Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
7. 3. 2017,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Lahti 2017

Torek, 7. 3. 2017, 15.55

6 let, 6 mesecev

Petru Prevcu se je brat Domen zasmilil

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Peter Prevc | Foto Sportida

Foto: Sportida

Po svetovnem prvenstvu v Lahtiju je svoje misli strnil Peter Prevc, ki v letošnji sezoni ne najde zmagovalne forme. Peter je nekaj besed spregovoril tudi o bratu Domnu, ki se mu je v Lahtiju zasmilil.

Kljub nekoliko slabši, a še vseeno solidni sezoni je bil Peter Prevc na svetovnem prvenstvu v Lahtiju prvo ime slovenske skakalne reprezentance. Slovenski skakalni as je na Finskem na posamičnih tekmah zasedel enajsto mesto na mali skakalnici in deveto mesto na veliki skakalnici. Na treningih je kazalo bolje, a teh skokov ni znal prenesti na tekmovanje.

Svetovno prvenstvo v Lahtiju je bilo že drugo, ki se mu ni izšlo po željah. | Foto: Sportida Svetovno prvenstvo v Lahtiju je bilo že drugo, ki se mu ni izšlo po željah. Foto: Sportida "Ko ne gre, poskusiš vse"

Peter se je po končanem prvenstvu ozrl nazaj in povedal: "Morda sem si naložil preveč pritiska. Morda sem si rekel, da če celotna sezona ni šla, se mora tukaj iziti, ker se že toliko časa lovim. Na treningih je lepo kazalo, na tekmah pa namesto da bi stopil eno stopničko višje, sem stopil stopničko nazaj. Na treningih sem se uvrščal od petega do osmega mesta, na tekmah pa do enajstega mesta," je uvodoma povedal Prevc, za katerega je to že drugo prvenstvo, ki se mu ni izšlo po željah.

"Očitno se pozna, če na prvenstvo ne prideš z vrhunsko formo. Morda sem želel preveč izsiliti rezultat, čeprav sem že večkrat povedal in se zavedal, da se na silo pri skokih ne pride daleč. Ko ne gre, poskusiš vse."

"Zmeraj se držim načela, da se ne bom izgovarjal, dokler ne bom skakal zares dobro." | Foto: Reuters "Zmeraj se držim načela, da se ne bom izgovarjal, dokler ne bom skakal zares dobro." Foto: Reuters

Niso krive skakalnice, saj imajo vsi enako časa

Lanskemu dobitniku velikega kristalnega globusa v Lahtiju že v preteklih letih ni uspelo stopiti na stopničke. Po tem bi lahko sklepali, da mu skakalnici v Lahtiju ne ustrezata, ampak sam razmišlja drugače. "Nisem takšen, da bi se izgovarjal na naprave in na to, da mi ne ustrezajo. Vsi imajo enako časa, da se prilagodijo na skakalnico. Če bi zmagal na vseh tekmah v sezoni in mi zdaj ne bi šlo, potem bi lahko rekel, da je kriva skakalnica. Ker pa sem se uvrstil na mesta, kjer sem bil celotno sezono, potem ne morem reči, da je karkoli narobe s skakalnico."

Kako je z dresi?

Med prvenstvom se je veliko govorilo o dresih, slovenski skakalci naj bi tokrat imeli malo slabše. Koliko po mnenju našega sogovornika slabši dres vpliva na rezultat? "Stefanu Kraftu bi lahko dal moj dres in bi še vedno zmagal. Če skočiš vrhunsko, lahko zmagaš tudi z veliko slabšim dresom, kot ga imajo drugi. Lahko pa dres naredi nekaj točk razlike, kar pomeni, da če so razlike majhne, se ti skozi vso sezono nabere nekaj točk. Jaz se zmeraj držim načela, da se ne bom izgovarjal, dokler ne bom delal zares dobrih skokov. Dokler sam delam večje napake od tega, kolikor sem prikrajšan zaradi dresa, se nimam namena izgovarjati na opremo."

Na norveški turneji bodo imeli izredno naporen ritem. Šest tekem v desetih dneh. | Foto: Sportida Na norveški turneji bodo imeli izredno naporen ritem. Šest tekem v desetih dneh. Foto: Sportida

Imeli bodo izredno naporen ritem

Skakalci so imeli po svetovnem prvenstvu zelo malo počitka, saj jih v petek že čaka začetek norveške turneje. Čaka jih precej naporen ritem, saj bodo imeli v desetih dneh šest tekem, poleg tega pa bodo tudi kvalifikacijski skoki šteli za skupni seštevek, kar je nekaj novega za skakalce. "To pomeni šestnajst tekmovalnih skokov v desetih dneh. Vsak dan bo treba maksimalno opraviti en skok, tako da bo zanimivo spremljati, kako se bo telo odzvalo na to. Mislim, da bo vse skupaj zelo grobo," je povedal 24-letnik.

Želi uživati

"Pričakujem, da se bo forma začela dvigovati. Ni pomembno, ali se bo hitro ali počasi, pomembno je, da se bo. Predvsem bomo veliko na poti, veliko bo skokov in treba bo biti potrpežljiv, česar se očitno še nisem dovolj naučil. Predvsem bom poskušal uživati."

Domen Prevc je sredi svetovnega prvenstva v Lahtiju zaradi slabe forme odpotoval domov. | Foto: Sportida Domen Prevc je sredi svetovnega prvenstva v Lahtiju zaradi slabe forme odpotoval domov. Foto: Sportida

Bratu Domnu je prvič svetoval

Na začetku letošnje sezone je na tekmah svetovnega pokala blestel njegov brat Domen Prevc, ki je v letošnji sezoni zbral štiri zmage, pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju pa je začel skakati slabše. Zato so se odločili, da ga pošljejo domov, kjer se bo lahko v miru pripravljal na nadaljevanje sezone. Kako je Peter videl vso situacijo?

"Domen se mi je kar malo zamislil, ko mu ni šlo, saj sem videl, da vse poskuša. Rekel sem mu, naj odskoči čim bolj sproščeno. Tudi to je poskusil, a mu ni šlo. Potem so se odločili, da gre domov. Dejal sem mu, naj se spočije in v miru pripravi. Mislim, da je bilo to sploh prvič, da sem mu svetoval glede skokov. Vendarle je Gorazd Bertoncelj (Domnov trener, op. p.) tisti, ki ga najbolje pozna," je še povedal dobitnik dveh olimpijskih medalj z olimpijskih iger v Sočiju.

Ne spreglejte