žal odlok o prehajanju občin tega ne omogoča. Trenutne razmere so vplivale tudi na sam proračun," je generalni sekretar Tomaž Šušteršič uvodoma orisal sliko letošnjega svetovnega prvenstva v Planici.

Dejstvo je, da je marčevska odpoved oziroma prestavitev na decembrski termin drastično vplivala na finančno strukturo. Odhodkov je bilo ogromno, prihodkov ob odsotnosti gledalcev malo. Tako so pridelali debel milijon evrov izgube, je izpostavil Šušteršič: "Ta je bila popotnica, s katero smo štartali v december. Svetovno prvenstvo bo končalo v rdečih številkah. Žal. Škoda pa bo neprimerno manjša, če ga izpeljemo do konca. Ne samo, da smo želeli ohraniti prvenstvo leta 2020, ampak smo ga želeli tudi izpeljati v zibelki smučarskih poletov. Da dokažemo svetu, da smo tudi v Sloveniji sposobni izvesti tekmovanje."

Anže Lanišek
Sportal Sprašujejo se, kaj se dogaja s Timijem Zajcem

Če bodo marca gledalci, bodo nekako počasi prišli na zeleno vejo

Generalni sekretar OC Planica Tomaž Šušteršič je imel s sodelavci ogromno dela, da bodo lahko skakalcem od 10. do 13. decembra zagotovili nemoten boj za medalje na svetovnem prvenstvu.  | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Generalni sekretar OC Planica Tomaž Šušteršič je imel s sodelavci ogromno dela, da bodo lahko skakalcem od 10. do 13. decembra zagotovili nemoten boj za medalje na svetovnem prvenstvu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ob vsem tem je organizator računal na pomoč države, in upa, da bo od njih dobil kakšno "finančno injekcijo": "V protikoronskem ukrepu številka tri smo organizatorji športnih prireditev že dobili vrednostnice, kar je pomenilo, da nam ni bilo treba vračati denarja za kupljene vstopnice. To nam je omogočilo likvidnost. V PKP 6 je predvidena ena od pomoči tudi pri najemnini objektov, ki so v državni lasti. V tem vidimo priložnost, da bi del ali celotno najemnino, ki jo kot organizatorji plačujemo Zavodu Planice, imeli pokrito. A to še zdaleč ne bo pokrilo marčevske izgube. Želimo, da bi vsaj marca 2021 bilo tekmovanje takšno, da bi bilo čim manj omejitev glede gledalcev in vsega, kar spada zraven in vpliva na prihodke. Tako bi lahko nekako počasi prišli na zeleno vejo."

V sredo je zadnji dan za prijavo skakalcev. Za zdaj je okvirna številka 70 nastopajočih. Če bo vse v najlepšem redu glede covid-19 testov, potem bi lahko zadnji dan v Planici nastopilo deset ekip.

Skakalci so se na začetku sezone še seznanili s potovalnim mehurčkom in so vse od Wisle že del njega. Nič drugače ne bo v Planici, le da bo ta pri nas dobil ime Snežinka. Vsi udeleženci bodo predhodno testirani, z bivanjem v varovanih okoljih pa bo organizator preprečil prenos okužbe.

Planica Letalnica bratov Gorišek
Sportal V Planici posebna pravila #video

Narejeno je vse, da Planica ne postane novo žarišče

V času Planice bo veljal poseben režim. Skakalci in tisti, ki bodo v njihovi bližini, bodo bili v zeleni coni, preostali ljudje, ki bodo del Planice, pa v sivi coni. Prav vsi bodo morali pred prihodom opraviti test PCR covid-19.

Zaradi izgube tekem so marca pridelali milijonsko izgubo. Upajo, da bodo marca 2021 gledalci dobili dovoljene za ogled tekem, da bodo potem počasi prišli na "zeleno vejo". | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zaradi izgube tekem so marca pridelali milijonsko izgubo. Upajo, da bodo marca 2021 gledalci dobili dovoljene za ogled tekem, da bodo potem počasi prišli na "zeleno vejo". Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Vhoda v zeleno in sivo cono bosta ločena. Kljub temu da bodo vsi opravili test, se bo na vhodih merila telesna temperatura. Znotraj osebja in tekmovalcev bomo na slepo izvajali tudi hitre teste, z namenom zmanjševanja morebitnih okužb. Vsi so bili pozvani, da v primeru slabega počutja, četudi bodo imeli negativen test, ne pridejo na tekmovanje in pokličejo zamenjavo. Moje mnenje je, da je glede organizacije narejeno vse, da Planica ne postane novo žarišče. V Sloveniji si česa takega ne smemo dovoliti," je poudaril vodja zdravstvene službe dr. Robert Carotta, ki je dodal, da bo Planica vzorčni model vsem nadaljnjim športnim prireditvam na prostem.

S pravim zaletom se bo dalo poleteti okoli 250 metrov

Vodja tekmovanja Jelko Gros je medtem izpostavil, da bo Letalnica bratov Gorišek pripravljena na skakalce, ki se bodo potegovali za medalje. O tem, kako daleč se bo lahko poletelo, pa je povedal: "Izkušnje pridejo do izraza pri tem, kako daleč se bo varno lahko letelo. Odvisno je od vetra. Peter Prevc je pred leti že skočil takrat rekordnih 248 metrov in je dobil za svoj polet tri 20 in dve oceni 19,5. S pravim zaletom se da leteti okoli 250 metrov."  

Jelko Gros bo še zadnjič v vlogi vodje tekmovanja. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jelko Gros bo še zadnjič v vlogi vodje tekmovanja. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Posebno delo bo čakalo tudi predskakalce, ki imajo vsako leto v Planici pomembno vlogo. Povrhu vsega tudi oni potrebujejo kakovosten trening, da se spustijo po velikanki. "Letošnjo jesen smo omogočili, da so skakali tudi na 138-metrski napravi, da so se privadili na daljše daljave. Dokončali smo jo tudi v snežnem delu, da bodo trenirali še doskok. Domen Prevc je denimo izkoristil te pogoje. Doma se pripravlja na svetovno prvenstvo. Dnevno ga sprašujem, in pove mi, da skače vsak dan z enega zaletnega mesta nižje. Še en teden in bo v pravem tekmovalnem ritmu," je zaključil Gros, ki bo prihodnji teden še zadnjič opravljal vlogo vodje tekmovanja, nato pa bo "dirigentsko palico" predal svojemu nasledniku Aljoši Dolharju.

Filip Sakala
Sportal Zmešnjava glede covid-19 testa, nepravično ostali brez tekem
Ne spreglejte